3 asiaa, jotka helpottavat hevosenomistajan elämää

Mitkä olisivat kolme vinkkiä mitkä antaisit uudelle hevosenomistajalle? Hyvä kengittäjä? Sopiva satula? Lista lääkekaapin sisällöstä? Koska nämä löytynevät kärkipäästä mistä tahansa oppaasta hevosenomistajalle, ajattelin poimia listaan muutaman asian, joita ei ehkä tulla ensimmäisenä maininneeksi, mutta joista on varmasti hyötyä hevosenomistajalle. Yksi vakava asia, yksi hevosen hyvinvointia ja hevosenlukutaitoa edistävä – ja yksi vain elämästä paljon helpompaa tekevä!

YKSI. Yhteystiedot henkilölle, joka voi tarvittaessa lopettaa hevosen nopeasti.

Sinulla on tietysti lähimpien eläinlääkäreiden ja klinikan puhelinnumerot tallessa puhelimessa, eikä pahimman ajattelu ole ensimmäisenä mielessä, mutta entä jos eläinlääkäri on kiinni seuraavat kaksi tuntia 134 kilometrin päässä ja hevonen pitäisi saada vakavan loukkaantumisen tai sairastumisen takia lopetettua nopeasti?

Kun tämä tilanne osuu kohdalle on hyvä olla valmiina sovittuna varahenkilö, joka voi tulla lopettamaan hevosen ellei eläinlääkäriä saada nopeasti paikalle. Esimerkiksi joku paikallisesta hirviporukasta. Meillä on lopetettu poni pulttipistoolilla (oma, juurikin aikoinaan pahimman varalle hankittu) siksi, että eläinlääkärin piikitys ei tehonnut toivotusti. Yllättäviä tilanteita tulee väkisin mitä pidempään ja mitä enemmän hevosia sinulla on, ja on paitsi vastuullista myös välttämätöntä varautua myös pahimpaan.

KAKSI. Stetoskooppi (- ja kuumemittari).

Kuumemittari kuuluu tietysti vakiovarusteisiin mutta onko sinulla stetoskooppia? Se on kätevä apu hevosen terveydentilan ja treenin arvioimiseen.

Mittaa hevosen leposyke aamuisin kunnes hevonen on tottunut mittaukseen ja saat luotettavan lukeman (jännittävät helposti uutta asiaa ja jännitys nostaa nopeasti sykettä). Aamun leposykkeen on huomattu ennakoivan sairastumisia jo ennen kuumemittaria, joten poikkeavat lukemat on hyvä huomioida. Lisäksi jos hevonen sairastuu, osaat sanoa eläinlääkärille mikä on hevosen normaali leposyke.

Ähkytapauksessa voi jo itse kuulostalla suoliston ääniä ja eläinlääkärille soittaessasi kertoa havainnoista, onko hiljaista, kuuluuko liiallista putinaa vai vinkuvia ääniä?

Sykkeen seurannasta on hyötyä myös arvioitaessa harjoituksen rasittavuutta. Palauttelun jälkeen tallissa, 10 minuttia harjoituksen jälkeen, mittaa syke. Havainnoi hevosta ja vertaile sykkeitä eri harjoitusten jälkeen.

Suuntaa-antavat rajat ovat:
– Jos syke on alle 56 on harjoitus ollut hevoselle helppo
– Jos välillä 56-72, oli harjoitus kehittävä
– Jos alkaa mennä yli 72, harjoitus oli liian raskas ja palautuminen on hitaampaa kuin pitäisi

Näin saat tietoa harjoitteen sopivuudesta suhteessa hevosen sen hetkiseen kuntoon ja voit seurata kunnon kehittymistä. Lisäksi jos jatkossa vaikkapa kevyen harjoitteen jälkeen syke jää korkealle, on jälleen syytä alkaa miettiä mistä poikkeama johtuu. Yksinkertainen tapa siis seurata treeniä.

Näiden suuntaa-antavien sykerajojen lähteenä ell Seppo Hyyppä. Lisää tietoa sykkeestä esim.: Hevostietokeskus

KOLME. Hyvä valjassaippua.

Meillä on tällä hetkellä kolmet erikokoiset valjakkovaljaat, yhdet parivaljakkovaljaat, kolmet ravivaljaat, työvaljaat ja päälle tietysti satula, suitsia, nahkariimuja, riimunnaruja, näyttelyriimuja ja -suitsia… Kukahan mittaisi montako kilometriä nahkaremmejä tallikämpästä löytyy? Monta. Eli järki lähtee jos näitä pesee ja tuloksena on tahmainen likavaahto, joka ei kuitenkaan hävitä likaa mihinkään.

Effaxin nestemäinen nahkasaippua. Just saying. Ja valjaiden pesusta tulee oikeasti hauskaa! En tiedä mitä myrkkyä litku sisältää mutta lika lähtee ihan silmissä ja nahka muuttuu todella miellyttäväksi käyttää. Kun on pessyt tuhansia kertoja valjaita remmeineen niin todellakin on väliä sillä mitä saippuaa käyttää! (Ei maksettu mainos, ehkä joku muukin valmistaja tekee yhtä hyvää saippuaa, en ole uskaltanut vaihtaa 😀 ).

Tuleeko muita hyviä vinkkejä mieleen?

Valjakkohevonen

Yllättäen yksi vinkeistäni liittyy valjaiden pesemiseen!

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”3 asiaa, jotka helpottavat hevosenomistajan elämää

  1. Tre bra tips!

    Olyckor och sjukdomsfall tycks ju annars ha en tendens att infalla fredagar efter att jourtiden börjat, när det annars också är svårt att få tag på hjälp.

    Tykkää

  2. Paluuviite: Harrastehevosen liikunta – Hevosihmiset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s