Rehujen sisältöjen tulkinta

Ruokinnassa kolme asiaa on tärkeintä:

  1. Tietää mitä hevonen tarvitsee
  2. Tietää mitä sille syöttää, eli rehujen sisällöt
  3. Tietää miksi hevoselle syöttää sitä mitä sille syöttää.


Ruokinnan perusta on analysoitu heinä, ilman heinäanalyysiä on loputkin ruokinnasta hakuammuntaa, sillä hevosen päivittäisestä rehuannoksesta suurin osa on heinää ja sen sisällöllä ja hygieenisellä laadulla on hevosen hyvinvoinnille suurin merkitys. Tällä kohtaa yleisin vasta-argumentti on, että hevosesta kyllä näkee jos se voi hyvin, miksi analysoida ja laskea, paperilla ei näe hevosta. Kyllä näkee, mutta livestä poiketen etukäteen. Miksi odottaa että ongelmat näkyvät kun niihin voi puuttua heti, ennakoivasti? Tämä ei myöskään mitenkään poissulje sitä, että hevosta pitää myös osata katsoa ihan joka päivä. On siis varsin fiksua hyödyntää molempia.

Kun heinä-asiat on selvillä voidaan siirtyä muihin rehuihin. Tarvitseeko hevonen valkuaislisää, minkälaisen kivennäisen? Somepalstat pursuvat kyselyjä parhaista rehuista eri tilanteissa, parhaasta kivennäisestä olen bloggannut aiemmin, joten tarkastellaan tässä jutussa myöhemmin esimerkkinä valkuaista. Ongelma rehukyselyissä somessa on se, että kukaan ei tiedä kyseisen hevosen todellista tarvetta sille, mitä sille kulloinkin halutaan syöttää, ja harva katsoo rehun tuoteselosteesta mitä rehu itseasiassa sisältää saati tietää mitä hevonen jo syötössä olevista rehuista saa. On tietysti luonnollista, että keskusteluihin osallistutaan omiin kokemuksiin ja markkinointiteksteihin peilaten. Mutta auttaako se aina kysyjän hevosta?

Otetaan konkreettinen esimerkki havainnollistamaan tätä. Kuvitellaan hevonen, joka on vähän lihasköyhä, treeni ei tunnu kehittävän hevosta riittävästi ja ajatuksena (tai tietona heinäanalyysin perusteella) on, että heinä on valkuaisköyhää ja valkuaislisää pitäisi antaa. Kokonaisvalkuaisen saanti voi itse asiassa olla kohdillaankin, mutta raja-aminohappoihin kuuluvan lysiinin saanti voi olla reilustikin vajaata. Halutaan siis kiinnittää huomiota myös valkuaisrehun aminhappokoostumukseen eli niin sanotusti valkuaisen ruokinnalliseen laatuun. Keskusteluun ilmestyy hetkessä suosituksia eri rehuista, jotka on koettu hyviksi, mutta täyttyykö hevosen lysiinin tarve? Pelkästään tarkastelemalla rehujen lysiinipitoisuutta ja miettimällä variaatioita syöttömäärässä huomataan, että ohjeet ovat hakuammuntaa, varsinkin kun suositukseen ilmestyy lause ”pieni syöttömäärä”.

Lysiinin määrä joissakin rehuissa (en ota vastuuta tietojen paikkansapitävyydestä, osasta tieto on myyjän antaman informaation varassa ja vain osassa rehuja tieto on tarkasti ilmoitettu tai poimittu rehutaulukoista):

Kaura 4,2 g/kg rehua
Hamppurouhe 4,3 g/kg rehua
Amequ sinimailaspelletti ja Black Horse Greenmix 6 g/kg rehua
Racing Greenline 7 g/kg rehua
St. Hippolyt foal vitality ja Nordic pellets 6-7,5 g/kg rehua
Black Horse Aminobooster rehulisä 8,4 g/kg rehua
Chia 10 g/kg rehua
Pellava 12 g/kg rehua
Speedex Future ja Norra Pure Protein 12 g/kg rehua
Rypsi 22 g/kg rehua
TalliPro Breeder ja Krafft Muscle Up 28-30 g/kg rehua
Soija 32 g/kg rehua
Racing Protein ja Black Horse Breeder 50 g/kg rehua

