Miksi ruokinta kannattaa tarkistaa ruokintalaskulla?

Hevosen ruokinta on aihe joka herättää takuuvarmasti keskustelua hevosihmisten parissa. Ajattelin neuvontapalveluiden ohella bloggata muutamista asioista ruokintaan liittyen tässä kevään mittaan ja aloitan ruokintalaskusta.

Usein kommentoidaan että ruokintalaskut ovat ”ihan turhia”, rehuanalyysi kertoo vain yhden paalin tuloksen ja kuitenkaan ei voi tietää miten ravintoaineet imeytyvät –  tällöin usein myös valitaan ruokintamalliksi ”näppituntuma”. Asian voi nähdä näinkin mutta oma näkemykseni on, tässäkin asiassa, että vajaakin tieto on aina parempi kuin tyhjä arvaus. Ruokintalaskulla voi myös ihan oikeasti pelastaa hevosen elimistön turhalta rasitukselta ja varmistua ettei ruokinnassa ole räikeitä puutoksia tai yliannostuksia.

Ohessa perustelut ruokintalaskun puolesta

Hevosen ruokintalaskun hyvät puolet

1. Hevosen ruokintalaskuun tarvitaan hevoselle syötettävästä heinästä rehuanalyysi eli rehulaboratiorio tutkii rehun laadullisen sisällön. Luken (Luonnonvarakeskus) julkaisemista rehutaulukoista voi poimia suuntaa-antavat tiedot korjuuajankohdan mukaan mutta itse edellytän ruokintalaskua varten aina analyysiä heinästä jota hevonen oikeasti syö. Hevosten rehuista tärkeimpiä tietoja mitä analyysistä saadaan on: enerigan määrä, valkuaisen määrä, sokerin määrä sekä kivennäiset, jos kivennäisanalyysi on valittu mukaan (toivottavasti on). On totta että rehunäytteen tulos voi vaihdella samalta lohkoltakin tehtyjen paalien välillä, mutta tätä voi tasoittaa keräämällä näyte muutamasta paalista ja toimittaa labraan sekanäyte. Joka tapauksessa analyysi kertoo heinästä enemmän kuin silmämääräinen arvio, joka toki sekin on tärkeä yhdessä nenäarvion kanssa, mutta silmä ei kerro kuitenkaan rehun sisällöstä mitään. Hyvää ja huonoa heinää on yhtä montaa sorttia kuin katsojaa, analyysi kertoo faktaa lähetetystä erästä. Rehuanalyysejä tekevät ainakin Seilab ja Viljavuuspalvelu.

2. Energian määrä hevosen ruokinnassa. Kasvava ongelma hevosalalla on valitettavasti hevosten lihoaminen, hevoset saavat liikaa energiaa suhteessa liikunnan määrään. Harrastehevonen voi helposti saada jopa 20-30% liikaa energiaa tarpeeseen nähden – ei ihme jos ihraa kertyy – mutta omistaja ei tätä tiedä ellei ruokintalaskua ole tehty. Ruokintalaskulla voi varmistaa ettei ruoki hevosta liian voimakkaasti.

3. Valkuaisen määrä ruokinnassa. Erittäin tärkeä osa hevosten ruokintaa, erityisesti jos kyse on siitostammoista tai varsoista ja nuorista treenin aloittavista hevosista. Yllättävää kyllä, varsinkin jos heinä on laadukasta, voi tiineen tammankin valkuaisen saanti olla hyvin lähellä tarvetta, eikä valkuaislisälle olekaan parin litran tarvetta kuten säkin kyljessä kerrotaan. Pelkästään tämän tarkistaminen voi tuoda jo kymmenien eurojen säästöt – ruokinnassa on turha haaskata resursseja jos vähemmälläkin pärjää, oli se sitten rehua tai euroja. Lisäksi laskemalla voi tarkistaa että tärkeä lysiiniä on ruokinnassa riittävästi. Liika valkuainen ei ole ongelmatonta, se lisää virtsaamista, joka voi lisätä kivennäisaineiden poistumista elimistöstä, voi aiheuttaa valkuaispatteja ja aiheuttaa jopa liiallistakin maidontuotantoa joka voi johtaa varsalla ripuliin.

