Siitostamman ruokinta

Siitostamman ruokinnassa on tarpeiden osalta kolme vaihetta; ruokinta alkutiineyden aikana, ruokinta lopputiineyden aikana ja ruokinta varsomisen jälkeen eli ensimmäiset 1-3 kk imetystä. On siis loogista, että siitostamman ruokintaa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti alusta loppuun ja tästä syystä paketoin Siitostamman ruokintasuunnitelmat -palvelun yhteen pakettiin, sisältäen kolme laskelmaa kahden hinnalla. Mutta miksi kerätä suunnitelmasta vielä lisäkuluja, kun varsan teettäminen muutenkin on kohtuullisen kallista huvia? Tamman hyvinvoinnin ja kehittyvän varsan takia tietysti!

Tamman onnistunut ruokinta välittyy suoraan varsalle istukan kautta tai imettäen, joten sopiva ruokinta tukee varsan kehitystä, vastustuskykyä, luuston kehittymistä jne. ja haluammehan myös pitää tamman hyvinvoivana tiineydestä imetyksen loppuun asti, ilman, että se lypsää itsestään tai sen elimistö joutuisi koville esim. kivennäis- tai hivenaineiden puutteista johtuen.

Siitostamman ruokinta tiineyden aikana

Tiineyden aikana tammaa ruokitaan sen ylläpidon ja käytön mukaisesti. Ensimmäiset päivät ja viikot ovat tietysti oleellisia sikiön kehityksen kannalta. Alkutiineys ei varsinaisesti aiheuta vielä lisätarpeita ruokinnassa, mutta on varottava rehun huonoa hygieenistä laatua (keskenmenon riski).

Astutushetkellä hyväkuntoinen tamma antaa alusta pitäen parhaan mahdollisen alun varsalle ja kesän laidunkausi on luonnollisinta ruokintaa astutettavalle/kantavalle tammalle, tamma saa laitumelle luonnollisesti myös hyvän kivennäisen. Loppukesästä on huomioitava laitumen riittävyys ja on seurattava, että tamma pysyy sopivassa lihavuuskunnossa.

Syksyllä sisäruokintakauden alkaessa ruokinta on käytön mukaista ja tällä kohtaa on siis viimeistään hyvä ottaa ruokintasuunnitelma avuksi ruokinnan suunnitteluun. Jos tamma on joutilaana, sitä ruokitaan ylläpitotarpeen mukaisesti ja jos se lisäksi liikkuu, ruokitaan liikunnan rasittavuuden mukaisella lisällä. Lihoamista on varottava, tamman on hyvä olla normaalissa hyvässä lihavuuskunnossa läpi tiineyden.

Siitostamman ruokinta viimeisen 1-3 tiineyskuukauden aikana

Lopputiineydestä varsa kasvaa eniten ja tamma alkaa valmistautua varsomiseen ja imetykseen. Tällöin sekä energian että valkuaisen tarve kasvaa.

Lisäksi on syytä huolehtia kivennäisruokinnasta erityisesti esim. sinkistä, jonka on osoitettu parantavan syntyvän varsan immuunipuolustusta, kuin myös seleenistä, jonka puute voi aiheuttaa jälkeisten jäämistä.

Liika lihavuus voi viedä tilaa varsalta ja hankaloittaa varsomista, liiallisuuksiinkaan ei siis ole syytä mennä loppuvaiheessakaan.

Valkuaisen saanti pitäisi varmistaa, sillä sen päivittäisen saantimäärän heitto voi olla todella suuri riippuen onko heinässä vähän vai paljon valkuaista – sen kertoo vain analyysi. Valkuaisesta olen bloggannut aiemmin, linkki juttuun tässä.

Siitostamman ruokinta ensimmäisen kolmen imetyskuukauden aikana

Kun tamma varsoo, maidontuotanto lähtee käyntiin. On siis huolehdittava sekä valkuaisen saannista, että kivennäistasapainosta, esim. kalsiumin saanti on nyt erityisen tärkeä. Myös vedentarve lisääntyy huomattavasti maidontuotannon alkaessa.

Valkuaisruokinta ei kuitenkaan saa olla liian voimakastakaan, koska se lisää maidontuotantoa turhankin tehokkaaksi, tämä voi johtaa ripuloivaan varsaan. Turha valkuaisrehun syöttäminen rasittaa myös kukkaroa – eli olisi ensin tiedettävä miten paljon valkuaista tamma saa heinästä.

Tasapaino koko ruokinnassa on tälläkin kohtaa tärkeintä varsinkin, jos tamma astutetaan uudestaan!

Pian tammat ja varsa pääsevätkin kirmaamaan laitumelle. Ruokintasuunnitelmassa laskelma tehdään siis sisäruokintakaudelle ja se palvelee erityisesti aikaisin keväällä varsovia tammoja, mutta on toki hyödyllinen vielä myöhemminkin varsovalle jos/kun se ei vielä ole laitumella tai on laitumella vain osan aikaa päivästä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…Jessi.jpg

Tamman ja varsan olleessa laitumella on jälleen erityisen tärkeää seurata tamman lihavuuskuntoa, imettävän tamman ei kuulu laihtua liikaa ja lypsää kaikkea itsestään, tämä kielii liian vähäisestä energian ja valkuaisen saannista, jonka voi korjata tarvittaessa lisäruokinnalla!

Myös varsa alkaa pikkuhiljaa hyödyntämään laidunruohoa enenevässä määrin, joten olisi erityisen tärkeää, että myös loppukesän laidun on ravinteikasta (lannoitus), se palvelee sekä tamman korkeimmillaan olevaa maidontuotantoa, että pikkuhiljaa heinänsyöjäksi kehittyvää varsaa.

Varsalle paras laidun on ns. puhdas, jossa ei ole ollut edellisenä vuonna hevosia – tämä vähentää loispainetta, joka on oman kokemukseni mukaan äärimmäisen tärkeää jos haluaa, että varsa kehittyy hyvin! Kun loiset eivät vie kohtuuttoman paljon varsan voimavaroja, se saa keskittyä tasaiseen hyvään kasvuun, jota tietysti jälleen tuetaan optimaalisella ruokinnalla.

Laitumella olisi oltava suolakivi, luonnollisesti riittävästi raikasta vettä ja kivennäistarjoilu päivittäin.

Siitostamman ruokintasuunnitelmat -palvelupaketti

Siitostamman ruokintasuunnitelmat -pakettiin kuuluu siis kolme laskelmaa edellä mainituille ruokintakausille ja sen lisäksi voit olla yhteydessä koko palvelun ajan ruokintaan liittyvissä kysymyksissä. Yhteinen tavoite on paras mahdollinen alku varsalle ja emän hyvinvointi! Ja luonnollisesti ruokintasuunnitelman voi tilata myös vieroitetulle varsalle!

Ruokinta 365™️ -ruokintasuunnitelman ja Siitostamman ruokintasuunnitelmat -palvelun voit tilata lomakkeella tältä sivulta tai soittamalla 0405782130 tai sähköpostitse ax.hevospalvelut@gmail.com.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s