Mitä eroa on varsan ruokinnalla ja ruokinnalla

Kuvassa olevien varsojen tarina ja vastaus kuvassa esitettyyn kysymykseen tulee tässä:

Joulukuussa kahden shettisvarsan tiet erosivat. Eron aikoihin varsat olivat vajaan 7 kk ikäisiä. Kuvassa oleva pienempi varsa on 2 viikkoa vanhempi kuin isompi varsa. Varsat olivat joulukuussa saman korkuisia ja samassa hyvässä lihavuuskunnossa, molempien oletettu aikuiskoko on noin metrin ja aikuispainoarvio lienee n. 200 kg luokkaa.

Nyt maaliskuussa varsojen tiet jälleen kohtasivat.

Isompi on elellyt pihattolaumassa, jatkanut kasvuaan normaalisti syöden arviolta n. 4,5-5 kg heinää päivässä ja kivennäiset. Tämä varsa painaa nyt 129,5 kg vaa’alla punnittuna mikä on hevosten kasvukäyrätaulukon, 200 kg aikuispainoennusteen mukainen normaali paino 10 kk ikäiselle varsalle. Lihavuuskuntoluokaltaan varsa on Luken talukon mukaisesti 4 = hyvä.

Pienempi on nyt 3 kuukautta myöhemmin erittäin laiha ja lihasköyhä ja vähän matalampi kuin ikätoverinsa. Ruokinnan on kerrottu olleen 2 kg heinää, kivennäinen ja varsarehu. Tämä varsa painoi vaa’alla mitattuna 93,5 kg, mikä on hevosten kasvukäyrätaulukon, 200 kg aikuispainoennusteen mukaan n. 6 kk ikäisen varsan oletuspaino mutta varsalla on ikää jo 10 kk. Varsa on ottanut 3 kuukaudessa 4 kuukauden verran takapakkia kasvussa. Paino on noin 30 % alle tämän hetkisen iän mukaisen painotavoitteen. Lihavuuskuntoluokaltaan varsa on Luken talukon mukaisesti 2 = laiha.

Lyhyt vastaus on: 2 kg heinää.

KASVAVAN VARSAN RUOKINTAA EI SAA KOSKAAN KURITTAA ALLE SUOSITUSTEN,
EI EDES S H E T T I S V A R S A N !!!

Kaikki varsat tarvitsevat ylläpitoon, liikuntaan, talven kylmästä selviämiseen ja kasvuun vähintään suositusten mukaisesti ravintoaineita ja jokaisen varsan omistajan, ruokkijan ja tallinpitäjän vastuulla on, että varsa ei muutu aliravituksi!

Mikäli olet epävarma varsasi ruokinnasta ja haluat varmistua että se saa riittävästi energiaa, valkuaista, kivennäisiä ja vitamiineja terveeseen sopivaan kasvuun, pyydä apua ruokintaan ammattilaiselta! Hevosen pitkän elämän pohjat luodaan nyt.

Kaikkien pienten varsojen hyvinvoinnin puolesta,
Leena

Ja PS. kyllä teen ruokintasuunnitelmia, pitkällä kokemuksella ja ammattitaidolla, olehan yhteydessä niin suunnitellaan sopiva ruokinta myös sinun hevosellesi ❤

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s