Ruokinta 365™️ -ruokintasuunnitelmat ja mistä on kyse

Ruokinnansuunnittelu on päivittäistä arkea kotieläintiloilla. Ruokintalaskelmilla varmistetaan esimerkiksi se, että lehmä tuottaa hyvin maitoa tai että se ei saa poikimahalvausta kalsiumin puutteessa. Kun ruokinnan sopivuus varmistetaan laskelmalla, tiedetään että päästään todennäköisimmin kapasiteetin mukaiseen suorituskykyyn niin, että eläin myös voi hyvin! Tuotantoeläinpuolella ruokintalaskelmia on tehty kymmeniä vuosia. Myös hevosten suomalaiset ruokintasuositukset ovat olleet olemassa jo vuodesta 1995!  Ruokintalaskelmassa on siis kyse olemassa olevan tiedon hyödyntämisestä kunkin eläinlajin tarpeista.

Ruokintalaskelmat perustuvat siis tutkittuun tietoon eläimen ravinnontarpeesta sekä tutkittuun tietoon rehujen sisällöstä, nämä ja havainnot eläimestä yhdistämällä pääsemme mahdollisimman optimaaliseen ruokintaan.

Koostin siis tähän blogijuttuun taustatietoa siitä, miten ja miksi ruokintasuunnitelma tehdään ja mihin koko laskelma perustu. Tämä blogijuttu toimii jatkossa myös täydentävänä tietona ruokintasuunnitelmat-sivulle. Saatan täydentää ja muokata tätä artikkelia myöhemmin tarpeen vaatiessa (viimeksi muokattu 11.12.2019).

Hevosesta näkee kun sen ruokinta on kohdillaan

Energian ja valkuaisen saanti on helppo arvioida myös hevosta katsomalla, sopivasti ruokaa saava hevonen näyttää hyvältä. Mutta kaikkia puutoksia ei voi havaita silmin, sillä oireet voivat olla subkliinisiä tai jo pitkällä siinä vaiheessa kun ne havaitaan.

Aina ongelmia ei myöskään tunnisteta ruokinnasta johtuviksi, kivennäisten epätasapaino voi aihuttaa epämääräisiä ontumia varsalla, heikkoa kavioiden kasvua, vastustuskyvyn heikkenemistä, jälkeisten kiinnijäämistä tai vain alentunutta suorituskykyä sekä paljon muuta, joka vaikuttaa hevosen terveyteen pitkällä tähtäimellä.

Ruokintasuunnitelma on se työkalu millä voimme puuttua ruokinnan epätasapainoihin ennekuin ne edes aiheuttavat haittaa.

Ruokinta 365™️ -ruokintasuunnitelmat & periaatteet

Optimaalinen ruokinta on yhdistelmä ruokintalaskelmaa sekä hevosen kanssa toimivan ihmisen päivittäisiä havaintoja – teemme siis yhteistyötä hevosen hyvinvoinnin eteen.

Ruokintasuosituksen teen puolueettomasti, eli en edusta mitään rehufirmaa myyntiä edistääkseni – ruokintaehdotukseni perustuu kyseiselle hevostyypille laskennallisesti parhaiten sopiviin rehuihin, joten turhia purkkeja ja säkkejä ei tarvitse ostaa. Pyrin aina löytämään ratkaisun, jolla heinää täydennetään pienimmällä mahdollisella vaivalla hevosen tarpeisiin sopivasti.

Ruokintasuunnitelmassa ei ole järkeä jos en voisi suositella kuin käyttäen tiettyä rehumerkkiä, joka ei kuitenkaan sopisi kokonaisuuteen. Eli hevosen hyvinvointi edellä näitä teen.

Laskelma sopii kaikille: vieroitetut varsat, siitostammat, kilpahevoset, harrastehevoset, joutilaat/levossa olevat, nuoret hevoset, ratsut, ravurit, pikkuponit, isot hevoset, laihdutettavat, sairashistoriaa omaavat… Laskelman voi tehdä myös hevosryhmälle esim. pihattovarsat, ja seurannan perusteella säätää vielä yksilöllisesti.

Suunnitelman perustana on heinäanalyysi hevoselle syötetystä heinästä! (opastan tarvittaessa miten rehunäyte otetaan). Koska hevonen syö rehuista eniten heinää, on oleellista ensin tietää mitä heinä sisältää ja miten paljon eri ravintoaineita hevonen päiväannoksestaan saa. Usein kuulee että paalien sisältö on erilainen ja pellot ovat erilaisia. Siksi heinästä kannattaa ottaa kattavat näytteet ja huomioida se, että analyysi on silti aina varmempi tieto kuin puhdas arvaus. Suurimmat yllätykset ovat yleensä tulleet muutamissa kivennäisissä ja valkuaisessa, joiden epätasapainot näkyisivät käytännön ruokinnassa jo muutamassa viikossa, analyysiin perustuen ei tarvitse odotella, että ongelmat näkyy hevosessa, vaan epätasapainoa voi korjata heti.

Ruokintasuunnitelmassa pyritään optimaaliseen ruokintaan hevosen tarpeet huomioiden. Kun saanti heinästä on selvillä, voidaan kullekin hevoselle valita mahdollisimman sopiva kivennäinen sekä mahdolliset valkuaislisät tai täydennysrehut sen yksilölliset ominaisuudet ja käyttö huomioiden.

Tarkat taustatiedot hevosesta toimivat perustana. Laskelmassa huomioidaan hevosen rotu, ikä, sukupuoli, käyttö, rehunkäyttökyky, lihavuuskunto, mahdolliset sairaudet eli kaikki mikä voi vaikuttaa ruokintasuunnitelmaan. Tarvittaessa hyödynnetään valokuvia, videoita tai tallikäyntiä. Omistaja täyttää tiedot nettilomakkeelle kun tilaus on maksettu.

Seuranta on oleellinen osa onnistumista. Hevoset ovat yksilöitä joten seuranta on aina tärkeä osa suunnitelmaa ja tarvittaessa suunnitelmaa viilataan omistajan palautteen perusteella, siksi suunnitelmaan kuuluu aina 6 viikon ajan seuranta! Suunnitelma on aina suuntaa-antava ja vastuu hevosen ruokinnasta ja sen toimivuuden arvioinnista on aina omistajalla.

Ruokintasuunnitelma perustuu uusimpaan olemassa olevaan tietoon ja tutkimustuloksiin. Tavoitearvot on otettu pohjoismaisista ruokintasuosituksista, jotka pohjautuvat pohjoismaissa tehtyihin ruokintatutkimuksiin hevosen ravinnontarpeesta (Luonnonvarakeskus, Sverigens lantbruksuniversitet).

Toivottavasti nämä tiedot kertoivat hyvin mistä on kyse 🙂

Ruokintasuunnitelman tilaaminen

Ruokintasuunnitelma edellyttää heinäanalyysiä. Mikäli et tiedä miten näyte otetaan ja mihin se lähetetään, laita minulle viestiä osoitteeseen ax.hevospalvelut@gmail.com tai soita ja kysy neuvot 0405782130. Lyhyt blogiteksti rehunäytteen ottamisesta löytyy tästä.

Ruokintasuunnitelmien hinnat ja tilauksen voit tehdä täällä.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s