Vieroitetun varsan ruokinta

Kesälliset varsat alkavat olla siinä iässä, että maidon merkitys ravintona alkaa pikkuhiljaa vähentyä ja karkearehun merkitys kasvaa. Mitä asioita on hyvä ottaa huomioon vieroitetun varsan ruokinnassa?

Varsan tärkein rehu on hyvälaatuinen sulava heinä

Varsan tärkein rehu on hyvin sulava ja sopivan valkuaispitoinen heinä. Tässä vaiheessa suolisto vielä kehittyy ja suolen mikrobisto muuttuu karkearehun sulattamiseen sopivaksi – tätä kehitystä on syytä tukea kaikin tavoin.

Jos heinä on ravintoarvoiltaan riittävän hyvää, voi varsa saada tarvitsemansa enerigan ja valkuaisen jo pelkästä heinästä, eikä täydennysrehuja tarvita.

Mikäli heinän ravintoarvot eivät riitä, on ruokintaa täydennettävä yksilöllisesti tarpeen mukaan sopivilla väkirehuilla, huomioiden että väkirehuja varsan suolisto pystyy hyödyntämään vielä rajallisesti – ja syöntikykykin on rajallinen.

Heinä voi siis aiheuttaa haasteita

Mikäli heinä on liian kortista eli huonosti sulavaa, se aiheuttaa varsoille herkästi heinämahaa, sillä suolisto ei pysty käsittelemään sulamattomia kuituja. Heinä siis kyllä täyttää vatsan, mutta ei tarjoa riittävästi ravintoa. Vanha, kortinen heinä ei siis ole varsoille sopivaa.

Heinässä voi myös olla alhainen valkuaispitoisuus mikä alkaa rajoittaa varsan kehitystä ja kasvua. Heinän alhaista valkuaispitoisuutta joutuu täydentämään valkuaisrehuilla, joiden hyödyntäminenkin on vielä vajavaista. Mikäli heinän valkuainen on kovin alhainen voi käydä jopa niin, että sitä pitäisi kompensoida niin isolla määrällä valkuaisrehua, ettei ole realistista ajatella varsan syövän niin paljoa.

Älä siis pihistä heinän laadussa varsojen kohdalla vaan paras ratkaisu on hankkia varsalle heinää, josta sekä energian että valkuaisentarve tulevat täyteen mahdollisimman pitkälle, ilman lisiä. Tämä on myös taloudellista.

Kivennäisruokinta kuntoon

Myös kivennäisten saanti on kehittyvälle varsalle äärimmäisen tärkeää. Kun heinästä on kivennäisanalyysi teetetty, ei tarvitse arvailla paljonko kivennäistä on annettava ja mikä kivennäisvalmiste on sopiva, jotta eri kivennäis- ja hivenaineiden saanti tulee täyteen. Lisäksi on huolehdittava riittävästä vitamiinien saannista.

Tavoitteena tasainen kasvu

Varsan ruokinnassa tavoitteena on tasainen kasvu. Kasvuspurtteja ei missään nimessä saa provosoida entisestään nostamalla energianmäärää ”koska varsa nyt kasvaa voimakkaasti”, se altistaa kasvuhäiriöille.

Ruokinnan on siis herkästi ja taiten seurattava varsan kehittymistä.

Talvella varsinkin pihattovarsojen kohdalla on huolehdittava riittävästä energian ja valkuaisensaannista, sillä kun on yhtä aikaa sekä pysyttävä lämpimänä että jatkettava kasvua, tarvitaan tietysti riittävästi molempia. Laihtumiseen ja kehittymisen pysähtymiseenkin on siis osattava tarttua oikeaan aikaan ja täydennettävä ruokintaa tarpeen mukaan.

Varsa ei myöskään saa missään nimessä lihota. Mikäli näin on käymässä on ruokintaa heti viilattava tarpeeseen sopivaksi, esim. jättämällä ylimääräiset väkirehut pois.

Lysiini

Valkuaisaineiden rakennuspalikoista, eli aminohapoista, lysiiniä pidetään eniten varsan kasvua rajoittavana tekijänä. Lysiinin saannista on olemassa suositus eli ruokintalaskelmalla voidaan tarkistaa, että varsaa saa riittävästi lysiiniä. Tarvittaessa lysiinin saantia voi varmistaa valkuaisrehulla, mikäli varsa ei saa sitä riittävästi heinästä.

Käytännön ruokinta ja hoito

Hyvä vapaasti tarjolla oleva heinä on varsalle oiva ratkaisu käytännön ruokintaan. Lisäksi huolehditaan kivennäisten ja vitamiinien sekä suolan ja veden saannista.

Mikäli väkirehuja syötetään, on päiväannos hyvä jakaa useampaan syöttökertaan sillä varsan pieni mahalaukku ja kehittymätön suolisto asettaa omia rajoituksiaan väkirehun hyödytämiselle.

Mikäli ruokinta on tarkistettu ja kunnossa ja varsa ei silti kehity toivotulla tavalla on syytä pikimmiten tarkistaa loishäätö, hampaat sekä laumassa olevien varsojen mahdollisuus syödä ja levätä riittävästi esim. ilman että porukan pomottavin yksilö tätä estää.

Mikäli varsan ruokinta herättää kysymyksiä ja haluat varmistaa, että varsa saa kaiken mitä se tarvitsee, tilaa Ruokinta365TM -ruokintasuunnitelma, hyvinvointia joka päivälle!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s