Vankkurit vai vaunut, mitkälie kärryt kuitenkin!

Asiaan perehtymättömälle hevosen perässä kulkevat kaksi- tai nelipyöräiset kulkupelit kulkevat milloin milläkin nimellä ja tuttavallisimmin ne taitavat Suomessa olla kärryt, joskus, kuten Iltalehden jutussa, hevosen perässä on vankkurit – joka tällä kohtaa on siis väärä nimitys ko. tyypin vaunusta ja siitä sainkin idean tähän juttuun. Kokosin tähän lyhyen oppimäärän asiaa vaunuista ja jos ne kiinnostavat tätä juttua enemmän, kannattaa ainakin seurata Facebookissa ryhmiä/sivuja…

– Kiesimestarit (jolla myös kiva joulukalenteri menossa!)
– Suomen vaunuhistoriallinen seura
– Valjakkoajo ryhmä ja -markkinapalstat
– Työhevos ja -poni ryhmät (useita)

…ja lisäksi vaikkapa googlata eri vaunutyyppejä (lähinnä) ulkomaalaisilta sivuilta.

Mutta yksinkertaistettuna vaunuista voisi kertoa näin:

Kärryiksi kutsutaan useimmiten 1 akselisia menopelejä (2 pyörää), kuten koppakärryjä (rockard, ulkomailla toisinaan siis myös ilman koppaa mutta malliltaan sama ja esim. metalliverkko ”kopalla”), hiittikärryjä (yleensä rockard) ja kilpakärryjä (sulky). Suomalaiset puiset perinteiset yksiakseliset menopelit ovat kiesit, kärryiksi usein kutsuttuja nekin. Työ- ja ravipuolella minun käsityksen mukaan ylipäätään suurinta osaa kärryistä kutsutaan kärryiksi 🙂 ellei perässä sitten ole reki. Rekiäkin on sitten montaa erilaista ja eripuolilla maata vielä sama reki eri nimellä. Rekiähän löytyy niin parirekeä (yleensä puuajoon) kuin kirkkorekeäkin, niistä ei tällä kertaa sen enempää.

Ransu_ajo4.jpg Tavalliset koppakärryt, joihin on laitettu vetokarttu ja käytetään siten valjakkovaljastuksella, eikä ravivaljaalla kuten yleensä

Kun yksiakseliseen ”kärryyn” laitetaan vetokarttu ja usein myös pyörän koko kasvaa, se muuttuu kärrystä vaunuksi eli siirrytään valjastuksen ja vaunun mallin myötä valjakkoajon puolelle. Näitä vaunuja kutsutaan gig:eiksi. Raviurheilun historiastakin löytyy erittäin isopyöräisiä yksiakselisia kärryjä ja ne kulkevat silloin kyllä nimellä sulky kuten kilpakärryt tänäkin päivänä, erona gigiin lienee ajurin asento, eli gigissä istutaan ”normaalisti”, sulkyissä jalat ovat jo eteenpäin/aisalla kuten kilpakärryissä tänäkin päivänä ja lähempänä hevosta ja lisäksi sulkyt ovat erittäin kevytrakenteisia. En viitsi varastaa tähän kuvaa hevoskoon gigistä isoilla pyörillä, kuvia löytyy kyllä googlella.

Gigejä, rockardeja vai kärryjä? Itse kutsun gigeiksi vaikka vasemmanpuoleinen on aika sporttinen ja taitaa olla valmistajallakin myynnissä rockardina. Hevoskoon gigeissä on todella isot pyörät näihin verrattuna.

Vaunuista puhutaan tietysti myös silloin kun alla on kaksi akselia eli vaunu on nelipyöräinen. Vaunumalleja on suuri määrä eri maista ja aikakausilta, joten niitä ei ole mahdollista käydä tässä läpi. Mutta muutama sana ehkä tavallisimmista malleista.

Maratonvaunu on moderni ja sporttinen maastokelpoinen rallimalli kaksiakselisesta vaunusta. Maratonvaunuilla ajetaan kyllä nimestään huolimatta valjakkoajokilpailuissa myös koulu- ja tarkkuuskokeita helpommissa luokissa. Kestävyys eli maratonosuudella ne ovat ketteriä ja groomin eli vaunuavustajan on helpompi tasapainottaa vaunua tiukoissa mutkissa apunaan kahvat ja muut hienoudet mitä nykyaikainen urheilulaji vaatii, trilloilla ei olisi kovin turvallista rällätä maratonesteellä!

Ransuajo12.jpgMaratonvaunut

Koulu- ja tarkkuuskokeessa ketteryyden ansiosta suosittu malli on Spider, oikeammin yksi Phaeton vaunumalleista. Malli on alun perin amerikkalainen herrasmiehen vaunu, jossa on takana paikka palvelijalle (luotan wikipedian infoon tällä kohtaa vaikka minulle on kyllä kerrottu että vaunu oli naisten ajeluvaunu?). Muita kaksiakselisia malleja ovat esim. ajeluvaunu wagonette jossa on takana matkustajille paikat kasvot vastakkain ja victoria (sekin Phaeton muunnos) joka on tyypillinen esim. hääajelutuksissa, ajurin istuessa penkillä vaunun etuosassa ja hääparin vilkutellessa iloisesti takana olevalta mukavalta penkiltä. Suomalaisista puisista kaksi akselisista vaunuista käytetään puolestaan nimitystä trillat. 

Vanhoista vaunuista on lukuisia eri variaatioita eri käyttötarkoituksiin, oli sitten tarkoitus matkustaa pitkän matkan päähän tai vain käydä sunnuntaina puistossa  hyvällä säällä ajelulla, usein vaunuja veti pari- tai nelivaljakko. Monia ulkomaisia historiallisia sarjoja kuten Ylpeys ja ennakkoluulo tai Downtown Abbey kannattaa syynätä sillä silmällä, mikäli erilaiset vaunut kiinnostavat tai seurata em. Facebook ryhmien kuvatarjontaa.  Jos vaunuhistoria kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti myös vierailla vaunumuseoissa Suomessa ja ulkomailla.

swinghill's paulette ja ivanhoe av friheten (1)

Tämä malli on wagonette. Kuva: Mirella Ruotsalainen

Entäs se vankkuri? Vankkureita ajettiin preerialla. Ja tänä päivänä niitä voi nähdä lähinnä yleisötapahtumissa ajelutuskäytössä ja tietysti Yhdysvalloissa.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s