10. loistavaa rehua!

Ainakin jos on markkinointipuheisiin uskominen. Tästä tuli nyt aika kriittinen kirjoitus taas, mutta hevosen hyvinvoinnin asialla kuitenkin ollaan, joten jatkahan lukemista! 😀

Teen ruokintasuunnitelmat puolueettomana, se on mielestäni ruokinnan suunnittelussa välttämätöntä koska oma näkökulmani eli eettinen perusta tälle toiminnalle on, että suosittelen vain ruokintaa ja tuotteita, jotka edistävät hevosen hyvinvointia. Jos olisin kytköksissä rehufirmaan, en voisi valita optimaalisimpia vaihtoehtoja vaan olisi pakko myydä sitä mitä myy, sopi se tai ei.

Kun ei itselle ole väliä myykö joku rehu vai ei, niin rehujen markkinointi pistää välillä niin sanotusti silmään.

Niinpä kokosin tähän ”ihan vain muutamia esimerkkejä” markkinoinnista ja minkälaisilla teksteillä mielikuviamme rehuista ohjaillaan. Aioin ensin poimia kaikki ihan suoria tekstejä mainoksista, mutta laitan näitä tähän nyt mieluummin ”ei niin tunnistettavasti” niin ei kenenkään tarvitse kokea itseään maalitauluksi, poimin myös esimerkkejä useiden firmojen sivuilta, eli kukaan yksittäinen ei nyt tässä ole mitenkään maalitauluna. Menköön näin yleisesti koko rehualalle vain terveiset, että ihan kaikki ei mene läpi.

Esimerkki 1. Kivennäisvalmiste

Markkinointitekstissä kerrotaan että valmiste ”turvaa” hevosille ne vitamiinit, kivennäisaineet, hivenaineet ja aminohapot, joita ei ole riittävästi ruokavaliossa. Lisäksi kehutaan rehua sopivaksi erityisesti laihdutettaville, EMS/IR/kk hevosille.

Puolueettoman kommentit:
Ei turvaa.

Ensinnäkin: puutteellinen tuoteseloste, jossa ei edes kerrota kivennäissisältöä? Sen mitä tuoteselosteesta ja raaka-aineista saa irti = ei sisällä mitään, mitä hevonen ei saisi normaalista tasapainoisesta perusruokinnasta.

D-vitamiinia ei ole mainittu (vaikka turvaa vitamiinien saannin). Makrokivennäisten eli Ca, P ja Mg määrää ei ole mainittu (vaikka turvaa kivennäisten saannin). Eli sisältää, tai ei sisällä, ei voi tietää, kun ei kerrota.

Toisin sanoen, kukaan rehumyyjä ei voi sanoa, että rehu ”turvaa ravintoaineiden saannin” juuri rehulla X, koska riittävyys on jo lähtökohtaisesti täysin riippuvainen syötetystä heinästä ja muista rehuista sekä kaikkien rehujen syöttömääristä. Ainakaan riskiryhmille ei pitäisi tällä tavoin rehuja markkinoida, koska voi olettaa, että omistajat helposti tarttuvat lupauksiin sopivuudesta juuri omalle sairaalle hevoselle ja sitä ei voi luvata tietämättä kokonaisuutta!

Esimerkki 2. Kivennäis- ja aminohappovalmiste

Sisältää hädin tuskin lainkaan kivennäisiä, vaikka markkinoidaan kivennäisenä.

Sen sijaan nettisivuilla kerrotaan, että sisältää rikkiä ja että nimenomaan rikki ”sisältää kaikkia 20 aminohappoa”. Ööööö, rikki on alkuaine, se ei sisällä yhtään mitään muuta kuin rikkiä?! Olisiko kuitenkin niin päin, että tietyt aminohapot sisältävät rikkiä. Hämmentävää luettavaa.

Syöttömäärä on kovassa työssä olevalle hevoselle 2 ruokalusikallista. Jos nyt sitten katsotaan yhtä tuoteselosteessa mainittua aminohappoa eli lysiiniä: sitä hevonen saa tuotteen päiväannoksesta peräti 0,00024 grammaa. Suomeksi: yhtä tyhjän kanssa.

Raaka-aineet lukemalla voi todeta, että tuote on käytännössä ruokintakalkkia. Huomattavan paljon kalliimpaa vain ja hienosti tuotteistettua. Ja ennen kaikkea monen huipun käyttämä, joten pakkohan sen on olla hyvää.

