Mikä on paras kivennäinen?

Syksyn tullen ajatukset alkavat kääntyä laidunkaudesta sisäruokintakaudelle ja netistä voi bongata monilta palstoilta kysymyksen: Mikä on paras kivennäinen? Tässä tekstissä avaan, miksi tähän kysymykseen ei voi vastata.

Kivennäisistä heinässä

Ruokinnan perusta on heinä. Se on rehu, jota hevonen syö eniten, joten myös sen sisällöllä on suurin vaikutus siihen, miten paljon energiaa, valkuaista ja kivennäisaineita hevonen saa.

Jotta tiedetään mitä hevonen saa, on siis ainoa varma vaihtoehto ottaa heinästä rehuanalyysi, heinän laatua tai sisältöä ei näe päällepäin.

Analyysin tulos kertoo mitä kyseinen heinä sisältää, paljonko mitäkin ravintoaineita. Kun haluat selvittää kivennäisten tilanteen, teetä myös laaja kivennäisanalyysi, joka kertoo paljonko heinässä on eri kivennäisaineita kuten kalsiumia, fosforia ja hivenaineita, kuten rautaa, kuparia jne.

Heinän ravintoarvoihin vaikuttavat monet asiat: maaperä, lannoitus ja kalkitus, sääolosuhteet, korjuu, heinälajit jne. Esimerkiksi Suomen maaperä on omanlaisensa ja siksi täällä on maaperässä yleisemmin vähemmän esim. seleeniä (tulisi aina olla lannoitteessa mukana) tai rannikkoseudulla kuparia. Ja mitä maaperä tarjoaa, se päätyy kasveihin.

Hevosten kivennäiset

Kun rehufirma suunnittelee kivennäistuotteita on tietysti luonnollista, että suomalainen yritys suunnittelee kivennäisen, joka sopii meidän olosuhteissa tuotettuun heinään ja vastaavasti ulkomaalaisen yrityksen kivennäinen sopii hyvin heidän maansa heinään (tai ruokinta-tapaan, joissain maissahan hevosia ei edes ruokinta vastaavilla heinämäärillä kuin täällä vaan väkirehupainotteisesti, tai ne laiduntavat ympäri vuoden jne.). Rehufirmoilla voi olla myös erilaisia kivennäistuotteita, jotka sopivat erilaisiin ruokinnallisiin tilanteisiin.

Eli: kivennäiset ovat tietysti sisällöiltään erilaisia. Mainosteksti ehkä kertoo mihin tarkoitukseen rehufirma on juuri tämän kivennäisen ajatellut ja tuoteselosteesta voi tarkistaa tarkan sisällön eri kivennäisaineiden osalta esim. kalsiumin ja fosforin suhteen. Jossain kivennäisessä on enemmän kuparia, toisessa vähemmän seleeniä. Tuotteet ovat erilaisia.

Suurin osa kivennäisistä on ”peruskivennäisiä” eli yleisellä tasolla voi todeta, että suurin osa kivennäisistä on suunniteltu täydentämään hyvin lannoitetulta ja kalkitulta pellolta tuotettua heinää. Täytyisi vain tietää, onko oma heinä ”hyvää perusheinää”.

Miksi kivennäistä ei siis tulisi suositella?

Vastausta kysymykseen ”Mikä on paras kivennäinen?” ei ole, eikä sitä voi antaa.

Hevoselle sopii parhaiten se kivennäinen, joka täydentää juuri sen hevosen syömää heinää. Heinän kivennäissisällön voi tietää vain analyysillä. 

Toinen osa kivennäisen valintaa on tietää hevosen tarpeet:
1. juuri kyseisen hevosen ylläpitoon tarvittavat kivennäismäärät
2. mahdolliset lisätarpeet riippuen siitä, onko se kovassa treenissä, pihatossa talvella, tiine, kasvava varsa jne. 

Esimerkki:
Hevonen syö heinää, jossa kalsiumia on rehuanalyysin mukaan 2,7 g kilossa. Toinen hevonen saa heinää, jossa on kalsiumia on 6 g kilossa. Molemmat hevoset syövät 10 kg heinää, jolloin toinen saa hevonen 27 g kalsiumia heinästä, toinen saa 60 g. Tällöin ymmärtää, että vähän kalsiumia heinästä saava hevonen tarvitsee todennäköisesti kalsiumrikkaan kivennäisen (riippuen myös muista rehuista), kun puolestaan hevonen, jonka heinässä on paljon kalsiumia, pärjää ehkä kivennäisellä, jossa kalsiumia ei ole niin paljoa (myös riippuen myös muista rehuista). Tai, jos hevosille sopisi sama kivennäinen, jälkimmäisen syöttömäärä on paljon pienempi kuin ensimmäisen. Samalla heinämäärällä, heinästä riippuen, kivennäisruokinta on täysin erilainen.

Kivennäistasapaino (Ca:P, Ca:Mg) sekä hivenaineiden saanti, ovat tärkeitä hevosen luuston ja kaikkien elintoimintojen kannalta, varsinkin kehittyvillä varsoilla oikeat määrät ja tasapaino ovat tärkeitä, kuin myös imettävillä tammoilla tai kilpailevilla hevosilla… Liian vähäiset määrät aiheuttavat puutostiloja ja yliannostukset rasittavat elimistöä. Siksi on hyvä tietää ensin, minkälaista heinää hevonen syö.

Kivennäisen valinta

Olen tehnyt paljon ruokintasuunnitelmia ja nähnyt kymmeniä analyysituloksia. Kokemukseni perusteella voin vain todeta, että koskaan ei voi tietää varmaksi mitä hevonen saa, ellei heinästä ole teetetty rehuanalyysiä. Sekä puutteita, että yliannostuksia on korjattu tehdyn ruokintalaskelman perusteella ja vaihdettu kivennäisvalmiste ja/tai muita rehuja sopivampiin. Ruokinnan suunnittelu on siis opitmaalisimman vaihtoehdon löytämistä. Parasta ruokinnan eri ongelmatilanteissa on se, että ne voi korjata.

Sopiva kivennäinen

Ei siis ole olemassa parasta kivennäistä, jota voisi suositella yleisesti. Mutta sopiva on. Sopiva kivennäinen löytyy vain teettämällä heinästä analyysin ja tekemällä tai teettämällä ruokintalaskelman, josta saantimäärät selviävät verrattuna suosituksiin.

Mikäli haluat teettää hevosellesi ruokintasuunnitelman, otahan yhteyttä! ax.hevospalvelut@gmail.com tai 040 5782130

fb_img_1531507491714255281057.jpg

Oikea ruokinta ja kivennäistasapaino ovat tärkeitä kasvavan varsan luustolle.

 

Jätä kommentti