Kevät ja varsomiskausi lähestyy kovaa vauhtia ja vielä on viime hetken mahdollisuudet vaikuttaa siitostamman ruokintaan. Mutta minkälainen vaikutus ruokinnalla voi vielä olla syntyvään varsaan?
Tamman ruokinnan optimaalisuus on äärimmäisen tärkeää koko tiineysajan sillä tamman ruokinnan kautta varsakin rakentuu. Ruokintasuosituksissa tamman ravintoaineiden tarpeen katsotaan kasvavan vasta viimeisten kolmen tiineyskuukauden aikana – siihen asti tammalle riittää tilanteesta riippuen sen käyttöön tai pelkkään ylläpitoon suhteutettu sopiva ruokinta. Yliruokkimisen houkutus on tässä vaiheessa suuri sillä tammalle halutaan varmasti tarjota riittävästi rakennuspalikoita varsan kasvattamiseen, mutta tarvetta reilulle ruokinnalle ei siis ensimmäisten kuukausien aikana ole. Yliruokkiminen rasittaa tamman elimistöä, koska turhat ravintoaineet täytyy poistaa – tai varastoida esim. rasvana, jolloin tamma lihoaa.
Viimeisen kolmen tiineyskuukaudenkin ruokinta kannattaa suunnitella huolella ja edelleen välttää tamman lihottamista vaikka energian ja valkuaisen tarve hieman kasvaakin. Lihavien tammojen varsomisten on todettu johtavan useammin ongelmiin kuin normaalipainoisten. Eräässä tutkimuksessa havaittiin puolestaan lihavien tammojen varsoilla muutoksia tiettyjen insuliiniresistenssiin liittyvien proteiinien määrissä lihassoluissa. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin että lihavan tamman varsan lihassolukko kehittyy erilaiseksi kuin normaalipainoisten tammojen – eli hitaiden 1-tyypin lihassolujen määrä kasvoi nopeiden 2-tyypin lihassolujen kustannuksella. Tamman lihavuus siis vaikuttaa varsan lihassolujen kehittymiseen – ja tämä voi tutkijoiden mukaan altistaa myöhemmin myös metaboliselle oireyhtymälle! Ranskalaistutkija puolestaan suositteli välttämään siitostamman ruokkimista ylipäätään väkirehuilla, sillä vahvalla väkirehupainotteisella ruokinnalla on havaittu yhteys paitsi edellä mainittuihin muutoksiin lihassoluissa, myös osteokondroosin kehittymiseen.
Varsinkin lihavat ponitammat kuuluvat hyperlipidemian riskiryhmään. Kun energiantarve varsomisen jälkeen imetyksen alkaessa äkillisesti kasvaa voi elimistö alkaa mobilisoida rasvaa verenkiertoon mikäli energiansaanti ravinnosta ei riitä tai tamma ei jostain syystä syö riittävästi. Siksi lihavia tammoja ei saisi alkaa varsinkaan lopputiineydestä enää laihduttaa, vaan energiansaanti on turvattava. Laihdutuksen aika on siis myöhemmin.
Tamman lihavuuskuntoa on siis syytä seurata alusta alkaen, panostaa heinän hyvään laatuun ja ruokkia tammaa mahdollisimman heinäpainotteisesti mahdollisimman pitkään tiineyden edetessä. Tämä edellyttää varsinkin lopputiineydestä heinää, jossa on korkea valkuainen (100 g srv/kg ka+). Jos heinän valkuaismäärä riittää, ei tamma välttämättä tarvitse valkuaislisää/väkirehuja lainkaan tai ainakaan kovin isoja määriä – tämän voi selvittää ruokintalaskelmalla heinäanalyysiin perustuen. Alkutiineydestä ylläpitoruokinnalla olevilla tammoilla voi heinän valkuaisen määrä olla keskiverto (50-70 g srv/kg ka), se yleensä riittää hyvin. Liikutettavien tammojen valkuaisen (ja energian) tarve täytyy tietysti tarkistaa rasituksen mukaiseksi.
Äärimmäisen tärkeää on myös tamman kivennäisruokinta. Kalsiumin ja fosforin sekä muiden kivennäisten ja hivenaineiden riittävä saanti ja sopivat suhteet ovat avainasemassa. Yksittäisistä hivenaineista voi mainita sinkin, jonka tiineydenaikaisen riittävän saannin on todettu parantavan varsan vastustuskykyä. Toinen tärkeä huomioitava on seleeni, jonka puutos voi mm. aiheuttaa jälkeisten jäämistä. Kivennäisten ja hivenaineden sekä ADE-vitamiinien saanti on siis syytä myös tarkistaa.
Yksinkertaisesti voisi siis todeta, että pitkällä tähtäimellä hevosmaailman tärkein ruokittava on siitostamma ja siksi siitostamman ruokinnansuunnitteluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota – kasvattajan tekemät ruokintavalinnat voivat olla ratkaisevia tulevan varsan koko elämän kannalta.
Teen ruokintasuunnitelmia puolueettomasti yli 20 vuoden kokemuksella ruokinnansuunnittelusta ja tasan 20 vuoden kokemuksella kasvattajana – autan mielelläni mikäli tarvitset apua ruokinnansuunnitteluun! Tutustu palveluun tätä kautta.
