Vesi on tärkeä osa ruokintaa

Veden tärkeys kaikkien elollisten elämässä on päivänselvä asia, mutta usein ruokintaan liittyvässä keskusteluissa unohdettu ja kirjallisuudessakin nopeasti sivuutettu.

Miten siis hoidamme hevosen veden saannin parhaalla mahdollisella tavalla?

Vedentarve

Vedentarve on noin 5-6 litraa vettä per 100 kg elopainoa, eli peruspollen vedentarve on vähintään 25-30 litraa päivässä – ylläpitoon.

Vedentarve kasvaa nopeasti jos hevonen hikoilee vaikkapa lisääntyneestä liikunnasta tai kuumasta kelistä johtuen – puhumattakaan jos molemmat yhdistyvät. Vedentarvetta nostaa reilusti myös imetys. Kovassa työssä ja imettäessä veden tarve voi helposti olla kaksinkertainen ylläpitoon nähden, ja enemmänkin.

Vettä hevonen tarvitsee 2-3 kertaa enemmän kuin kuiva-ainetta päivässä. Vedentarve myös vaihtelee kuiva-aineen syönnin mukaan. Laitumella, koska nurmi on kosteaa, veden juominen voi siis vähentyä varsinkin sateisina jaksoina. Samoin juomisen määrä voi vaihdella sisäruokintakaudella syötetyn karkearehun kosteuspitoisuudesta riippuen. Rehun kosteus vaikuttaa myös lannan kosteuspitoisuuteen. Jos siis juominen vähenee, voi kyse olla ihan normaalistakin tilanteesta, arvioi taustatiedot.

Tyypillinen vedentarvetta lisäävä asia ruokinnassa on liika valkuaisen saanti, elimistö poistaa liian valkuaisen virtsassa, joka lisää vedenjuontia. Myös liika suolan syöminen voi lisätä vedenjuontia, esimerkiksi jos hevonen käyttää suolakiven nuolemista ajanvietteenä. Vedenjuontia voi puolestaan vähentää ylipaino, sillä rasvakudoksessa on vähän vettä.

Puhtaus

Hevosille pitäisi koko ajan olla tarjolla puhdasta vettä. Tämä edellyttää että vesiastiat ja -automaatit puhdistetaan päivittäin.

Varsinkin kesällä lämmin seisova vesi vaikkapa mustassa paljussa on erinomainen alusta leväkasvustoille. Yleensä suosittelenkin kesällä vesien vaihtamista kahdesti päivässä, jo vuorokaudessa veden laatu heikkenee nopeasti paljussa seisoessaan ja juominen voi vähentyä juuri silloin kun sitä pitäisi lisätä.

Myös tallissa kosteat pinnat ja lika vesikupissa ja sen ympärillä, luovat erinomaisen alustan bakteereille lisääntyä.

Laatu

Hevosille tarjottavan veden on hyvä olla hygieeniseltä laadultaan hyvää, talouslaatua. Esimerkiksi hyvin korkeat rautapitoisuudet voivat olla hevosille ongelmallisia ja aiheuttaa huomattavia yliannostuksia, joilla on vaikutusta terveyteen.

Myös vedessä olevat taudinaiheuttajabakteerit voivat aiheuttaa hevoselle ripulia ja muita vatsaongelmia.

Virtaus

Mikäli käytössä on vesiautomaatti on riittävästä virtauksesta huolehdittava. Veden juonnin on ylipäätään todettu olevan vähäisempää automaateista kuin paljuista/ämpäreistä. Yksi syy voi olla se, että juodessa kun kuppi tyhjenee, uutta vettä ei virtaa kuppiin riittävän nopeasti, jolloin hevonen lopettaa juomisen.

Virtauksen tulisi olla vähintään 10 litraa minuutissa. Laita ämpäri kupin alle ja laske/kauho vettä minuutin ajan, montako litraa sait?

Uimurikuppi on kätevä, koska hevosen ei tarvitse opetella painamaan läppää ja ne saa usein täyttymään hiljaisemmin kuin läpälliset. Uuden hevosen tullessa talliin, varmistu aina ensimmäisenä, että se osaa juoda automaatista.

Paljusta tai ämpäristä juottaessa isona plussana on, että vedenkulutusta on helppo seurata. Miinuksena voi todeta, että toisinaan täyttessä vesiletku jää päälle… Asenna vesiletkuun aikakatkaisin, niin riski vedenpaisumukselle vähenee 😉

Makuvedet

Tällä hetkellä muotiasiana on erilaisten makuvesien tai mashien juottaminen. Aikaisemmin juotettiin lähinnä melassivettä, joka lienee suosittu sekin edelleen.

Tutkimuksissa on osoitettu, että hevonen palautui parhaiten fysiologisella keittosuolaliuoksella juotettuna (9g NaCl per litra vettä), sitten raikkaalla vedellä juotettuna ja viimeisimpänä melassivedellä. Tämähän on loogista, sillä hikoillessa elimistöstä poistuu myös kivennäisten suoloja eli elektrolyyttejä. Sopiva, jo ennakoivasti tarkistettu, kivennäisruokinta on siis myös tärkeä osa palautumista suorittavilla hevosilla sekä lisäksi nimenomaan NaCl eli keittosuolan saanti (lisänä ruokinnassa myös).

Makuvesien plussat ja miinukset:

+ maistuvat hevosille hyvin
+ jos hevonen nirsoilee kilpailumatkoilla vieraiden vesien mausta, voi tutulla lisällä häivyttää eri paikkojen vesien makua
+ ummetusähkyriskissä voi varmistaa että hevonen varmasti juo
– hevonen voi oppia nirsoksi, perusvesi ei maistu tai sen juominen vähenee
– lisä lisää osaltaan myös energiansaantia, sokerin määrä ruokinnassa jne.
– lisäkustannus

Itse olen opettanut hevoset juomaan ihan vain puhdasta vettä lenkin jälkeen sitä tarjoten ja hyvin oppivat tavan kun sitä toistaa ja vettä aina tarjoaa pienissä erissä.

”You can lead a horse to water, but you can’t make it drink” – tärkeintä on että raikasta vettä on tarjolla!

Tutustu ruokintasuunnitelmiin!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s