Kun on päivittäin tekemisissä hevosten ruokinnan suunnittelun kanssa tulee hevosten ruokinnan peruspilarin heinän merkitys konkreettisesti esille. Viime kesän vaikeat olosuhteet ovat kärjistäneet tilannetta entisestään ja heinien laadussa on ollut suurta vaihtelua, mutta varmasti joka kesälle riittää tekemistä heinän ravintoarvoihin perustuvan laadun parantamiseksi, ei vain poikkeuksellisina vuosina. Vuosia on puhuttu siitä että laadukasta heinää pitää myös vaatia ja edellyttää heinästä rehuanalyysiä, selvitän tässä miksi.
Teen ruokintalaskelmia, jotka perustuvat heinästä tehtyyn rehuanalyysiin. Rehuanalyysi on kotieläintaloudessa kaiken ruokinnan perusta, niin naudoilla kuin hevosillakin käytetään korsirehua ruokinnan pääraaka-aineena, siksi on myös suuri merkitys sillä minkä laatuista rehu on. Mikä laadukkaampaa korsirehu on, sitä vähemmän tarvitaan muita rehuja korvaamaan heinästä jääviä puutteita – heinä on ekologinen ja tehokas rehu – ja myös luonnollisin hevosen vatsalle sekä oleellinen osa laiduntavaksi tarkoitetun eläimen hyvinvointia.
Mitä siis on ”hyvä heinä”? Laadulla tarkoitan tällä kohtaa rehun ravintoainesisältöä joka vastaa mahdollisimman hyvin ruokittavan hevosen tarpeita. Eli, laadukkuuteen kuuluu esimerkiksi maltillinen sokeri (alle 150, mielellään lähellä 100), sopivasti valkuaista (srv 50-90, jolloin siitostammojen ja nuorten hevosen heinässä valkuainen on ylärajalla ja joutilailla alarajalla) sekä kivennäiset hyvässä tasapainossa (Seilabin sivuilta löytyy rehuanalyysin tulkintaan avuksi pari pdf tiedostoa, jotka ovat hyviä vertailuksi omaan analyysitulokseen; Hevosten karkearehujen tavoitearvot ja Kivennäisten tavoitearvot). Kun analyysin tuloksia vertaa tavoitearvoihin, voi myös arvoida rehun laatua hevosen ravintona. Edellytä tuottajalta aina rehuanalyysiä kivennäisanalyysin kera!
Korkea sokeri tuo paljon energiaa, usein yli 200 gr/kg ka sokerimäärät voivat jopa tuplata joutilaan hevosen energiansaannin tarpeeseen nähden (!), vajaa valkuainen puolestaan (esim. 25 gr/kg ka) on ongelmallisen vähän usein jo kevyessä käytössä olevalle hevoselle puhumattakaan kasvavasta varsasta tai imettävästä tammasta. Kun valkuaista täytyisi lisätä ja se on tehtävä jollain teollisella valkuaisrehulla tai muulla rehulisällä, lisätään samalla myös energiaa, joka kärjistää ruokintaa entisestään. Myös pellon kivennäistasapaino näkyy rehussa, jolloin voidaankin olla puolestaan tilanteessa, jossa käytetään hyvää tarkoittaen markkinoiden yleisimpiä peruskivennäisiä normaaliin tapaan, mutta ne eivät vastaakaan pellon huonoa tilannetta, vaan nekin vääristävät ruokintaa entisestään, pahimmillaan esim. Ca:P suhteen osalta päälaelleen. Ellei rehua ole analysoitu ja suuntaa antavaa ruokntalaskelmaa tehty – ei näitä voi edes tietää, mutta hevonen saattaa olla lihava, laiha, kuralla, huonolla karvalla, liian energinen, apaattinen, ähkyillä, sairastella, lihasköyhä, suorittaa alle tasonsa…
Huolestuttavana olen pitänyt että näen jatkuvasti edellä mainitun esimerkin kaltaisia rehuanalyysejä, enkä todellakaan nyt syyllistä tällä omistajia, sillä varsinkaan tänä vuonna ei välttämättä ole ollut muuta saatavilla, aina asialle ei voi mitään ja silloin ruokinnan suunnittelussa täytyy osata luovia. Mutta se, mikä on ollut huolestuttavaa on, että useimmiten näissä tapauksissa kuitenkin kerrotaan että heinä on nimenomaan ostettu hevosten heinän tuottajalta – tällaiset tulokset kuitenkin kertovat että heinäntuottaja ei pidä pellosta huolta. Pelto voi antaa kasville vain niitä ravintoaineita, mitä sillä on antaa, ellei peltoa lannoiteta, se köyhtyy ja tämä näkyy suoraan rehuanalyysissä korkeina sokeriarvoina (kasvi kamppailee elääkseen ja jos heinä on kuivaa, edes maitohappokäyminen ei paalissa sokeria käytä > eli sokeriarvo voi olla 200 ja jopa yli) ja matalina valkuais- (alle 25) ja kivennäisarvoina (lannoitus, kalkitus). Tätä vielä usein ruokkii ajatus että hevosten heiniä (tai laitumia) ei saa lannoittaa vahvasti, mikä on totta, mutta ei peltoa voi jättää lannoittamatta ja kalkitsemattakaan, koska silloin kasvi ei voi kehittyä hevoselle sopivaksi heinäksi. Peltoa täytyy hoitaa.
