Hevosten vatsavaivoista

Hevosten vatsaongelmat ovat nouseva trendi keskusteluissa, ovatkohan ne yleistyneet ja jos niin miksi? Olen nyt Facebookissa ylläpitäjänä yhdessä hevosten vatsaongelmiin keskittyvässä ryhmässä ja jäsenpyyntöjä tulee jopa sata viikossa. Koska vatsa hyvinvointi peilaa koko hevoseen ovat omistajat luonnollisesti kiinnostuneita asiasta ja huolestuneita siitä, mikä hevosta vaivaa ja miettivät mikä siihen auttaa.

Ei vain yhtä syytä, ei vain yhtä hoitoa

Hevosten mahaongelmille ei ole vain yhtä aiheuttajaa ja hevosilla voi olla toistensa kanssa samankaltaisia oireita täysin eri syistä. Siksi yhtä tyhjentävää vastausta siihen, mikä hevosella voi olla ja mikä siihen auttaa, ei ole.

Diagnoosiin tarvitaan eläinlääkäriä ja lisäksi apua voi olla ruokintalaskelmasta, jolla voi selvittää syitä vaikkapa maan syömiseen tai löysään mahaan, ellei mitään selvää sairautta löydy. Hevosen vatsan toiminta ja hyvinvointi on kokonaisuus, jonka oleellinen osa ruokinta on.

 1. Poissulje sairaudet eläinlääkärin kanssa ja hoida sairastunut hevonen toimivilla hoitokeinoilla.
 2. Tarkistaa hevosen ruokinta ja olosuhteet ja käytännöt:
  • Selvitä ruokinnan sisältö ja korjaa mahdolliset ruokinnalliset puutteet – ruokinta vaikuttaa hevosen hyvinvointiin joka hetki, 365 päivänä vuodessa. Päivän heinäannos on jo siis kaikki kaikessa hevosen hyvinvointia ajatellen.
  • Korjaa sellaiset olosuhteet, jotka vaikuttavat vatsan hyvinvointiin (ruokintakäytännöt, stressi jne.).

Oireiden hoitaminen ei auta, jos syitä ei korjaa.

Syitä voi olla yhdessä ja erikseen: sairaus (virus, bakteerit tai vakavampi sairastuminen kuten syöpä jne jne), loiset, mahahaava, hiekka, maan syöminen (hiekka, pöpöt), märkä rehu, rehun hygieeninen laatu, kivennäisten puutos, paksusuolen mikrobiston epätasapaino, liika tärkkelys, liika valkuainen, liian vähän sulavia kuituja, liikaa sulamattomia kuituja, liian vähän pureskeltavaa, liian nopeat ruokinnan muutokset, stressi, hammasongelmat jne…

Käy läpi nämä asiat

Alla yksityiskohtaisemmin muutamia asioita, mitä voi miettiä, jos hevosella on vatsaongelmia tai kurapeppu.

 • Perusruokinta;
  • Minkälaista heinää syötät; ravitsemuksellinen ja hygieeninen laatu, sulavien ja sulamattomien kuitujen määrät?
  • Täydentävien rehujen valinta; onko ruokintasuunnitelma tehty heinäanalyysin perustuen ja valittu heinää parhaiten täydentävät rehut (kivennäinen, mahdollinen väkirehu jos tarvetta)? Onko varmistettu, ettei hevosella ole selviä puutoksia (tyypillisesti kivennäisten puutokset tai epätasapaino voi aiheuttaa myös maan tonkimista ja nuolemista > lisää hiekan kertymistä jne.) tai yliannostuksia (liikaa energiaa, valkuaista tai kivennäisiä – voivat pistävät pakin sekaisin)?
  • Tärkkelyksen määrä per ruokintakerta. Tärkkelyksen kertasyöttömäärä vaikuttaisi olevan hyvin yksilöllinen ja usein pienempi mitä suositus antaa ymmärtää. Jos tärkkelystä pääsee paksusuoleen > pH muuttuu maitohappobakteerien toiminnan myötä epäsuotuisaksi hyödyllisille kuitua sulattaville mikrobeille > hankaloittaa kuitujen sulattamista > haittaa heinän hyödyntämistä > vaikuttaa suolen toimintaan.
 • Ruokinnan muutokset;
  • Onko laitumelta sisäruokintaan siirtyminen tehty asteittain muutaman viikon aikana?
  • Onko uusin rehuihin totutettu vähintään 2-3 viikon totutusajalla pienissä erissä?
  • Onko ruokinta joka ruokintakerralla mahdollisimman samanlainen sisällöltään?
 • Onko varmistettu riittävä juominen ja suolan saanti?
 • Tuleehan kuiva-aineen saantisuositus täyteen > laiduntamisen/pureskelun tarve tulee täyteen?

