Ongelmahevosen ruokinta – dos and don’ts

Todella pitkästä aikaa blogissa! Opiskelut ovat vieneet aikaa niin, että neuvontapuolen hommat ovat olleet vähän paitsiossa. Nyt on taas tähänkin hommaan vauhti päällä ja voit tilata ruokintasuunnitelman hevosellesi sähköpostitse ax.hevospalvelut@gmail.com, sillä verkkokauppa ei ole tällä hetkellä käytössä.

Mutta itse aiheeseen, tulee suoraa puhetta. Taas.

Hevosten ruokintaongelmat vaikuttavat räjähtäneen käsiin, keskustelupalstat pursuvat kysymyksiä ja allergiatestituloksia analysoidaan, rehujen raaka-aineita tutkitaan ja ongelmia pyritään kaikin keinoin ratkomaan. Yksi iso ongelma ongelman ratkaisemisessa onkin juuri ”kaikin keinoin”. Kun hevosellesi tulee ongelmia ruoansulatuksen kanssa on ihan ensimmäinen ohje, vedä syvään henkeä.

Sitten on aika toimia:

  • Seuraa tilannetta. Akuutille, lyhytkestoiselle mahaongelmalle, joka ei vaivaa hevosta, ei välttämättä tarvitse tehdä mitään. Hevonen on saattanut syödä huonon kohdan paalista tai tonkinut maata pihalla, joka aiheuttaa ohimenevän ripulin, näistä selviät itsekin ilman hoitoa tai lääkärikäyntiä. Jos kyse on tästä, kaikenlainen ylimääräinen kikkailu ruokinnassa todennäköisesti pahentaa tilannetta ja pitkittää ongelmaa – eli luodaan itse lisää ongelmia. Korkeintaan voit poistaa ruokinnasta kaiken muun paitsi heinän, mutta muista, että muita rehuja ei voi sitten palauttaa kerrasta täysiin syöttömääriin viikon päästä, kun oireet ovat poissa, vaan niihin totutellaan takaisin pikkuhiljaa. Hevosen suolistomikrobeilta kestää keskimäärin 2-3 viikkoa tottua uuteen rehuun! Eli älä muuta mitään, korkeintaan vähennä/poista väkirehut ruokinnasta ja tsekkaa heinän/veden hygieeninen laatu.
  • Mikäli hevonen on selvästi kipeä tai vaiva pitkittyy yhteys tietysti heti eläinlääkäriin, joka tekee tarvittavat arviot mahdollisten tutkimusten perusteella. Senkin jälkeen ruokintaneuvo on sama: väkirehut ja ylimääräiset purkkiruoat pois, pelkkää heinää ja mahdollisesti heinäerän vaihto.
  • Eli heinä, heinä, heinä ja vielä kerran heinä!!! Jos heinä ei sovi hevoselle, voit tehdä ihan mitä tahansa muuta, mutta ongelma ei korjaannu ennen kuin heinä vaihtuu. Mahaongelmia esiintyy kaikenlaisilla heinillä, eli säilöheinä ei ole mikään mahaongelmien automaattinen aiheuttaja, ongelmia voi yhtä lailla esiintyä kuivaa heinää syötettäessä ja ongelma voi korjaantua niin kuivan vaihtamisesta säilöön kuin toisinkinpäin. Mikäli säilöheinässä on kosteutta eikä säilöntäaineita ole käytetty hygieenisen laadun varmistamiseksi, on ruotsalaistutkimuksen perusteella hyvin todennäköistä, että paalissa on homeita. Eli: varmista säilöheinän laatu aina säilöntäaineella ja huolehdi, että kuivaheinä on varmasti kuivaa ja on varastoitu siten, ettei se pilaannu varastoinnin aikana. Säilöntäaineet ovat esim. maitohappobakteereja tai samaa tavaraa millä säilötään hilloja – ei myrkkyjä… hometoksiinit sen sijaan ovat myrkkyjä, vältä niitä rehussa kaikin keinoin!
  • Ja heinä: hevoset ovat yksilöitä. Siksi toiselle sopii lehtevä sulava heinä, kun toinen saa siitä oireita mahdollisesti valkuaisen takia. Kolmas reagoi sokeriin. Oleellista ei ole se, mitä muut syöttävät, vaan se mikä sopii sinun hevosyksilölle. Ruotsalaisessa väitöstutkimuksessa todettiin, että useimmiten heinäerän vaihtaminen auttaa, riippumatta siitä vaihtuuko säilöheinä kuivaan tai toisinpäin, pääasia, että vaihtuu.
  • Heinän täydentäminen: mahaongelmaisen ruokintaa ei saa mennä täydentämään summassa, epätasapainot ruokinnassa eivät ainakaan auta. Ota heinäanalyysi ja perusta ruokinta parhaaseen olemassa olevaan tietoon. Pienennä rehukomponenttien määrää, ruoki ensisijaisesti heinällä (riittävä laatu hevosen tarpeisiin nähden) ja siihen sopivalla kivennäisellä sekä suolalisällä. Näillä pääsee pitkälle. Joka sanoo, että energia ei riitä kilpahevoselle, ei liene kuullut, että esimerkiksi Ranch Kelly kilpaili pitkälti pelkän heinän varassa! Kyllä se riittää hyvin pitkälle, kunhan hevonen voi hyvin ja saa tarpeeksi hyvälaatuista heinää.
  • Mainospuheet: näistä voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Pääsääntöisesti ohje on, että sivuuta mainostekstit kokonaan ja lue mitä rehu sisältää. Älä usko mitään, mitä rehufirma rehusta kertoo tarkistamatta onko asiaa tutkittu puolueettomasti hevosilla. Tähän rehufirma sanoo, että tutkiminen on kallista jne., silti rehuja myydään miljoonilla euroilla ympäri Eurooppaa? Rehut myyvät ilman tutkimistakin so why bother..? Eli: rehuissa toki on toimivia komponentteja, mutta selvitä mitä ne ovat ja onko niille tarvetta. Jos rehussa on toimiva komponentti, selvitä minkälainen määrä sitä rehussa on. Komponenttia voi olla rehussa milligramman verran ja hyödyn saat vasta kun hevonen syö 50 grammaa päivässä, silti markkinointiteksti voi huutaa uskomattomista hyödyistä. Jos mainosteksti kertoo terveyshyödyistä ja avusta sairauksien hoidossa – hälytyskellot! Tällainen markkinointi on rehulain vastaista. Peräänkuuluta rehufirmoilta vastuullisuutta hevosen hyvinvoinnin äärellä! Säästä rahat sopivaan heinään – hevonen on ensisijaisesti korsirehun syöjä, aina ja ikuisesti!
  • Allergiatestit: tällä hetkellä allergiatestit eivät anna luotettavia tuloksia! Ainoa varma tapa varmistaa allergia (jotka oireilevat hevosilla useimmin iho- ei mahaoirein!) on eliminaatiodieetti. Hevosen ruokintamahdollisuuksia on toisaalta turha supistaa olemattomiinkaan siksi, että katsotaan vain epävarmaa allergiatestin tulosta. Tähän sanotaan, että eläinlääkäri suositteli – siihen en osaa sanoa muuta kuin että kysykää eläinlääkäriltä millä tasolla allergiatestin toimivuus on tieteellisesti tutkittu tällä hetkellä. Entä kun ruokinnanmuutos testin avulla on oikeasti toiminut oman hevosen kohdalla? Hevosilla ruokinnan yksinkertaistaminen toimii yhdeksän kertaa kymmenestä – testillä tai ilman.
  • Älä ikinä aliarvioi hevosen psyykkistä hyvinvointia. Ruokinta ei korjaa sitä, jos hevosen muu elämä on päälaellaan tai jos hevonen on sairas ja vaatii hoitoa!!! Korjaa olosuhteet ja valmennustavat, mikäli niissä on parannettavaa ja tutki vähänkään pitkittyneet ongelmat eläinlääkärin avustuksella.
  • Perehdy hevosen ruokinnan perusasioihin ja pidä niistä kiinni ihan sama miten kuka tahansa puhuu päätäsi pyörälle siitä, mitä hevosesi tarvitsee.