Esimerkki 3. Magnesium, sama kenen rehumyyjän sivuilta luet

”Magnesium lieventää myös stressiä ja jännittyneisyyttä, joten siitä voi olla apua stressiherkille ja keskittymiskyvyn puutteesta kärsiville hevosille.”
”Hermostuneille hevosille on usein hyötyä magnesiumin lisäannostelusta.”
”Magnesium lieventää stressiä ja jännittyneisyyttä”

Magnesiumin on todettu ”ehkä” lievittävän ahdistusta hiirillä. Toisessa tutkimuksessa kävi päinvastoin, hiiret ahdistuivat. Hevosilla on tehty pieni tutkimus missä todettiin, että magnesiumilla saattaa olla pieni rauhoittava vaikutus, jos syöttömäärä on iso – harmi vain, että tarvittavaa syöttömäärä on niin iso, ettei sitä voi käytännössä toteuttaa, eikä sittenkään siis tiedetä, onko sillä vaikutusta.

Johtopäätös: Yleensä hevonen saa riittävästi Mg heinästä ja peruskivennäisestä > eli tätäkin on turha syöttää lisänä, ellei hevonen sitä kokonaisruokinta huomioiden tarvitse.

Esimerkki 4. Kivennäisvalmiste

Kerrotaan, että se on täynnä vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita, mutta sisältää mitättömän vähän energiaa ja kaloreita.

Mineraaleja valmiste ei kylläkään käytännössä sisällä, jos vertaa muihin markkinoilla oleviin peruskivennäisiin. Sisältää siis kalsiumia n. 15 g kilossa ja 3 g fosforia. Vertailun vuoksi, tavallisimmissa kivennäisissä on kalsiumia 80-100 g kilossa ja fosforia 17-50 g.

Energiaa tuote sisältää sen sijaan 10 MJ, tavanomaisissa kivennäisissä energiaa on 7 MJ.

Jos tätä haluaa käyttää kivennäisenä, tulisi sitä siis peruskivennäisiin verrattuna syöttää viisinkertaisesti valmistajan antaman määrän, jotta pääsee samaan määrään kalsiumia kuin peruskivennäisellä. Jos luottaa valmistajan määrään, ei rehulla ole juurikaan merkitystä kivennäisruokinnan kannalta.

Esimerkki 5. Väkirehu hevosille, joille ei kaura sovi

Tekstissä kerrotaan, että rehu sopii hevosille, joille kaura ei sovi. Rehun nimi viittaa rauhallisuuteen, mikä täydentää mielikuvaa, että kaura kuumentaa mutta tämä rehu ei, koska ei sisällä kauraa.

Kaura sinänsä ei kuumenna sen enempää kuin muukaan vilja tai viljapohjainen rehu, se mikä kuumentaa on kaikkien viljojen sisältämä tärkkelys ja tärkkelyksen syöttömäärä (per ruokintakerta) on se oleellinen asia, eli ei niinkään se mistä tärkkelys tulee.

No eipä mitään, aina voi markkinoida rehua kaurattomana ja voi jättää huomioimatta sen, että rehu on yksi tärkkelyspitoisimmista rehuista markkinoilla, eli tärkkelyksen määrä on 30% kieppeillä! Tärkkelyksestä voit lukea lisää tästä.

Kaura-allergikolle rehu toki on sitten sopiva mutta se on vähän eri asia.

Esimerkki 6. Protein -rehut

Näistä olisi parikin esimerkkiä. Kuitataan sillä, että sana Protein ei takaa sitä, että rehussa on sen enempää valkuaista, mitä missä tahansa täysrehussa. Jos siis oikeasti haluat täydentää nimenomaan valkuaista ja haluat myös selvitä lisästä pienellä syöttömäärällä, varmista että valkuaisrehuna markkinoidussa tuotteessa todellakin on paljon valkuaista.

Esimerkki 7. Pieni syöttömäärä

Otetaan tämäkin yleisellä tasolla. Markkinointitekstinä ”pieni syöttömäärä” ei kerro yhtään mitään siitä paljonko kyseistä rehua mahdollisesti pitää antaa käytännössä.