Heinässä lysiiniä on taulukkoarvojen mukaan n. 4,6 g/100g raaka-valkuaista, eli saanti riippuu jälleen heinän valkuaispitoisuudesta ja syöttömäärästä. Esimerkkinä: 10 kilosta kuivaa heinää (ka85%) jossa matala valkuainen (eli käytännössä ruokintasuunnitelma-asiakkaiden heinäanalyysien keskivertotasolla) saa hevonen n. 15 g lysiiniä, 450 kiloisen hevosen ylläpitotarpeen ollessa n. 25 g.

Jos haluttaisiin lisätä hevosen lysiininsaantia 10 g/päivä tulisi esimerkiksi syöttää:

  • hamppua reilut 2 kg
  • Amequ sinimailaspellettejä, Hippolytin varsarehua tai Greenlinea 1,5 kg
  • chiaa, pellavaa tai Norra Pure Proteinia 1 kg
  • soijaa 300 g
  • lysiinipitoisimpia kaupallisia rehuja Racing Proteinia tai BH Breederiä 200g.

Jos taas ajatellaan toisinpäin, eli että syötetään puoli litraa vaihtoehtoisesti näistä jotain/mitä tahansa rehua toiveissa hyöty lysiinilisästä, on lysiinin saannissa jälleen valtava heitto riippuen valitaanko hamppu vai Racing Protein.

Entäpä jos lysiiniä haluttaisin lisätä aminhappovalmisteesta? Esimerkiksi BH aminoboosterista saa lysiiniä suositellusta tuotteen aloituspäiväannoksesta (30 g/pv) hevonen 0,25 grammaa, jonka jälkeen syöttömäärä tiputetaan puoleen… Vastaavasta tuotteesta Equitop Myoplastista ei edes ilmoiteta aminohappojen määrää, päiväannos on samaa luokkaa kuin BH aminoboosterissa, joten lienee aika perusteltua olettaa, että lysiinin saanti tästä tuotteesta on samaa luokkaa. 0,25g lisäys hoituisi vaikkapa 5 grammalla Racing Proteinia. Eli jos haluat hyötyä, valitse tuote josta sitä saat.

Kuluttajansuojan kannalta on ongelmallista, että sisällöistä ei anneta riittäviä tietoja mutta vielä ongelmallisempaa on mitättömän pienet sisällöt. Tyypillistä on myös se, että puhutaan milligrammoista jolloin määrä luettuna näyttää suurelta, mutta muunnettaessa grammoiksi ja vertailtaessa päivätarpeeseen, huomataan että saanti onkin mitätöntä. Hassua, jos nyt asian voi näin ilmaista, on siis se, että yleensä juuri niitä rehuja, joissa on ”pienin määrä sitä mitä halutaan syöttää”, markkinoidaan vielä saatesanoin ”pieni syöttömäärä”. Vähemmän hassua on se, että ne yleensä maksavat 90 e purkki. Älä luota markkinointiteksteihin, tarkista faktat. Hyviä perusrehuja harvoin mikään korvaa ja perusrehuista saat useimmiten tarvittavat ravintoaineet halvemmalla, sopivalla heinällä lysiinikin täyttyisi ”siinä samalla” eikä tarvitsisi ostaa mitään lisää.

Ymmärrän, että ihmiset tarkoittavat hyvää suositellessaan erilaisia ruokintoja ja hyväksi kokemiaan rehuja, koska luonnollisesti meillä on halu auttaa kysyjää. Vähemmän ymmärrystä löytyy markkinointiteksteille, joiden pitäisi olla rehulain mukaisia. Tosiasia kuitenkin on, että ilman ruokintalaskelmaa, hevosen yksilöllisten tarpeiden selvittämistä ja tietämystä rehujen sisällöistä, ei ruokintaneuvoja tulisi antaa. Hevosen kannalta on parempi perustaa neuvonta parhaaseen saatavilla olevaan tietoon arvailun sijaan.

         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s