4. Kivennäisten määrä ja tasapaino. Kivennäisten kohdalla tärkeintä on saavuttaa niiden keskinäsessä suhteessa oikea tasapaino eli esimerkiksi Ca:P ja Ca:Mg suhteen on oltava oikea. Olen seurannut, kuten joka talvi, keskustelua siitä miksi hevoset koluavat puita tammikuussa ja useassa keskustelussa syyksi mainitaan fosforin puute – tein juuri ruokintalaskelman hevosesta joka syö aitatolppia ja tilanne oli päinvastainen – hevonen saa liikaa fosforia. Kalsiumin ja fosforin epätasapaino ei ole suositeltava tila, eikä kummankaan puutos, varsinkin kun toisen yliannostus vielä heikentää toisen imeytymistä. Uskomukset, jotka joskus istuvat tiukassakin, eivät ole tiedon arvoisia tälläkään kohtaa! Kivennäistasapaino on hyvä tarkistaa aina!

5. Hivenaineiden määrä ja tasapaino. Tyypillisimpiä ongelmia, osittain Suomen maaperästä johtuen, on että sinkistä ja kuparista voi olla puutosta, tämän voi tarkistaa ruokintalaskulla. Sinkinpuutoksesta minullakin on omakohtainen kokemus (ei oma hevonen), joten on ihan mahdollista sekin saada aiheutettua, ellei ruokintaa tarkista. Suomen maaperässä ei myöskään ole paljoa seleeniä mistä syystä sitä lisätään kotimaisiin kivennäisiin (ja lannoitteisiin, pellosta rehuun kulkeutuu mitä peltoon on laitettu), mutta usein ulkomaisiin ei – tämä on erittäin tärkeä tarkistettava varsinkin siitostammojen kohdalla sillä seleeninpuutos voi vaikuttaa mm. jälkeisten irtoamiseen ja tiinehtymiseen. Rautaa puolestaan hevoset saavat yleensä perusrehuista reilusti yli tarpeen, mutta silti rautakuurit ovat varmasti edelleen tyypillisimpiä lisäravinnekuureja mitä hevosille syötetään (ja voivat pahentaa ravitsemuksellisia ongelmia entisestään)!

Yhteenveto

Ruokintalaskulla ruokinnasta saa tehokkaan, vältyt hukalta, et osta turhia rehusäkkejä ja -lisiä joka tuo selvää säästöä niin rahallisesti kuin ekologisesti eikä rasita hevosen elimistöä – puhumattakaan jos hevosia on tallissa vaikka 20! Eräs opiskelukaveri kommentoi taannoin että yksi parhaista opeista opiskeluissamme oli ruokintalaskut ja hän on yritystoiminnassaan säästäny sillä osaamisella pitkän pennin viidessätoista vuodessa.

Samalla tulee tarkistettua että hevonen saa riittävästi kuiva-ainetta tyydyttääkseen myös pureskelun tarvettaan ja kovassa treenissä olevan kohdalla voidaan arvioida millä lisäruokinnalla energian tarve täyttyy tehokkaimmin vähentämättä heinän syöntiä.

Kun hevonen saa mitä tarvitsee se voi ja suorittaa hyvin.

Ruokintalasku ei todellakaan poissulje hevosen kunnon silmämääräistä arviointia vaikka näitä mielellään asetetaan vastakkain keskusteluissa, se että osaa lisäksi realistisesti arvioida hevosen ulkoisesta olemuksesta sen ruokinnallista laatua on kirsikka kakun päällä ja kertoo lopullisesti että valittu ruokinta on oikea kuhunkin vallitsevaan valmennukselliseen tai ilmastolliseen tilanteeseen. Voi ajatella niinkin että hevonen suorittaa muturuokinnallakin hyvin, mutta miten se suorittaisi jos vielä ruokinta mietittäisiin täsmällisesti?

Teen ruokintalaskuja hintaan 40e/hevonen, jos sinulla on 3 tai useampia, pyydä tarjous.

Eräs meille aikoinaan tullut lämminveritamma, edellisestä startista viikko. Valitettavasti ensimmäinen kuva ei näytä koko totuutta koska kuvattu karsinassa, hevonen oli luuta ja nahkaa ja ainoat lihat oli reidessä

ruokinta1

Suunnitelmallista ruokintaa ja juomisesta huolehtimista (puhdas vesi 4 kertaa päivässä, seisonutta ei juonut), reilua kuukautta myöhemmin

ruokinta2

Edellisestä kuvasta kuukautta myöhemmin ja valmiina siemennettäväksi hyväkuntoisena, stressittömänä ja hyvinvoivana

ruokinta3

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s