Heinää ostettaessa hinnoittelu pitäisi saada meidän hevosenomistajien näkökulmasta tilanteeseen, jossa rehuanalyysillä ravintorikkaaksi määritelty heinä on kalleinta ja lannoittamattomasta korkeasokerisesta heinää saisi halvemmalla, paalin hintaan pitäisi myös kosteuden vaikuttaa. Tällä hetkellä heinää myydään paalihinnalla riippumatta siitä mitä paalissa on. Myös sillä on merkitystä mikä on heinän kosteuspitoisuus, 300 kg:ssa heinää voi olla kosteuden mukana joko paljon tai vähän vettä – ja vedestä ei kannata maksaa, vaan siitä mikä ravintosisältö on heinän kuiva-aineessa (tämä ei tarkoita sitä että heinän pitää olla ihan kuivaa, jos olet ostamassa säilöheinää, eli toivot säilöntäprosessin nimenomaan käyttäneen osan heinän sokereista hyväkseen, jolloin heinä on matalasokerista – paalissa pitää olla vähän kosteutta, jotta prosessi lähtee valmiissa paalissa käyntiin). On siis eri asia ostaa ravintorikasta säilöheinää, jossa on ollut sokereita vähennyksen mahdollistavaa kosteutta 50 e paali kuin korkeasokerisista kuivaa heinää 50 e paali tai hygieeniseltä laadultaan riskaabelia liian märkää ja jäätyvää säilöheinää 50 e paali tai hyvin onnistunutta kuivaa heinää 50 e paali.
Uusi heinäkesä on edessä joten jos haluat varmistua että tuottajasi toimittaa sinulle hyvää heinää, perehdy tavoite-arvoihin ja vertaa niitä esim. tämänvuotisiin analyyseihin, jotta seuraavat kysymykset auttavat eteenpäin:
- Kysy onko pelto lannoitettu
- Kysy onko pelto kalkittu (tehdään harvemmin)
- Kysy onko heinä tehty tarkoituksella kuivaksi ja vain suojattu muovilla vai onko ollut tarkoitus että se on esikuivattua ja säilööntyy (=vähäsokerisempaa)
- Kysy montako muovikerrosta paalissa on (mielellään 12 kierrosta)
- Kysy rehuanalyysiä laajalla kivennäisanalyysillä
Kun olet asiakkaana perehtynyt perusasioihin heinästä, voit paremmin arvioida heinän ruokinnallista laatua ja keskutella tuottajan kanssa toimenpiteistä – sekä hinnasta.
Heinä on hevosen ruokinnan perusta, tingi siitä vain pakkotilanteessa. Analysoidulla heinällä ja ruokintasuunnittelulla vältät pahimmat karikot ja voit vaikuttaa oleellisesti hevosen hyvinvointiin.
Oheislukemista esim.
Pro Agrian blogi laadukkaasta hevosten heinästä
Hevostietokeskuksen juttu heinän hinnan vaikutuksesta ruokintakustannuksiin
Ja jos tarvitset apua ruokinnan suunnitteluun, olehan yhteydessä ax.hevospalvelut@gmail.com tai 0405782130