Kesälaitumelta talliin – mitä tulisi ottaa huomioon?

Laitumella olevat hevoset saavat vielä ehkä nauttia vapaudesta muutaman viikon, mutta nyt on jo korkea aika alkaa miettiä mitä kaikkea tulee ottaa huomioon hevosten siirtyessä takaisin talliin ja sisäruokintaan.

Tällä hetkellä hevonen syö laitumella kosteaa, hyvin sulavaa nurmikasvustoa ja liikkuu todennäköisesti päivän aikana tasaiseen rauhalliseen tahtiin enemmän kuin talvisaikaan tarhassa ja tallissa asuessaan. Umpi- ja paksusuolen pieneliöstö on tottunut tuoreeseen nurmirehuun. Hevonen saa olla hevonen, lauman jäsen ja päättää vapaasti päivärytmistään.

Kun hevonen siirtyy syksyllä talliin on edessä monta muutosta, ulkoiluaika usein vähenee, karkearehu muuttuu kuivemmaksi, jatkuva laiduntaminen muuttuu todennäköisesti suurimmalla osalla 3-5 ruokintakertaan per päivä, monella alkaa väkirehuruokinta ja liikunta. Samalla voi vielä vaihtua talli ja lauma, joillain hevosilla ehkä sitä käsittelevät ihmisetkin.

1. Ruokinta muuttuu – mitä pitäisi huomioida?

Välillä mietin onko yksi tärkeimpiä hevosen ruokinnan kulmakiviä unohtunut, sillä rehukokeiluja ja ruokinnan muutoksia tunnutaan tekevän tänä päivänä varsin nopeaan tahtiin. Hevosen hyvinvoinnin näkökulmasta tämä on erittäin ongelmallista ja jo pelkästään siirtyminen laidunruohosta heinään kannattaa tehdä porrastetusti ja aloittaa ajoissa.

Hevosen ruoansulatuksessa avainasemassa on suoliston pieneliöstö, joka reagoi herkästi kaikkiin ruokinnanmuutoksiin. Vie siis hevosille heinää jo laitumelle aloittaen pienestä määrästä ja jo vähintään pari viikkoa ennenkuin hevonen siirtyy kokonaan heinälle. Suoliston pieneliöt eivät pidä äkillisistä ruokinnan muutoksista ja ruokinnallisesti yksi tärkeimmistä tehtävistämme on pitää hyvät mikrobit enemmistössä ja tyytyväisinä.

Missään nimessä ei kannata siis siirtää hevosta laakista laitumelta sisäruokintaan (eikä sisäruokinnasta laitumelle), vaan totutus kannattaa tehdä aina asteittain hätiköimättä. Hevosen siirryttyä pois laitumelta on hyvä vaihtoehto myös jatkaa vielä niitetyn tuoreen syöttämistä heinän ohella mikäli se on mahdollista.

Paitsi että karkearehu muuttuu nurmesta heinäksi, kosteasta kuivaksi ja hyvin sulavasta heikommin sulavaksi – saattaa hevonen lisäksi siirtyä syömään uutta kivennäistä tai väkirehuja. Totutus uusiin rehuihin tulisi aina tehdä vähintään n. 10 päivän aikana aloittaen pienestä desin parin määrästä. Myös uuden kivennäisen/väkirehun syöttämisen voi aloittaa pienestä määrästä jo laitumella, jolloin määrää voidaan nostaa tallille siirryttäessä vähän nopeammin tavoitteena olevaan syöttömäärään asti, sillä totutus rehuun on jo aloitettu.

Kesällä lihonut hevonen ei tarvitse väkirehuja ja heinä riittää muutenkin useimmilla hevosilla täyttämään energiantarpeen ainakin kohtalaiseen työhön asti, joten arvioi kriittisesti onko väkirehulle edes tarvetta ja ota apuun ruokintasuunnitelma.

