Miten saan hevoselle massaa?

Tähänkin kysymykseen törmää aika usein. Ja jotta kysymykseen osaisi vastata täytyisi tietää mitä kysyjä tarkoittaa ”massalla”.

Vaihtoehtoja on kaksi, joko hevonen on lihakseton tai lihakset ovat toivottua pienemmät, eli halutaan kasvattaa lihasta tai hevonen on laiha (ehkä myös lihakseton) ja halutaan kasvattaa rasvan määrää kehossa (ja ehkä myös lihasta).

Kun halutaan kasvattaa laihan hevosen ”massaa”

Jos hevonen on selvästi laiha, sen kylkiluut näkyvät liikaa (sopivassa lihavuuskunnossa hevosen kylkiluut tuntuvat, mutta eivät näy, eli kylkiluiden päällä on ohut rasvakerros), selkäranka ehkä erottuu ja kaula on ohut – tällöin kyseeseen voi tulla massan kasvattaminen, eli sekä lihaksen, että rasvakerroksen lisääminen. Tällöin:

  1. Tarkista hevosen energiansaanti rehuista. Mikäli energiansaannissa on vajausta, hevonen käyttää kaiken rehuista saamansa energian hyväkseen, sekä varastonsa, ja ellei ruoka riitä, se laihtuu.
  2. Tarkista myös valkuaisen saanti rehuista, ilman valkuaista lihas ei voi kehittyä ja kasvaa eikä esim. siitostamma lypsää > käyttää varastonsa > laihtuu.

Korjaamalla edellä mainitut asiat tarpeen mukaiselle tasolle, rehunkäyttökyky, käyttö ja korjaamisen tarve huomioituna, hevonen kuntoutuu yleensä hyvin nopeastikin normaaliin lihavuuskuntoon.

Oleellista on koko ruoansulatuselimistön hyvinvointi, eli suositeltavaa on hoitaa lihottaminen hyvälaatuisella heinällä sekä mahdollisesti enemmän rasvaa sisältävällä väkirehulla tai ihan öljyä hyödyntämällä, joita maltilliset määrät. Lisäksi pitää varmistaa riittävä juominen.

Jutun lopussa kuvissa meille aikoinaan tullut lv tamma, joka lihotettiin hyvin laihasta normaalipainoiseksi, lisäksi muutama kuva normaalissa lihavuuskunnossa olleesta ponista, jonka lihasta on kasvatettu treenillä, lisäämättä läskiä.

Mielenkiintoisen jutun kahden varsan ruokinnasta ja sen vaikutuksesta kehitykseen ja lihavuuskuntoon voit lukea tästä.

Entä kun haluaa kasvattaa esim. treenissä olevan normaalipainoisen hevosen massaa?

Usein tilanne on kuitenkin se, että hevonen on treenissä ja sille toivotaan lisää ”massaa”. Mistä siis on kyse kun puhutaan massasta tällä kohtaa?

Ruoalla hevosen saa kyllä toki lihotettua normaalipainoisesta pullean puolelle. Mutta ei voi suositella, että hevoselle syötetään lisää rehua siksi, että se kehittäisi ”massaa” varastoimalla ylimääräistä energiaa rasvana, kehittää rasvaniskan ja sitä kautta kaarevamman kaulan ja olisi näin ”näyttävän” näköinen. Toivon siis, että useimmin tarkoitettaisiin sitä, että hevosesta halutaan lihaksekkaampi.

Joten: lihasmassa ei kasva millään yksittäisellä rehulla tai lisäravinteella, se kasvaa treenillä.

Kun lihas tekee työtä, se käyttää pääasiallsesti hiilihydraatteja ja rasvaa energiana. Lihaksen tehdessä työtä, se on viesti keholle, että tätä kohtaa täytyy korjata, kehittää ja kasvattaa, jolloin elimistön mobilisoi ruoasta tarvittavat aminohapot (valkuaisesta) oikeaan kohteeseen rakennuspalikoiksi –  ellei ”provosointia” tule, ei aminohapotkaan itsestään kulkeudu toivottuun paikkaan lihasta itsekseen kasvattamaan.

Eli, jos lihasta ei ole paikoissa, joissa toivoisit sitä olevan, on muutettava treeniä sellaiseksi, että se kasvattaa lihasta sinne, mistä sitä puuttuu JA samalla on tietysti huolehdittava, että ruokinta vastaa hevosen tarpeita.

Ja jos treeni on jo oikeanlaista mutta hevonen ei kehity, on ruokinta tarkistettava, kyse voi olla esim. valkuaisen puutteesta. Kirjoitin valkuaisesta ruokinnassa aiemmin, juttuun pääset tästä.

Ja lopuksi:

Tarpeen ylittävästä valkuaisruokinnasta tai aminohapoista (tai mistään muustakaan) ei ole hyötyä, elimistö käyttää ylläpitoon ja kehittämiseen vain sen, mitä se tarvitsee.

Ainoa tilanne, jossa ruoka hetkellisesti kasvattaa lihasta on oikeasti vajaalla ruokinnalla ollut, laihaksi päässyt hevonen, jolloin ruokaa taas saadessaan, elimistö korjaa kroppaa puutteen jäljiltä.

Summa summarum: hevosen ruokinta optimoimalla ja tekemällä oikeanlaista treeniä, hevonen kehittää lihasmassaa ja sitähän me haluamme kehittää, ei läskiä. No shortcuts.

Ruokinta voidaan optimoida ruokintasuunnitelmalla.

Ennen jälkeen, pelkällä ruoalla, levossa ja laumassa. Harmi kun aloituskuvasta ei erota, että selkäranka törrötti, kylkikuut paistoi ja ainoa kohta missä oli vielä vähän lihasta oli reidet.

Ennen jälkeen, muutama vuosi oikeanlaista treeniä niin raviponistakin kuoriutuu, ei vain varusteiden puolesta, vaan myös työntekemisen näkökulmasta ja lihaksistoltaan, valjakkoponi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s