Fakta juttu

Tässä jutussa (linkki lopussa) on paljon asioita, joissa yhtäläisyyksiä hevosten hoitoon ja ruokintaan, huolestuttava trendi. Mihin perustuen valitsemme hoitomuotoja tai rehuja? Uskommeko valmistajan markkinointiin vai onko tarvetta tarkistaa mitä asiasta itse asiassa tiedetään? Kokeilemmeko parantaa hevosen vaikkapa lisäravinteilla silloin kun hevonen oikeasti tarvitsee eläinlääkäriä? Vääriä ja jopa haitallisia väittämiä näkee hevosalallakin markkinoinnissa päivittäin oli kyse sitten varusteista tai rehuista/lisäravinteistä tai muista lisistä tai hoitokeinoista, väittäminen ei kuitenkaan tee asiasta vielä faktaa tai toimivaa – ja pahimmillaan siitä voi olla hevoselle haittaa.

Ei kovin eettistä mielestäni, varsinkin kun omistajalla on suuri huoli hevosen hyvinvoinnista ja haluaa tehdä parhaansa.

For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong. – HL Mencken

Eettinen, kestävä hevosten hoito ja ruokinta voi perustua vain tietopohjalle. Tutkimuksissa hyvä puoli on se, että tutkimus on aina itseään tarkistava ja korjaava, tiedon voi aina päivittää ja muuttaa tapoja jos siihen on aihetta – mutu harvoin muuttuu ja omiin kupliin jää helposti kellumaan, myös minä – se on inhimillistä ja sen voi tiedostaa.

Tieto ja kokemus kulkevat myös käsikädessä, joko tieto haastaa tai kumoaa totutun, tai vahvistaa sitä, mutta aina ne ovat kuitenkin yhdessä, eikä erillään kuten usein halutaan kärjistää.

Kouluttaudu, kyseenalaista ja pidä tärkeänä sitä, että kaikelle mitä teet on peruste, jonka pystyt perustella. Miksi teen näin, enkä valinnut toista vaihtoehtoa? Miksi annan tätä lisäravinnetta? Miten se mitä teen, auttaa hevosta?

Olen varmasti tässä asiassa vanhanaikainen, ja se ei ole nyt juuri muodissa, mutta pitäisin kunnia-asiana sitä, että hevonen hoidetaan niin hyvin kuin voidaan – ja nimenomaan perustuen tietoon ja innokkuuteen myös tietoa hankkia, tätä olen aina pyrkinyt myös opena korostamaan. There is no shortcuts, onnistuminen vaatii aina paljon taustatyöskentelyä, harjoittelua ja vaivan näkemistä. Kaikkea ei voikaan tietää, mutta aina voi oppia ja päivittää toimintansa versioon 1.2.

Linkki Iltasanomien (kyllä!) juttuun, joka oli oikein hyvä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s