Hevosten mahaongelmat – kyselyn tulokset vol 2.

Tässä jutussa pääsemme jo syvemmälle vastauksiin hevosten mahaongelmista, edellisessä jutussa keskityin perustietoihin ja sen voit lukea pohjustukseksi tästä.

Kyselystä saa johdettua vielä paljon dataa, joten jatkoa seuraa vielä tämän jutun jälkeenkin.

Mahaongelmien oireet

Suurimmalla osalla vastaajien hevosista oli mahaongelmia tälläkin hetkellä ja yleisen ongelma oli vetisyys ulosteessa.

Hevosten mahaoireet syksyllä 2020

Muina oireina oli kerrottu muut erilaiset tyypilliset mahan kiputiloihin liitettävät asiat kuten mahan potkiminen, kiukuttelu satuloitaessa/valjastettaessa, yleinen äkäisyys, seinien potkiminen piereskely, hännän huiskiminen. Lisäksi suun aukominen, kuolaaminen sekä laihtuminen ja iho-oireet. Myös apaattisuus/sulkeutuneisuus/väsyneisyys, makoilu, haluttomuus liikkua tai päinvastoin stressaantuneisuus, pukittelu ja säikkyily. Myös suorituskyvyn aleneminen mainittiin. Muissa oireissa oli 99 vastausta.

Mahaoireiden ajankohta, ongelmat painottuvat syksyyn

Vastaajista 35% kertoi hevosen reagoivan mahallaan ympäri vuoden ja yhtä moni koki reagoinnin satunnaiseksi. 23% oli havainnut että hevonen reagoi mahallaan selvästi ruokinnanmuutosten aikana.

Eriteltynä minä vuodenaikoina hevoset oireilivat (ellei ympäri vuoden):

40% ilmoitti hevosen reagoivan syksyisin
23% ilmoitti hevosen reagoivan keväisin
20% ilmoitti hevosen reagoivan talvisin

Silmiinpistävää oli, että vain 3,3% ilmoitti hevosen reagoivan kesäisin (poislukien ympäri vuoden reagoivat) ja nämä vastaukset olivat osittain johdettavissa laitumeen totutukseen.

Koska suurin osa reagoi syksyisin, voitaneen vetää johtopäätös siitä, että kesä-syksy-nivelvaihe on äärimmäisen tärkeä hevosen suolistoterveyden osalta ja erityistä huomiota olisi kiinnitettävä ruokinnanmuutokseen sisäruokintakauteen siirryttäessä. Kerran alettuaan, ongelmat myös usein jatkuvat pitkään ja kommenttien perusteella, uusivat herkästi.

Sisäruokintakauden korostuminen mahaongelmissa ylipäätään luo perustellun kysymyksen: miten ruokimme hevosiamme sisäruokintakaudella niin, että ruokinta tukee mahan terveyttä? Korostan tässä erityisesti karkearehua.

Tällä hetkellä oireilevat hevoset – oireiden alkaminen

44% oireilu oli alkanut yli 6 viikkoa sitten ja 32%:lla 3-6 viikkoa sitten. Kysely sulkeutui 20.10.2020 joten oireilun alkaminen ”6 viikkoa ennen” sijoittuu syyskuun alkupuolelle.

Suurin osa vastaajista, 65%, kertoi että 4 viikon sisällä ennen oireiden alkua oli ruokinta muuttunut. Vapaissa kommenteissa erityisesti korostui ruokinnanmuutosten lisäksi myös stressi ja erilaiset olosuhteiden muutokset.

Muutokset ennen mahaongelmien syntymistä:

33% siirtymä laitumelta kuivaheinäruokintaan
32% heinän vaihtuminen, heinän tyyppi pysyi samana (eli esim. kuivasta heinästä kuivaan heinään)
24% muutos tarhajärjestelyissä
22% siirtymä laitumelta säilöheinäruokintaan
20% siirtymä laitumelta tuttuun talliin
16% muu muutos
13% tallin vaihtuminen
10% siirtymä kuivasta heinästä säilöheinään
9% ruokintaan lisättiin muu rehu
9% valmennusta kovennettiin
7% kivennäinen vaihdettiin
5% väkirehun määrää nostettiin
4% siirtymä säilöheinästä kuivaan heinään
4% laitumelta uuteen talliin
3% väkirehun syöttäminen aloitettiin

Sekä muutokset karkearehussa että muutokset olosuhteissa tulevat yhtä lailla esille vastauksista, myös avoimissa kommenteissa.

Muu muutos -vastaukselle oli annettu selitteeksi mm. kipeytyminen kipulääkkeestä, magnesiumin lisäys, tutun tarhakaverin puuttuminen, yksin oleminen, hallayöt/laidun alkaa vanhentua sekä liian pieni heinämäärä hevosen tarpeeseen nähden.

Ruokinnanmuutokset, totutusaika

Koska oli oletettavaa, että hevoset reagoivat erilaisiin karkearehun muutoksiin, kysyin myös, kuinka pitkällä aikavälillä ruokinnanmuutos on tehty.

16% ilmoitti, että muutos on tehty kerrasta
15% muutaman päivän aikana
16% noin viikossa
24% parissa viikossa
30% noin kolmen viikon aikana

Parissa viikossa tai alle on siis näiden tulosten perusteella uuteen rehuun totutettu n. 70% hevosista.

Joissain vastauksissa oli myös mainittu erikseen, että hevonen reagoi kaikenlaisiin ruokinnanmuutoksiin tai että syksyisin on mahaongelmia riippumatta siitä, miten varovaisesti totutuksen tekee.

Yleinen suositushan on, että ruokintamuutokset tehtäisiin vähintään kahden viikon aikana, jotta suoliston mikrobisto ehtii reagoida muuttuneeseen rehumassan koostumukseen. Itse suosittelen tekemään muutokset vieläkin hitaammin.

Mahaongelmien painottuessa syksyyn, jolloin suuri osa hevosista siirtyy laitumelta sisäruokintaan on korostettava tätä entisestään – ruokinnanmuutokset on syytä tehdä pikkuhiljaa totuttaen ja aloittaa hyvissä ajoin jo laidunkauden loppuvaiheessa. Jos mahdollista (esim. kesällä kovemmin treenattavat tai kisaavat hevoset, siitostammat ja varsat), voisi olla perusteltua pitää pieni määrä heinää mukana ruokinnassa läpi kesän, osa vastaajista oli toiminutkin näin ja kokenut sen auttavan. Toki asiaa on tarkisteltava sitten myös ravinnon ja erityisesit energiantarpeen näkökulmasta. Kaikki mahaongelmat eivät toki selity tällä, johon palaan myöhemmin, mutta selvästi ruokinnanmuutoksiin reagoivilla on syytä tehdä totutukset erittäin hitaasti. Tätä tukee myös ruotsalaistutkimus, jossa jo todettiin, että syksyisin märälle lannalle menevät hevoset reagoivat muita herkemmin ylipäätään kaikenlaisiin rehumuutoksiin. Näillä hevosilla oli myös verrokkeja useammin hiekkaa.

Seuraavalla kerralla katsaus hevosten syömiin heiniin ja muihin rehuihin, eli siihen, minkälaiseen ruokintaan oli siirrytty.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s