Valmistaja kun ei voi tietää onko heinässä, jota syötät, vähän vai paljon ”sitä mitä haluat rehulla täydentää”. Jos nimittäin onkin niin, että heinässä on vähän sitä mitä haluat, pitää sitä olla rehussa paljon. Ja näissä rehuissa ei yleensä ole ”paljon”, vaan yleensä ihan sama määrä mikä muissakin rehuissa – tai jopa alle. Jolloin taas syöttömäärä ei ole enää pieni, vaan normaali, tai iso. Se vähän riippuu. Heinästä. Ja kokonaisuudesta. You never know… ellei laske/tilaa laskelmaa ja selvitä.

Käytännön esimerkki: eräässä ”rauhoittavassa valmisteessa” on magnesiumia (sitä mistä kirjoitin yllä) suositellussa päiväannoksessa n. 40 milligrammaa. Hevosen päivätarve on kevyessä käytössä keskivertohevosella n. 10 grammaa päivässä ja peruskivennäisten päiväannoksesta Mg saa 5-10 grammaa (plus heinästä saman verran).

Kuinka iso merkitys mahtaa siis hevosen rauhoittumiselle olla tällä 40 milligrammalla – eli 0,04 grammalla edellinen tekstipätkä magnesiumista huomioituna? Rahansa voi käyttää fiksumminkin, vaikka satsaamalla hevoselle sopivaan heinään.

Esimerkki 8. Rautavalmiste/valmisteet

Ylläpitävät riittävää raudan saantia. Jätän vain linkin aiemmin kirjoittamaani juttuun raudasta tähän.

Esimerkki 9. Luonnollinen

Tämä on nouseva adjektiivi rehuista puhuttaessa. Jos joku on luonnollista, niin voisiko joku selittää mikä sitten on luonnoton? Suurin osa rehujen raaka-aineista on luonnosta ja niitä on rajallinen määrä, combo vain vaihtelee eri rehujen välillä. Eli mistä ne raaka-aineet muissa kuin luonnollisissa rehuissa sitten on ellei luonnosta, kuusta?

Ja sitten tämä teollinen. Ei se, että rehun ainesosat kulkevat valvotun tehtaan läpi, jossa huolehditaan hygieniasta ja siitä, että rehu on tasalaatuista, ole paha juttu, se on itse asiassa erittäin hyvä asia.

Toisin sanoen, kaikki rehujen myynti on rehubisnestä, myös luonnollinen pieni pussukka, vaikka mielikuvilla markkinoidaankin kaikkea mahdollista. Täytyy vain luovia hevosen hyvinvointi kirkkaimpana tähtenä kohti sopivinta ratkaisua.

Esimerkki 10. Hienot sanat

Lithothamium Calcareum, magnesium hydroksikarbonaatti, metyylisulfonyylimetaani, saccharomyces cerevisiae, fruktoosioligosakkaridi, kondroitiinisulfaatti ja mikä tahansa muu hieno sana tuoteselosteessa.

Kuulostaa hienolta, toimii varmasti! Paitsi että osan ainesosista toimivuus on oikeasti tutkittu hevosella, osaa ei ole tutkittu, osasta on haittaa, osasta hyötyä.

Hienon sanan tai tuotenimen takaa voi paljastua esimerkiksi, että käytännössä kyse on ruokintakalkista, tai ainesosalla on käytännössä sama vaikutus mihin pääsee ruokintakalkilla. 6,70 euroa 40 kg säkki. Ei yhtä hip, mutta yhtä toimiva.

Älä anna hienojen termien hämätä, selvitä mistä on kyse – markkinoinnista, vai oikeasta hyödystä hevoselle? Tottakai myös hyviä hienoja tuotteita on.

Lopuksi

Rehuteollisuus on iso bisnes ja tavoitteena on myynti. Ihan kaikkea ei tarvitse uskoa siitä, millä rehutuotteita markkinoidaan. Ruoki hevosta sen todellisen tarpeen mukaan ja tiedä mitä syötät, millä täydennät ja miksi.

Mun työ ruokintasuunnitelmia tehdessä, on katsoa hevosen todelliset tarpeet ja nähdä markkinointitekstien ohi, suosittelen aina niitä rehuja, mitkä sopivat sisällöltään parhaiten täydentämään juuri kyseisen hevosen ruokintaa, toisinaan ne on rehufirma X tuotteita, toisinaan rehufirma Y:n.

Hevosen hyvinvoinnille vain sen tarvetta vastaavalla sisällöllä on väliä.

EDIT, pieni lisäys tähän jutun loppuun:
Ruokaviraston Rehujen merkinnät -opas on kaikkien luettavissa tästä.

fb_img_1531507496071-423251113.jpg

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s