Hevosten mahaongelmat -kyselyn tuloksia vol. 1

Hevosten mahaongelmat -kyselyn tuloksia vol. 1

Syksyisin keskustelut hevosten mahaongelmat kiihtyvät sosiaalisessa mediassa ja on usein esillä myös ruokintasuunnitelma-asiakkaiden puheissa. Laadin lokakuun alussa kyselyn hevosenomistajille hevosten mahaongelmista ja lähdin siis selvittämään, minkälaisia mahaongelmia hevosilla on ja löytyykö niiden taustalta jotain yhdistäviä tekijöitä.

Kyselyyn vastasi huimat 275 henkilöä, joka mielestäni kuvastaa hyvin tarvetta tuoda asiaa esille ja pohtia syitä ja seurauksia. Vastauksista kuvastui omistajien halu selvittää asiaa sekä sinnikkyys asian ratkomisessa. Avoimissa kysymyksissä oli siis avattu hevosten tilannetta hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Tässä blogitekstissä tuon esille joitain perusasioita vastauksista ja kirjoitan myöhemmin toisen blogijutun, jossa analysoin tuloksia syvemmin. Vastauksia jo silmäilleenä, voi jo tässä vaiheessa sanoa, että nähtävissä on niin yhteisiä tekijöitä, kuin myös mahaongelmien moninaisuus.

Taustatiedot hevosista

Sukupuolijakauma oli aikalailla tasan 50-50, tammat vs. ruunat/oriit. Suurin osa hevosista oli yli 5 vuotiaita, n. 67%, 2-4 vuotiaita nuoria hevosia oli 13% ja mukana oli myös muutamia varsoja, 1,5%. Yli 16-vuotiaita hevosia oli 16,5%.

33% hevosista oli suomenhevosia, 22% puoliverisiä, 20% ponirotuja, 9% lämminveriravureita ja 16% muita rotuja ja roturisteytyksiä. Suomenhevosten iso määrä selittyy varmasti sillä, että kyselypostaus sai hyvin näkyvyyttä suomenhevosryhmässä Facessa. Muista yksittäisistä roduista eniten vastauksia oli FWB:sta, islanninhevosista, shetlanninponeista ja lv-ravureista (reilut 10 kpl kutakin).

Noin 75%:lla hevosista mahaongelmat olivat jatkuneet yli vuoden ajan.

Kysyin myös omistajan mielipidettä siitä, kokeeko hän hevosen erityisen herkkämahaiseksi, puolet vastasi kokevansa, toinen puoli puolestaan ei. Lisäksi kysyin kokeeko omistaja hevosen olevan luonteeltaan herkkä, normaali tai rauhallinen – tässäkin vastaukset jakautuivat kuitenkin melko tasaisesti, 40% koki hevosen olevan herkkä, 30% rauhallinen joka ei hätkähdä mistään ja 28% hevosista koettiin tavanomaisiksi luonteeltaan.

Mahaongelmia vaikuttaisi siis näiden vastausten perusteella olevan kaikenlaisilla, pääsääntöisesti aikuisilla hevosilla, ja ongelma vaikuttaisi usein olevan pitkäkestoinen.

Syiden tutkiminen

68% vastaajista kertoi että hevonen on käynyt eläinlääkärin tutkittavana.

Diagnoosi:

45% hevosista oli todettu hiekkaa
35% mahahaava
19% suolistotulehdus
10% yliherkkyys tai allergia
6% loisia

Melko suurella osalla tutkituista hevosista, on siis eläinlääkärin diagnoosin ja hoidon vaativa ongelma taustalla.

Olisi erittäin tärkeää, että mahaongelmista kärsivät hevoset käytettäisiin eläinlääkärin tutkittavana, jotta ensin todetaan tai poissuljetaan edellä mainitut syyt mahaongelmien aiheuttajina.

Hevosen hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että hevonen saa paranemiseen tarvittavat lääkitykset eläinlääkäriltä ja tarvittaessa esim. apua hiekanpoistoon jo klinikalla. Tämän jälkeen myös huomioitava, miten jatkossa voidaan hoito- ja ruokintakäytännöillä vaikuttaa siihen, ettei ongelma toistuisi.

Muita diagnosoituja ongelmia mitä hevosilla oli, olivat diasteemat, metabolinen oireyhtymä, kaviokuumeoireilu, insuliini resistenssi, Cushing, flunssat, kiimahäiriöt sekä kasvaimet.

Usein tilanne oli myös se, että edes eläinlääkäri ei ollut löytänyt mahaoireiden syytä.

Vapaissa kommenteissa kiinnitin huomiota siihen, että useammalla hevosella oli mainittu muuna diagnoosina nivelrikko. Yhtenä mahdollisena vaihtoehtona mahaongelmien aiheuttajana tulisi mielestäni myös pitää kipua, joka ei aina ole lähtöisin suolistosta tai sen toiminnasta.

Omistajien mietteitä

Ensimmäisen osion lopussa kysyin vielä mitä syitä omistaja arvelee olevan mahaongelmille, eläinlääkärin diagnoosin ohella tai sen puuttuessa. Vastaukset olivat hyvin perusteellisia ja monipuolisia. Hyvin usein omistaja koki useiden syiden vaikuttavat mahaongelmiin, useimmissa vastauksissa oli mainittu yksi tai useampi näistä:

STRESSI – tietyt tilanteet hevosen elämässä, jotka laukaisseet stressin, jonka jälkeen hevonen ollut helposti mahallaan reagoiva myös uusissa tilanteissa, muutokset olosuhteissa kuten tallin vaihtaminen, liian kovasta valmennuksesta johtuva stressi, stressi epäsopivasta karsina- tai tarhanaapurista tai tarhakaverista, yleisesti herkästi stressaava

HIEKAN, MAAN, JUURIEN, LEHTIEN SYÖMINEN – syiksi koettiin mm. harvat ruokintakerrat, ahneus ja pieni heinän syöttömäärä ja siitä jäävä syömisen tarve

HEINÄ – useimmiten mainittu liian kortinen heinä (matala D-arvo), jonka lisäksi lähes kaikki asiat mitä heinästä voi erikseen mainita eli: kuiva-heinä, säilöheinä, vaihtuvat heinät, sokerinen heinä, liian valkuaispitoinen heinä, heinän huono laatu jne.

KIPU – kipu mainittiin usein muttei aina selitteen kanssa, selityksenä kivulle mainittiin: kiimahäiriöt, muu kipu muualla kuin ruoansulatuselimistössä esim. nivelrikko.

JONKIN REHUN SOPIMATTOMUUS, ALLERGIAT, YLIHERKKYYDET – esim. ei kestä tiettyjä väkirehuja.

LIIALLINEN SOKERIN SAANTI – joko heinästä tai muista rehuista.

Harvemmin mainittuna syinä kerrottiin liikkumattomuus, juomattomuus, hammasongelmat, syyskelit/märkyys, suoliston mikrobiston epätasapaino, kylmyys ja nopeat ruokinnanmuutokset tai ruokinnan muutokset yleisesti (ruokinnanmuutoksista oli myöhemmin tarkempi kysymys, johon palaan seuraavassa jutussa).

Vastauksia oli todella mielenkiintoista lukea, sillä ne olivat useimmiten laajasti perusteltuja ja asioita oli pohdittu paljon, jotta hevosen oloa voitaisiin parantaa.

Jatkoa siis seuraa, laita blogi tai AxEquestrian Facebook seurantaan niin et missaa seuraavaa juttua!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s