Säilöheinästä maha kuralle?

Syksyn tullen hevosihmiset alkavat kysellä hoito-ohjeita sisäruokintakaudelle siirtyneiden hevosten löysään mahaan. Syyksi todetaan ehkä useimmin säilöheinä, monesti lisäkommenttina, koska säilöheinä on hapanta. Ruotsissa on tehty viime vuosina muutamia tutkimuksia aiheeseen liittyen ja niistä lyhyesti tässä.

Ensimmäisessä tutkimuksessa tutkittiin eri rehutyyppien vaikutusta paksunsuolen toimintaan. Eri rehutyypit oli tehty samalta peltolohkolta, analysoitu ja hevosten paksunsuolen sisältö sekä ulosteet tutkittiin tarkasti.

Lyhyesti todettuna, paksunsuolen sisältö oli kaikilla rehutyypeillä (kuiva heinä, esikuivattu säilöheinä ja säilörehu) samanlaista eli eroja eri rehujen välillä ei käytännössä ollut. Kaikkien rehujen kohdalla helppoliukoisten hiilihydraattien määrä oli paksussasuolessa käytännössä nolla (koska imeytyvät jo aikaisemmin) ja eri happojen määrissä ja mikrobiologisessa koostumuksessa ei ollut merkittäviä eroja. Eli säilöheinä ei tee paksunsuolen sisällöstä sen happamampaa tai erilaista kuin kuiva heinä, ei edes säilörehu tehnyt.

Toisessa tutkimuksessa yritettiin selvittää miksi joillain hevosilla on taipumusta löysään ulosteeseen. Kyselyyn vastasi yli 500 hevosenomistajaa ja vastauksista havaittiin mm.:

–  Hevosilla, joilla tavattiin löysää ulostetta, oli muihin hevospopulaatioihin (aikaisemmissa tutkimuksissa) verrattuna kaksi kertaa useammin ähkyjä (alttiutta herkempään vatsantoimintaan?).
– Löysyyttä havaittiin myös vaihdettaessa säilöheinä laitumeen tai säilöheinä toiseen (ei pelkästään siirryttäessä esim. kuivasta heinästä säilöheinään) eli että ylipäätään ruokinnanmuutokset voisivat olla yksi todennäköinen laukaisutekijä ja jotkut reagoivat niihin herkemmin.
– Hevosilla, joilla oli taipumusta löysään ulosteeseen oli enemmän hiekkaa ulosteessa kuin kontrolliryhmän hevosilla.

Tutkimus jatkuu edelleen ja tällä hetkellä selvittävät hoitokäytäntöjen ja ruokinnan mahdollista vaikutusta ulosteen koostumukseen näillä hevosilla.

Ja kolmannessa tutkimuksessa havaittiin, että säilöntämenetelmä ei vaikuttanut hevosen ulosteen löysyyteen mutta löysyyttä indikoi rehun korkeampi raakavalkuaisen määrä (sama esim. naudoilla).

Toiset hevoset ovat syystä tai toisesta herkkämahaisempia. Yleisenä suosituksena on, että ruokinnanmuutokset tehdään kahden viikon aikana hitaasti ja pieninä erinä ruokintaa muuttaen, tämä on näiden hevosten kohdalla erityisen tärkeää siirryttäessä laidunkaudelta sisäruokintaan tai toisinpäin ja on suositeltavaa, että heinään totuttaminen aloitetaan jo hyvissä ajoin laidunkaudella ja vastaavasti laitumeen totuttaminen pikkuhiljaa keväällä. Äkilliset muutokset pistävät helpommin mahan sekaisin ja tämähän voi hevosen kohdalla olla myös reagointia ylipäätään olosuhteiden muutokseen (laumasta laitumelta talliolosuhteisiin jne).

Herkkämahaisten hevosten ruokinta olisi myös hyvä tarkistaa ruokintalaskelmalla ja varmistua sitä, että hevonen ei saa liikaa valkuaista ja että ruokinta on optimaalinen myös muilta osin.

Välttäisin myös kokeilemasta erilaisia kikkakolmosia mahan rauhoittamiseksi, monet erilaiset tuotteet ja kokeilut todennäköisesti vain vaikeuttavat tilannetta enemmän. Joten: kuivalle heinälle, väkirehut minimiin, riittävästi vettä ja sopivasti liikettä (mahdollinen hiekka poistuu). Jos on käytettävä säilöheinää, voi kokeilla sen kuivattamista ennen syöttämistä eli paalia levälleen. Lisäksi aina hiekan ja mahahaavan poissulkeminen ja mahdollinen psyllium kuuri.

Toivottavasti ruotsalaistutkimus saa selvitettyä tarkemmin, mikä vaikuttaa löysään ulosteeseen ja kuinka paljon on kyse hevosen ominaisuudesta (ja mikä sen tekee), tuloksia odotellessa! Joten siihen asti, malttia ruokinnanmuutoksia tehdessä herkän hevosen ollessa kyseessä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s