Kun maha menee kuralle, vaikka kaikki em. asiat ovat kunnossa…

 • Ensi-apu; heinää ja vettä. Hevonen ei kuole, vaikka se söisi pari viikkoa pelkkää heinää ja vettä, jos/kun maha rauhoittuu, muut rehut takaisin pienissä erissä muutaman viikon aikana, ei laakista! Hevonen on luonnostaan laiduntava eläin, hyödynnetään sitä.
 • Hevonen voi myös reagoida mahallaan vaikkapa paalin vaihtumiseen, maha voi olla löysällä muutaman päivän, ilman että sitä on tarvetta ”hoitaa”, varsinkaan hätiköidysti, joka voi vain provosoida tilannetta lisää. Jos olet epävarma, aina ensin puhelu eläinlääkärille.
 • Vältä siis häiritsemästä erit. paksusuolen mikrobistoa erilaisilla lisäkokeiluilla ja ruokinnanmuutoksilla, anna mahalle aikaa rauhoittua! Pahimmillaan olen lukenut, että alle kuukaudessa on kokeiltu jopa viittä eri tuotetta. Ottaen huomioon, että yksittäinenkin rehumuutos pitäisi tehdä normaalitilanteessakin 2-3 viikon aikana, ei voi suositella, että juuri sekaisin menneeseen mahaa kokeillaan vielä montaa erilaista valmistetta peräjälkeen! Lisäksi monista käytetyistä tuotteista ei ole mitään tieteellistä näyttöä hyödystä hevosella, ja toisista on jopa haittaa.
 • Sairauksien hoitamisessa oikea osoite on eläinlääkäri, aina voi ja pitääkin soittaa ja vähintään kysyä tilannearviota!

Syy, seuraus, oire ja hoito

Yhtä syytä löysälle mahalle ei siis ole, usein kyse voi olla myös monen asian summasta ja yksilöllisistä eroista. Koska ei ole vain yhtä syytä mahalla reagointiin, ei myöskään ole yhtä toimivaa lisäravinnetta tai ainetta joka vaivan hoitaisi.

Yhteenvetona: yksilöllisesti selvitys mistä voi olla kyse, perusruokinnan sisällön selvitys ja eläinlääkärin kanssa sairauksien ja loisten ym. poissulkeminen ja mahdollisten oireiden kuten mahahaavan lääkitseminen. Kun nämä asiat on selvitetty löytyy varmemmin niin selitys, kuin toimiva hoitokin vatsavaivoihin ja ongelman syitä päästään korjaamaan.

Ruokinnan sisällöt voi tarkistaa esim. tilaamalla Ruokinta365™️ -ruokintasuunnitelman!

fb_img_1531507500139133412866.jpg

Kun masu on kunnossa on hevonen kunnossa niin ulkoisesti, sisäisesti kuin mieleltään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hevosten vatsavaivoista

 1. Mielenkiintoinen aihe ja vähän koskettaakin.
  Viikolla kaverini sanoi, että hänen hevosensa on pakko saada perinteistä, ”muovitonta” heinää. Jos saa säilöheinää edes neljänneksen, alkaa heti syömään maata.
  Omat hevoseni siis syövät säilöheinää ja nuolevat myös maata, joten kysynkin että onko tätä peritein3n heinä/säilöheinä asiaa tutkittu ?

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s