Huomioon otettavaa ruokinnansuunnittelussa

Somepäivityksestä blogijutuksi. Ruokintasuunnitelmien onnistumisen kannalta on hyvä olla tarkkana 3+1 asian suhteen!

1. Hevosen tavoitepaino

Ruokintasuuunnitelma tehdä tavoitepainon mukaan. Ensin siis arvioidaan tai punnitaan hevosen nykyinen paino. Tämän jälkeen arvioidaan hevosen lihavuuskunto, jos hevonen on ylipainoinen on laskelman painoksi arvioitava alhaisempi paino kuin nykyinen. Mittanauhat toimivat hyvin seurantavälineinä mutta osuvat huonosti todelliseen painoon, varsinkin jos kyse on poneista, paino kannattaa siis varmistaa myös muilla menetelmillä.

Apuna voi käyttää Hevostietokeskuksen ohjeita ja laskuria:

OHJE: https://www.hevostietokeskus.fi/uploads/files/Suomen_Hevostietokeskus_Hevosten_ruokintakoulu_Ohje-1_A4_15_02_19_net_SUOJATTU.pdf

LASKURI:
https://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=986

2. Hevosen rasitus

Tekeekö hevonen kevyttä tai raskasta työtä? Työn määrä ja laatu on arvioitava myös realistisesti. Käytännössä voin jo kokemuksella sanoa että useimmille hevosille, jotka työskentelevät kevyen työn määritelmän mukaan riittää silti vielä hyvin ylläpidon mukainen ruokintasuunnitelma. Eivät ne hirveästi siis näytä kevyestä työskentelystä rasittuvan.

Koska heinän rajoittaminen niin pieniin annoksiin, että energiamäärä olisi sopiva ylläpitoon ja kevyeeseen työhön on useimmiten haastavaa, on helpompaa, aina kun mahdollista, toimia päinvastoin ja nostaa hevosen työskentelymäärä kohtalaiseen työhön asti. Tällöin ei tarvitse joka grammaa heinää kytätä ja riski mm. mahahaavaan, kurapieruihin, kaasuongelmiin ja käytöshäiriöihin laskee, kun karkearehua voidaan syöttää vapaammin.

3. Heinäanalyysi

Ruokintasuunnitelmaa ei voi tehdä arvaamalla, joten heinäanalyysi on oltava. Kattavasta, myös hivenaineet sisältävästä analyysistä, saa tietysti eniten irti ja hivenaineissa on yleensä suurimmat yllätyksetkin, joten ota myös laaja kivennäisanalyysi. Suurimmalla osalla asiakkaista on tämä ollut otettuna tänä syksynä mikä on täysin eri tilanne kuin viime vuonna samaan aikaan, eli kehitys on mennyt oikeaan suuntaan, hyvä hyvä!

4. Punnitse heinät ja muut rehut

Jotta ruokintasuunnitelma toimii esim. laihdutuksessa, pitää rehut punnita, muuten heinäannoskoko voi äkkiä heittää 0,5kg/kerta mikä tekee neljällä ruokintakerralla 2 kg per päivä, mikä tekee n. 15MJ lisää energiaa per päivä mikä tekee ylläpitoon nähden keskivertohevosella n. 30% liikaa energiaa. Eikä hevonen laihdu, jos se saa päivittäin 30% liikaa energiaa, päinvastoin.

Ruokintasuunnitelmiin voi tutustua ja tilata: https://axequestrian.com/ruokintasuunnitelmat/

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s