Äkilliset muutokset voivat aiheuttaa niin ummetusta (kuivempaan rehuun siirtyminen) kuin ripulointiakin varsinkin silloin jos pieneliöstö ei ole ehtinyt mukaan muutokseen. Voi kuvitella mikä mullistus mikrobistolle on vieläpä se, jos sekä karkearehu että kivennäinen/väkirehu muuttuvat kerrasta, päälle vielä vaikkapa stressi tallinvaihdosta.

Kun maha menee kerran sekaisin voi ripulointi kestää pahimmillaan viikkoja. On huomattavasti helpompaa ennakoida ja tehdä ruokintamuutokset huolellisesti, kuin hosua kiireellä ja yrittää tasapainottaa mahaa sen sitten mentyä sekaisin, mahan ongelmista kirjoitin aiemmin ja juttuun pääset tästä.

Hevoset reagoivat ruokinnanmuutoksiin yksilöllisesti, joten mitä herkkämahaisempi hevonen, sitä merkityksellisempi asia uusiin rehuihin totuttaminen on!

2. Liikunnan muutos

Laitumella on ehkä oltu viettämässä lomaa ja liikunta on ollut vain rauhallista tasaista kävelyä pitkin päivää muutamine iloitteluineen. Tallille siirryttäessä voi omaehtoinen liikunta vähentyä, jos ulkoiluaika vähenee, tarha on pienempi tai ei ehkä olekaan lauman tai kaverin kanssa tarhausta, joka aktivoisi liikkumaan. Toisaalta kokonaan lomaa viettänyt hevonen otetaan takaisin työhönsä ratsuna tai ajohevosena ja rasitustaso nousee.

Suoliston toiminnan kannalta on todella tärkeää, että hevonen saa tasaisesti liikuntaa päivän aikana. Kannattaa siis heti tallille ja kuivempaan rehuun siirryttäessä huolehtia kevyestä liikunnasta, varsinkin jos tarhausjärjestelyt passivoivat eikä hevosta aleta varsinaisesti treenaamaan.

Toisaalta täytyy huomioida myös se, että hevoselle on annettava aikaa käynnistyä taas työntekoon loman jälkeen. Hevosen peruskunto ei laske kovin nopeasti mutta silti ei ole syytä aloittaa heti treenejä hammasta purren, vaan liikunta aloitetaan rauhallisella ja säännöllisellä työskentelyllä pikkuhiljaa normaaliin liikutukseen edeten ja treeniä koventaen.

Liikunnan ja kuivemman karkearehun myötä on syytä varmistaa siis myös, että hevonen juo hyvin! Vesiautomaateissa virtauksen pitää olla 10l/min, saavijuotolla juomista on helpompi seurata. Muista myös että pieni suolalisä kivennäiseen/väkirehuihin sekoitettuna kuuluu jokaisen hevosen ruokintaan ja suolakivi on lisäksi oltava saatavilla. Suolasta olen bloggannut aiemmin.

3. Henkinen muutos

Hevoselle on myös iso muutos myös se, jos laitumelta lähtiessä kesän kaverit jäävät taakse ja suunnataan uuteen talliin – tai vaikka vain orilaitumeltakin takaisin kotitalliin. Tällä kohtaa täytyy tuntea hevosta tyyppinä, herkemmille tallinvaihto voi olla viikkojen, jopa kuukausien sopeutumista vaativa tapahtuma. Toiset puolestaan ovat kotonaan missä vain, heti. Selviin tuttuihin päivärutiineihin pääseminen ja sellaisten luominen luo hevoselle turvallisuuden tunnetta ja helpottaa muuton jälkeistä stressiä. Aina kun mahdollista kannattaa tarhausta kaverin tai lauman kanssa jatkaa, varsinkin jos laumakaveri seuraa mukana samaan talliin ja yhdessä-ololle on jo muodostunut hyvä rutiini.

Ja mikäli tarvitset apua hevosen ruokinnan suunnitteluun kokonaisuudessaan tai vain osittainkin, tutustu eri palveluvaihtoehtoihin kuten puolueettomiin ruokintasuunnitelmiin verkkokaupassa!

Nenya sensommar3

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s