Miten saa hevoselle kiiltävän hyvän karvan, terveen ihon ja hyvät kaviot?

Hyvin yleinen kysymys on se.

Vastaus on, kuten hyvin usein ruokinnan ollessa kyseessä, jälleen kerran hyvin yksinkertainen:
1. Ruokinnan pääpaino on lajityypillisessä eväässä eli sopivassa karkearehuruokinnassa, jota täydennetään sopivalla kivennäisellä. Karkearehu pitää suoliston hyvän mikrobikannan tyytyväisenä ja kivennäisaineet tarjoavat karvan, ihon ja kavion kasvuun ja hyvään vointiin tarvittavia ravintoaineita.
2. Hevonen voi henkisesti hyvin ja stressiä on mahdollisimman vähän.
Kun vatsa on kunnossa, se pystyy hyödyntämään rehuissa tarjotut ravintoaineet elimistön käyttöön. Jo vanhat hevosmiehetkin sen ovat tienneet: ”Karva hoidetaan sisältäpäin”.

Elimistö ei voi toimia optimaalisesti ja erilaisia ongelmia alkaa ilmetä, jos perusruokinta ei ole kunnossa.

Otetaanpa muutama kokemusperäinen esimerkki lähihistoriasta ihan meidän omasta tallista:

Meillä on kuntoutettu muutamia ravitammoja ja poneja hyvinkin huonosta kunnosta ”tallin takaa loimen alta” takaisin hyvinvoiviksi hevosiksi, joita kehtaa esitellä. Tässä on Hevi-hevonen kuvattuna kesäkuun alussa. Talvikarva on lähtenyt aikaa sitten ja karva kiiltä. Tämä tamma oli vain 3 kuukautta aiemmin luuta ja nahkaa meille tullessaan, ei juonut, oli hyvin stressaantunut ja kierroksilla, eikä lihaa ollut enää kuin reisissä. Vihasi muita hevosia ja söi huonosti.

Hoito: Lauma. Hyvälaatuinen heinä, sopiva kivennäinen, vähän suolaa ja paljon vettä (joi huonosti, herkkuvesiä ei oltu keksittykään, ihan huolehdittiin siis siitä että nimenomaan juo raikasta puhdasta tavallista vettä) sekä lepo – siinä se. Luonnollisesti myös perustoimenpiteet mitkä teen kaikille talliin tuleville uusille hevosille: loishäätö ja hampaiden hoito.

ruokinta3

ruokinta1

Tässä Hevi aiemmin, valitettavasti kuva ei kerro koko totuutta, näyttää ”paremmalta” kuin olikaan.

Orivarsaesimerkki: Myös orivarsan kuuluu laidunkauden jälkeen olla hyvän näköinen. Vasemmalla siis orivarsa laidunkauden jälkeen. Hyvän laitumen energia ja valkuainen riittää siihen, että orivarsakin nimenomaan kehittyy laidunkaudella eikä päinvastoin.

Jos laitumella laihtuu ja karva nuhruuntuu, on energiasta, valkuaisesta ja kivennäisistä ollut vajetta, tällöin pitäisi reagoida hyvissä ajoin ja hoitaa laitumellekin täydennysruokinta tavalla tai toisella.

fb_img_1531507496071-423251113.jpg

2 v sh orivarsa on laidunkauden päätteeksi upeassa kunnossa. Oikealla on vanha shettisruuna, shettiksilläkin kuuluu olla normaali silkkinen kesäkarva – kesäkiloja sen sijaan ei ole hyvä kerryttää.

Kolmas esimerkki, emän hyvinvointi näkyy varsassa. Tämä meidän kasvatti on vain 3 kuukauden ikäinen kuvassa, mutta melkoinen ilo jo silmälle. Kun lähtökohdat ovat olleet kunnossa tiineydestä lähtien, saa varsa hyvän alun elämälle.

Varsan vatsan hyvinvointia ei voi korostaa liikaa, toivotut mikrobikannat kehittyvät suolistossa laadukkaalla ja hygieeniseltä laadultaan hyvällä karkearehulla ensimmäisinä elinkuukausina. Varsan suolisto ei kykene käsittelemään suuria väkirehumääriä noin ensimmäiseen elinvuoteen, eikä sen juuri tarvitsekaan kun on valittu riittävän laadukas heinä. Lisäksi on syytä välttää turhaa stressiä, kuten liian aikaista vieroittamista. Myös loishäädöt pitää hoitaa riittävän usein ja tehokkaasti. Yliruokkimista tulee välttää!

