Varsan tuotantokustannus-laskuri testissä

Ruotsissa Hästnäringens Nationella Stiftelse-säätiö on julkaissut kätevän excel-pohjaisen laskurin, jolla voi laskea varsan tuotantokustannuksen, laskuri löytyy täältä. Näitä olen kasvatuksen ja jalostuksen kursseilla opettanutkin ja laskenut itsekseni mielenkiinnosta, joten ilman muuta piti heti kokeilla miltä laskurin tulos näyttää shettisvarsan kohdalla.

Ensin pyrin laskemaan tuotantokustannuksen niin lähelle todellista kuin mahdollista. Tässä laskelmassa on siis huomioitu mm. siitostamma ja varsan hoitoon menevä työaika eli laskin työlle ajan per viikko sekä sille hinnan ja tässä on huomioitu myös mm. tallin kunnossapitokulut – tallirakenteet, tarhat ja laidunlankojen ostamiset eivät ole ilmaisia, ”joku” ne aina maksaa että hevosia voi pitää. Meillähän kasvatus vielä on vielä oikeastikin osa maataloutta, eli maksan tallitoiminnasta Myel:in ja vakuutukset sekä tietysti vielä verotkin – tällöin tietysti työajallakin on (olisi) oikeasti hintansa ja em. yrittäjämaksuista pieni osa sisällytettiin myös laskelmaan. 12 kk ikäisen shettisvarsan pitäis kaikki kulut huomioiden maksaa yritystoiminnan kautta tuotettuna 5100 euroa. 24 kk iässä varsan hinta on 8100 euroa. Eli joka kerta kun myydään shettisvarsa 1200 euron hinnalla alveineen, tuetaan omasta ajankäytöstä 4000 eurolla jonkun toisen harrastustoimintaa – ja aika usein tuosta 1200 eurosta vielä tingitään 300-500 e. Tällä hetkellä meillä on yksi kolme vuotiaaksi kohta kääntyvä myynnissä hintaan 2300 e, kyselijöitä on ollut aika paljon ja aika monen mielestä sopiva hinta nuorelle shettikselle olisi 1500 e. Myyntihinnat sisältävät meillä alv, joka on valtion rahaa ja käy meillä vain kääntymässä, eli 2300 euron ponista itselle tuloa on 1850 euroa. Ja joo, en todellakaan laske työlle hintaa poneja myydessä, hintataso näillä on mikä on.

Tuotantokvarsa

Suurin osa kasvattajista onkin tietysti harrastajia eivätkä tietenkään maksa veroja tai laske työaikaansa hevosten hoidosta, niinpä poistin laskurista kaikki työaikaan liittyvät kohdat ja jätin vain pelkät suorat kulut mitä ponin pidosta tulee eli mm. rehut, kuivikkeet, loishäädöt, rokotukset, kengittäjän, astutusreissu jne, vastaavin summin mitä yllä. Näin laskien 12 kk ikäisen shettisvarsan hinnaksi tuli 1400 euroa mikä onkin jo ilahduttavan lähellä pyyntejä. 24 kk iässä hinnan pitäisi kuitenkin olla jo 2600 euroa, mikä puolestaan on jo lähemmäs 700-1000 euroa enemmän mitä pyynti yleensä on vuotikkaasta varsasta, yleensä vuotikkaita on myynnissä (tavalliset)1500-(hyvät)2000 e hintaan. Shettisten hinta ei myöskään juuri nouse 2- tai 3 vuotiaana vuotikkaan hinnasta, vasta koulutetut ponit kipuavat tuohon 2600 euroon ja sitäkin pidetään usein korkeana. Kun tuohon 24 kk ikäiseen varsaan laskee päälle vaikkapa kolme vuotta lisää elättämistä, varusteet ja kouluttamisen lienee peruskoulutetun shettiksenkin todellinen hinta lähempänä 8000 euroa.

Tuotantokvarsa2.jpg

Laskelmassa on siis huomioitu pelkät todelliset kustannukset, lisähintaa siitä että poni on laadukas suvun, rakenteen tai luonteen puolesta ei ole huomioitu. Välillä miettinytkin että shettiksissä, joissa hyvän ja tavallisen poni hinta-ero ei ole kovin suurin muutenkaan, ei aina hahmoteta sitä että laadukas shettiskin maksaa ja sille muutaman satasen korkeammalle hinnalle on peruste. Eri asia sitten onko se laatu aina sellaista laatua mitä ostaja tarvitsee, siitosarvolla ei liene väliä jos hakee vain harrastusponia lapselle ilman kasvatushaaveita.

Jos laskelman tekee jollekin muulle rodulle nousee kulut suuremmista astutus- ja varsamaksuista johtuen jo vähintään parilla tonnilla ja lisäksi lisäkuluja tulee suuremmasta rehu- ja kuivikekulutuksesta.

Kukaan ei tee tätä ponikasvatusta rikastuakseen, ehkä suurin palkka pikkuponeja kasvattaessa on ollut nähdä ne uudessa rakastavissa kodeissa, joissa tulevat hyvin hoidetuiksi ja pääsevät käyttöön ja näyttöön, jokainen on rakkaudella tehty ja itkun kanssa maailmalle saatettu sai niistä myydessä omansa pois tai ei.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s