Kysely: Miten suunnittelet hevosen ruokinnan?

Julkaisin viikonloppuna kyselyn ruokintasuunnitelmien tekemisestä, ihan omasta mielenkiinnosta ja kerätäkseni tietysti myös ajatuksia siitä, mitä palveluita hevosenomistajat ovat ruokinnan suhteen vailla. Tähän mennessä vastauksia on tullut jo yli 350 (wau!) ja kysely on vielä auki 20.11.2019 asti. Jos et ole jo vastannut kyselyyn, pääset siihen tästä, halutessasi voit myös osallistua ruokintasuunnitelman arvontaan (arvo 60e)!

Kun kysely on kiinni teen tietysti kattavan yhteenvedon tänne blogiin tuloksista, mutta en malta näin isosta vastausmäärästä jo kirjoittaa tähän muutamia poimintoja!

Minua ilahdutti, että jopa yli 62% ottaa heinäanalyysin, eli heinän ruokinnallinen laatu kiinnostaa ruokkijoita. Toisaalta vain puolet sitten hyödyntää rehuanalyysiä laskelmassa (itse laskien, ohjelmalla tai palvelun ostamalla), eli tulos katsotaan ja arvioidaan ruokinnan sen perusteella laskematta.

Yli 60% ei ota kivennäisanalyysiä lainkaan, tämän luvun toivoisin pienentyvän sillä tärkeää informaatiota jää saamatta ilman sitä (suosittelen vieläpä aina laajaa kivennäisanalyysiä, maksaa enemmän mutta antaa tietoa juuri niihin asioihin mitä ei aina näe). Lisäksi huomionarvoinen asia tallipitäjille: 80% hevosenomistajista, joilla oli hevonen vuokrapaikalla eikä rehuanalyysiä ole käytettävissä, toivoi, että olisi.

Monien kannustavien ja kiinnostuneiden kommenttien lisäksi on tietysti esitetty myös asiallisesti kritiikkiä, joka tietysti auttoi minua huomaamaan, että tiettyjä asioita on syytä selventää esim. täällä kotisivuilla.

Monista kommenteista kuvastui ehkä se, että ei välttämättä olla niin tietoisia siitä, mitä hyötyä ruokintalaskelmasta on, tai mihin se perustuu, joten tätä olen nyt koittanut avata lisää ruokintasuunnitelmat-sivulla ja muutamalla sanalla heti etusivullakin eli:

  • Laskelma tehdään samalla periaatteella millä muiden kotieläintenkin ruokinta on laskettu jo kymmeniä vuosia (myös hevosten suositukset ovat olleet olemassa jo pitkään). Lypsävälle lehmälle on oleellista syöttää sopivasti valkuaista, jotta se lypsää hyvin, tai kalsiumia, jottei se saisi poikimahalvausta. Sama pätee hevoseen, oli sen käyttötarkoitus mikä hyvänsä, sen elimistö tarvitsee tietyt rakennusaineet toimiakseen hyvin. Laskemalla tiedetään mitä eläin saa, ja tarvittaessa voidaan tehdä yksilöllisiä korjauksia ruokintaan. Kyse ei ole mistään uudesta asiasta, jolla hevosenomistajia huijataan, vaan pitkään olemassa olevan tiedon hyödyntämistä käytännössä. Itse olen hyödyntänyt laskelmia omien hevosten ruokinnassa 20 vuotta.
  • Ruokintasuunnitelma perustuu pohjoismaissa tehdyistä ruokintatutkimuksista saatuihin tuloksiin ja niiden perusteella annettuihin suosituksiin (Luonnonvarakeskus ja Sverigens Lantbruksuniversitet), eli kyse ei ole esim. minun omista keksinnöistä siitä mitä hevonen tarvitsee, vaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvasta tiedosta, jonka voi käytännössä todeta toimivaksi.
  • Laskelma ei ole staattinen, hevoset ovat yksilöitä. Siksi laskelma tehdään tiiviissä yhteistyössä omistajan kanssa, jolloin selviää rehunkäyttökyky, luonne, treeni, sairaushistoria ja muut asiat, jotka vaikuttavat ruokintaan. Ja suunnitelmaan kuuluu aina seuranta, jotta voidaan tehdä tarkennuksia tarvittaessa. Laskelma ei ole korvaamassa silmää, vaan täydentämässä sitä osin mitä silmä ei näe tai ei voi ennakoida.
  • Teen ruokintasuunnitelmat puolueettomasti, tarkoitus ei siis ole myydä rehuja säkki tai purkkikaupalla vaan päinvastoin, optimoida ruokinta niin, ettei hevoselle syötetä mitään turhaan, tai ei olla syöttämättä sellaista mitä se tarvitsee, tai syötetään ravintoaineita epätasapainossa, josta on haittaa.
  • Tietyt puutokset, kuten energian ja valkuaisen puute, ovat helppoja havaita hevosta katsomalla ja osa ruokinnan ongelmista on helppo tunnistaa, esim. heinän huono hygieeninen laatu aiheutti ähkyn. Mutta kivennäisten puutokset, liika-annostukset ja väärät suhteet eivät välttämättä näy päällepäin mitenkään, eli ne ovat usein subkliinisiä, tai niitä ei osata yhdistää ruokinnallisiin ongelmiin.
    Ruokintasuunnitelmalla voidaan ennakoida ongelmat, ennen kuin ne näkyvät päällepäin tai aiheuttavat ongelmia näkymättömissä.

Lisäksi todella iso osa toivoi, että tarjolla olisi puolueeton palvelu ruokinnan suunnitteluun ilman kytköksiä rehufirmoihin, tai silloin jos on jotain erityistä kysyttävää tai poikkeustilanne ruokinnassa – ja tarjolla on, ota yhteyttä minuun! ax.hevospalvelut@gmail.com tai 040 5782130.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s