Näillä eväillä kaveri möi itsensä (ja ikätoverinsa siinä sivussa) vuotikkaana Ruotsiin, kävi sieltä sijoittumassa Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä kolmanneksi ja juoksi pikkunätin kilpauran 13,5a ennätyksineen voittaen mm. Solvallassa, Åbyssä ja Norjassa.

Putte

Käytännössä toimivaa tutkimustietoa

Minulla on ollut nyt hevosia yli 20 vuotta enkä ole syöttänyt hevosille mitään extraa karvaa kiillottamaan, ei lisäravinteita, ei öljyjä, pelkkää hyvää perusruokintaa, oli hevonen sitten levossa, treenissä, tiineenä, imettävä tai kasvava. Hyvin usein on kysytty mitä nämä oikein syö? Ja aina on ilo vastata, sopiva, hyvä perusruokinta ja hyvä mieli.

Mikä tahansa poikkeama hevosen voinnissa kuvien kaltaisesta kunnosta ei olisi minulle normaalia ja kielisi siitä, että perusruokinta ei ole kohdillaan tai hevonen stressaa tai on jotain muuta ongelmaa kuten loisia tai hammasongelmia – mitkä pitää korjata, heti.

Kuvissa on hei vain kesäkarvassa olevia hevosia…

Poikkeamat pitää toki huomata myös muuna aikana kuin kesäkarvassa, esim. shettisten talvikarvan kuuluu kiiltää talvellakin ja muutenkin olla shampoomainosten tapaan ilmavaa.

Hyvinvoivan ponin karva aloittaa ensimmäisen vaiheen irtoamisen tammikuussa (pisimmät haivenet), toisen vaiheen hieman myöhemmin, jolloin pidempää karvaa irtoaa jo enemmän niin että maalis-huhtikuussa on jäljellä lyhyempi samettimaisempi talvitakki, joka puolestaan on lähtenyt viimeistään juhannuksena.

Yksilöllisyys ja hevosen ikä tietysti tässäkin huomioiden (varsoilla hitaampaa, vanhoilla karvan puolestaan nimenomaan pitää lähteä ajoissa – tai selvitä syyt; ruokinta vai cushing jne…). Kovan karvankasvatus  ja -tiputus urakan takia, shettisten kivennäisruokintaan on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

cropped-nuoriso2.jpg

Mikään lisäravinne tai kallis extrarehu ei korvaa sitä jos perusasioissa on puutteita.

Ellei heinää ole analysoitu eikä kivennäissisällöstä mitään tietoa, ei voi myöskään varmistua siitä, että hevonen saa sen mitä tarvitsee, puutteet varsinkin kivennäisruokinnassa näkyvät viiveellä esim. heikentyneenä kavionlaatuna, huonona karvana ja iho-oireina – joiden korjaamiseen myös kuluu aikaa. Parempi siis ennakoida ja tarkistaa ruokinta alun alkaenkin!

Puutteita ei myöskään korjaa mikään ”kuuri”. Kivennäisten ja hivenaineiden saannille on määritelty päivätarve, hevoset tarvitsevat niitä siis tietyn määrän joka päivä, ei kuureina.

Mitään yksittäisiä kivennäis- tai hivenainekuureja ei tulisi missään nimessä syöttää summassa, ylimääräiset annokset vain rasittavat elimistöä ja voivat aiheuttaa epätasapainoa. Lisäksi turhien lisien syöttäminen on turhaa rahanmenoa – elimistö käyttää vain sen minkä se tarvitsee.

Luota perusasioihin

Sopiva heinä, sopiva kivennäinen, tarvittaessa lisävitamiini ja lisäksi suola ja raikasta vettä – sekä mahdollisimman stressitön elämä tasapainottamaan käyttöä, treeniä ja kisamatkoja. Väkirehuja vain tarpeeseen ja tarpeen mukaan.

Muista, että hevonen on ennenkaikkea karkearehun syöjä ja terve vatsantoiminta heijastuu kaikkeen. Luota siihen, että sopiva perusruokinta riittää useimmille hevosille – hyvin pitkälle myös niin treenissä oleville, tiineille kuin varsoillekin. Selvitä tarpeet, ruoki sen mukaisesti.

Poikkeuksia toki voi olla, taustalla voi olla sairaus tai vaikkapa allergia – jos ruokinta on siis jo tarkistettu ja kunnossa, eikä sieltä löydy selitystä mahdollisille ongelmille, ota yhteys eläinlääkäriin.

Jos puolestan haluat tarkistaa hevosen ruokinnan, tilaa ruokintasuunnitelma!

Myrsky2

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s