Paljonko heinäpaali maksaa?

Tämä aihe on jo jonkun aikaa ollut tulossa ja juteltuani viikonloppuna erään heinäntuottajan kanssa ajattelin tarttua näppäimistöön. Paljonko teidän heinäpaalit maksaa?

Paalin hinta on tavallisimpia keskustelunaiheita hevosihmisten keskuudessa ja mitä olen keskusteluja seurannut voi vastaus olla mitä tahansa 25 ja 100 euron välillä alvilla tai ilman. Etelässä ja kasvukeskusten lähellä hintaa kuuluu usein olevan korkeampi kuin ydinmaaseudulla.

Todellisuudessa pelkkä hinta ei kerro syntyvästä ruokinnan kokonaiskustannuksesta mitään, vaan hinnan lisäksi täytyisi tietää mitä paali sisältää. Miksi? Koska heinää ostaessamme maksamme oikeasti sen ruokinnallisesta sisällöstä, huomioimme sitä sitten tai ei. Ruokinnallinen sisältö puolestaan on paljon muutakin kuin sokeriarvo ja se näkyy viimeistään loppukäyttäjässä tavalla tai toisella, jos ei muualla.

Paalin paino

Ensimmäisenä täytyisi tietää paalin paino. Uusimmilla paalaimilla tai muuttuvakammoisella paalaimella heinän saa paalattua tiiviisti ja paali voi saavuttaa 400-500 kg painon. Vanhemmilla malleilla voidaan jäädä 250 kiloon, jos paali jää löysemmäksi.

Heinän määrä paalissa voi siis vaihdella todella paljon, jolloin kahden paalin hintaa ei voi vertailla keskenään, tietämättä paljonko paali painaa. Periaatteessa yksi paali voi siis painaa lähes kaksinkertaisesti toiseen verrattuna, jolloin myös heinän kilohinta on täysin eri.

Kuiva-aineen määrä

Paino ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä paalissa on, ravintoaineet sisältävän kuiva-aineen lisäksi, myös vettä. Säilöheinässä kosteutta on enemmän, koska kosteus takaa säilöntäprosessin. Kuivassa heinässä kosteutta on vähemmän, koska säilöntämenetelmä on kuivaus.

Seuraavaksi tulisi siis tietää, paljonko paalissa on vettä. Mitä kosteampi heinä, sen enemmän vettä painosta. Tätä pelkkä paino ei vielä huomioi, joten on katsottava rehuanalyysiä.

Kuiva-aineen määrä voi olla kilossa heinää 650 g tai 850 g – tämä tekee jokaista kiloa kohden 200 g eron kuiva-aineen määrässä.

Kuiva-aineen sisältö

Ravintoaineet ovat tietysti heinän kuiva-aineessa, mutta kuiva-aine ei itsessään kerro mitään sisällöstä, vaan kuiva-aine on analysoitava. Ei vain onko sokeria. Vaan, paljonko on energiaa? Mikä on valkuaisen määrä? Mikä on kivennäisten määrä? Mitä vaatimattomampi heinä, sitä enemmän paikattavaa täydennysrehuilla ja lisää kustannuksia niistä.

Esimerkkinä valkuainen:

Valkuaispitoinen heinä riittää usein valkuaisen tarpeen täyttämiseen. Yllättävän yleistä on, että heinää on täydennettävä valkuaisella, sillä heinän sisältämä valkuainen ei riitä yksinään täyttämään valkuaisen tarvetta (eli usein, kun valkuainen tippuu alle 50 g srv/kg ka).

Jos valkuaistäydennystä on annettava vaikkapa 1kg per päivä, tekee se 20 hevosen tallissa jo säkillisen eli 20 euroa per päivä lisää kustannuksia – 600 euroa kuukaudessa (eli saman verran kuin noin 10 paalia? 🙂 ). Tämä kustannus voi jäädä jopa kokonaan pois, jos heinässä on riittävästi valkuaista. Ja voit todellakin saada hyvää valkuaispitoista heinää samaan hintaan kuin heinää, jossa valkuaista ei ole juuri lainkaan! Koska hinnoittelu perustuu paalin myymiseen, ei ruokinnallisen sisällön…

Jos puhutaan paalista paalina ja heinästä heinänä erittelemättä laatua, missaamme siis ruokkijoina oleellisimman asian: sisällön ja soveltuvuuden erilaisille hevosille.

Nenya_June2016_4

Hinnan vertaileminen

Jos vertailee eri heinien paalihintaa vain hintana, täytyisi siis paalin sisällön olla samanlaista mutta näinhän ei siis ole, jos vertaillaan kahden eri tuottajan heinää.

Voi siis olla tilanne, että sinulle tarjotaan 270 kg painavia paaleja, joissa kuiva-aine on 850 g, kuiva-ainetta siis 230 kg. Vastaavasti voi olla tarjolla heinää, jossa kuiva-aine on 750 g, paali painaa 400 kg (kuiva-ainetta siis 300 kg).

Jos kuormaan mahtuu vaikkapa 20 paalia, tulee ensimmäisessä kuormassa tallille 4590 kg kuiva-ainetta, jälkimmäisessä kuormassa 6000 kg. Jos molempien heinien paalihinta on 50 e, on ensimmäisen heinän kuiva-aine kilon hinta 0,22 e, jälkimmäisen heinän 0,17 e.

Lisäksi vielä aiemmin mainittu sisällön ruokinnallinen laatu vaihtelee!

On siis täysin mahdollista, että on edullisempaa tuoda hyvää heinää, tiiviissä isoissa paaleissa kauempaa rahdista huolimatta, kuin ostaa pienempiä paaleja läheltä (jolloin niitä myös kuljetetaan useammin koska hupenevat nopeammin), ravinnollisesta laadusta riippuen.

Eli, kannattaa aina selvittää:

  • sisältö heinäanalyysillä ja arvioida ruokinnallinen laatu
  • tietää paalin paino ja laskea mitä kilo kuiva-ainetta oikeasti maksaa
  • heinän sopivuus omien hevosten asettamiin vaatimuksiin heinän sisällöstä (esim. varsat, siitostammat)
  • yhteenvetona hinta-laatu -suhde.

Heinäntuottamisen kuluista

Tuottajan näkökulmasta paalin hintaa lisää vielä esimerkiksi muovin määrä. 8-10 kierrosta muovia lienee aika tavallinen määrä, jopa isompaa määrää voidaan käyttää. Muovin määrä vaikuttaa suoraan säilyvyyteen, eli siinä ei kannata säästellä. Riittävästi muovikerroksia sisältävät paalit pysyvät myös ehjinä siirtojen aikana. Säilöheinä vaatii muovia säilönnän varmistumiseksi ja kuivaheinä ei puolestaan saa tikkuineen puhkoa muovia.

Lisäksi säilöntäaineet takaavat säilöheinän hyvän laadun estäen homeiden ja hiivojen kasvua, mikä vähentää hukkaan menevien paalien määrää.

Lisäksi tuottajalla on luonnollisesti kulut koneista ja laitteista sekä pellon tuotantopanoksista, kuten lannoitteista ja kalkituksesta, jos nämä on hoidettu asianmukaisesti.

Ainakin isompien tallien kannattaa siis todellakin kiinnittää huomiota pelkän hankintahinnan sijaan kokonaisuuteen, eikä siitä tietysti ole haittaa pienemmilläkään talleilla.

Ja jos haluat tietää mitä hevosesi heinästä saa, tilaa ruokintasuunnitelma!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s