Tärkeimmät asiat tällä hetkellä:

  • Nyt kun hevoset siirtyvät sisäruokintaan laidunkaudelta, teetkö siirron uusiin rehuihin viikossa, kahdessa tai kerrasta? Jos hevonen on herkkämahainen tulisi ruokinnanmuutokset tehdä mielestäni vähintään 4 viikon aikana! Mikäli pakki menee nyt sekaisin, voi tilanteen korjaamiseen kulua pahimmillaan kuukausia – tee siirtymät ajan kanssa!
  • Hanki heinäanalyysi laajalla kivennäisanalyysillä vaikka omalla kustannuksella ja tee itse tai tilaa ruokintasuunnitelma esim.: ax.hevospalvelut@gmail.com. Ruokintasuunnitelman myötä voi ison osan ruokinnallisista ongelmakohdista ennakoida ja korjata ennen kuin ne aiheuttava haittaa! Minulle vastuullisuus on tärkeää, teen RS:t tutkimustietoon perustuen hevostalousagrologin koulutustaustalla ja 20 vuoden kokemuksella sekä ilman kytköksiä rehufirmoihin – eli kuin omalle hevoselleni suunnittelisin! Ruokintasuunnitelma tulee halvemmaksi kuin monet turhat rehut ja eläinlääkärikäynnit, ennakoiva terveydenhoito on tehokkainta!

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Ongelmahevosen ruokinta – dos and don’ts

  1. Hei. Onko liiallinen valkuaisen saanti hevoselle yleisesti haitallista, ja mitä siitä voi seurata? Mietin kuinka tarkkana tämän asian kanssa pitäisi olla.
    Ajattelin kysyä kun aiheesta en ole löytänyt suomeksi kovinkaan paljoa tietoa.

    Tykkää

    • Hei, kyllähän ne ylimääräistäkin sietää, mutta toiset reagoivat herkästikin iho-oireilla tai nokkosihottumalla. Ylimääräinen valkuainen poistuu virtsassa, mikä tietysti ”rasittaa” turhaan elimistöä ja typpi päätyy myös siten turhaan luontoon.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s