Lisien syöttämisestä ja C-vitamiinista hevosen ruokinnassa

Yleinen hyvin pätevä ohje hevosen ruokintaan, yksittäisten kivennäisten tai vitamiinien osalta on se, että niitä annetaan vain tarpeeseen. Kullakin ravintoaineella on omat tehtävänsä, mutta kaikki toimivat tietysti myös yhteistyössä keskenään. Yhden ravintoaineen liiallinen syöttäminen voi siis pahimmillaan johtaa toisen ravintoaineen heikentyneeseen imeytymiseen ja puutteeseen.

Toisinaan taas ruokinnassa voi jäädä vajausta jostain yksittäisestä ravintoaineesta, kivennäislisän jälkeenkin, jolloin voi olla perusteltua syöttää sitä erikseen purkista ellei kivennäistä vaihtamalla päästä optimaalisempaan tilanteeseen. Mutta, jotta ruokinnan tilan voi tietää, täytyisi ruokinta ensin laskea heinäanalyysin ja rehujen tuotetietojen perusteella.

Markkinoilla on tarjolla monia valmisteita niin yhdistelminä eri kivennäisistä ja vitamiineista kuin yksittäisistä ravintoaineistakin. Jos aikoo syöttää lisiä, olivatpa ne mitä tahansa, on hyvä tutustua niiden tehtäviin elimistössä ja tutkimustuloksiin vaikutuksista – markkinoilla kun on myös tuotteita, joista ei valitettavasti ole hyötyä.

C-vitamiini on tässä esimerkkinä vitamiinista, jota voi ostaa erikseen.

C-vitamiinin tehtävät

C-vitamiinilla on monia tehtäviä, antioksidanttina se on mm. mukana neutralisoimassa vapaita radikaaleja ja vesiliukoisena se voi toimia niin solun sisä- kuin ulkopuolellakin. Lisäksi sillä on tehtäviä mm. luustossa, hormonituotannossa ja vastustuskyvyssä ja toimii mm. kalsiumin ja E-vitamiinin kanssa yhdessä.

Ihmiset vrt hevoset

Ihmisten täytyy saada C-vitamiinia ravinnosta ja sen puute johtaa, aikoinaan merimiehiä usein vaivanneeseen, keripukkiin. Vihannesten ja hedelmien sekä marjojen syönti on siis meille ihmisille tärkeää. Hevoset sen sijaan pystyvät tuottamaan C-vitamiinia glukoosista maksassa sellaisen entsyymin avulla, joka meiltä ihmisiltä puuttuu, eli kunhan hevosen maksa toimii, on C-vitamiinin saanti normaalilla tervellä hevosella hoidettu.

Tutkimustuloksia C-vitamiinista hevosten ruokinnassa

Tutkimuksessa todettiin että, koska C-vitamiini ei imeydy kovin hyvin, olisi sitä syötettävä hevoselle jopa n. 3 g per päivä, jotta vaikutus näkyisi veressä. Jos hevoselle puolestaan syöttää pitkään C-vitamiinia alkaa sitä tuottavan entsyymin määrä vähentyä. Eräässä tutkimuksessa hevosille syötettiin 10 päivää C-vitamiinia ja kun sen syöttö lopettiin kerrasta, oli hevosilla kolmen viikkon ajan alhaisemmat pitoisuudet veressä – eli elimistön oma tuotanto hiipui kun imeytyminen suolistosta lisääntyi syöttämisen myötä ja syöttö johti itse asiassa pidempiaikaiseen oman C-vitamiinituotannon vähentymiseen.

Yhteenveto…

C-vitamiinilisästä voi olla hyötyä lähinnä poikkeustilanteissa, jos hevosen immuunipuolustus on heikentynyt, se kärsii voimakkaasta stressistä tai on kovassa kilpailukäytössä (monipäiväiset kilpailut). Myös PPID/cushing -hevoset saattavat hyötyä C-vitamiinilisästä, koska oletetaan, että sen tuotanto on niillä häiriintynyt. Jos C-vitamiinia lisää ruokintaan on hyvä muistaa sen pitkäaikaisvaikutukset ja C-vitamiinin syöttö tulisikin lopettaa asteittain määrää vähentämällä, jotta elimistö ehtii adaptoitua – muuten voi tahtomattaan aiheuttaa hevoselle puutostilan kunnes hevosen oma tuotanto jälleen pääsee kunnolla vauhtiin.

Terveelle tavalliselle hevoselle ei siis ole hyötyä C-vitamiinilisästä, vaan pahimmillaan pikemmin haittaa, kun hevosen oma tuotanto häiriintyy.

Ennen minkä tahansa yksittäisen ravintoaineen syöttämistä tulisi varmistua hevosen kokonaisruokinnan tilanteesta ja siitä onko lisälle oikeasti perustetta. Mitään lisää ei ole suositeltavaa syöttää summassa. Optimaalinen ruokinta säästää hevosen elimistöä ja omistajan kukkaroa, kun turhia lisiä ei tarvitse ostaa.

Mikäli kiinnostuit ruokintasuunnitelmasta, tutustu palveluun tästä.

Ransu4

Terve normaali hevonen ei tarvitse C-vitamiinilisää

 

 

 

 

 

Ruokinnansuunnittelussa lasken makrokivennäiset, osan hivenaineista sekä ADE vitamiinit.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s