Hevosten hyvinvointi on nyt tapetilla

Hevosen hyvinvointiin liittyvät keskustelut ovat nousseet ihan viime vuosina aivan uusiin sfääreihin. Keskusteluissa ja otsikoissa pyörii eri teemoja milloin tutkimustuloksista johtuen, milloin skandaalien kautta.

On käsitelty rollkurit, suun vauriot kuolaimista raveissa ja ratsain, hevosten kuolemat raveissa, ratsastajien painot, sopivat satulat ja turparemmin kireys, piiskan käyttö, doping, kipuilmeet ja istunta sekä hevosten kouluttamisen metodit jne. Muutamassa vuodessa eri ongelmakohtiin on varmasti kiinnitetty enemmän huomiota kuin edelliseen pariinkymmeneen vuoteen yhteensä. Tieto lisää tuskaa.

Ihaillen olen siis seurannut miten voimalla hevosten hyvinvointi nousee tänä päivänä keskusteluihin eri näkökulmista, sillä nämä asiat pitää hoitaa kuntoon, jotta yhteiskunnan hyväksyntä säilyy. Ei ole hyväksyttävää toimia tavoilla, joissa eläimen hyvinvointi vaarantuu.

Ja monessa asiassa on vielä paljon kehitettävää! 90-luvulla ketään ei kiinnostanut, että suojat saattavat lisätä jännevammojen riskiä tai oliko 80-luvulla ostettu satula toppauksen tarpeessa, kypäräkin oli mallia potta. Nyt kiinnostaa ja hyvä niin!

Toisinaan kuitenkin miettii myös sitä miten ”lähellä” hevosen hyvinvointi loppujen lopuksi on. Se ei ole netin palstoilla eikä kisavideoissa, se on arjessa.

Kaksi, tai sanotaan kolme, hevosen hyvinvointiin vaikuttavaa perusasiaa on meidän kaikkien käden ulottuvilla, joka päivä, ja jos nämä ovat kunnossa, muut yksityiskohdat seuraavat perässä. Sillä mikä kerran tulee näkyväksi, ei enää jää näkymättömäksi – vähän niinkuin kipuilmeen tunnistaminen.

Ensimmäiset kaksi perusasiaa.

Hevonen on tasaiseen liikkumiseen tottunut laumaeläin, jonka pääasiallinen ravinto on ruoho. Mitä voimme tehdä, jotta lajityypillinen käyttäytyminen ja sopiva ruokinta toteutuu mahdollisimman hyvin hevosen arjessa, joka päivä? Käytännössä 20-22 h keskivertohevosen päivästä kuluu tähän, kuvastakoon se asian tärkeyttä hevosen näkökulmasta.

Kolmanneksi tärkein asia on loput 2-4 h hevosen päivästä, johon kuuluu kontakti ihmiseen hoidon, käsittelyn, kouluttamisen ja ratsastuksen, ajamisen, kengittämisen tms. kautta. Miten saan parhaat tiedot ja taidot, jotta toimiessani aktiivisesti hevosen kanssa edistän hyviä hevosmiestaitoja ja hevosen hyvinvointia?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s