Suomenhevosesta testattiin ja löydettiin uusi värigeeni

Geenitutkimus on mullistanut viime vuosien aikana väritietämyksemme ja useimmat värit voidaan varmistaa tänä päivänä geenitestillä. Muutama vuosi sitten kansainvälinen tutkijaryhmä löysi hallakkogeenistä uuden version.

Perinteinen hallakko on huomattavasti perusväriään (musta, ruunikko tai rautias) vaaleampi ja sillä on tyypilliset hallakkomerkit eli selvä siima sekä esim.  seepra raidat jaloissa. Hallakoita on tänäkin päivänä monessa rodussa kuten shetlanninponeissa, mutta väri myös puuttuu monista roduista kuten suomenhevosista sekä russeista.

11917682_876730809078504_8051737514048437766_n

Hiirakko on musta jolla on myös hallakkogeeni

Uusin löydös on puolestaan hallakkogeeni nd1, joka vaikuttaa varsinaista hallakkogeeniä Dn vähemmän perusväriin (oikein ilmaistuna se itseasiassa vähentää hallakkogeenin vaikutusta, kun geenin kolmas versio ,eli ei-hallakko geeni nd2, poistaa vaikutuksen kokonaan). Nd1 geeni selittää tämän hetkisen tiedon mukaan – ja varsinkin amerikkalaisten ahkeran testauksen perusteella – selvät siimat esimerkiksi perusrautiaalla, jotka eivät kuitenkaan ole perinteisiä hallakoita, sekä erityisen kulahtaneet mustat, joilla voi näkyä siima ja olla erityisen vaaleat korvakarvat. Kuvat näistä hevosista herättivät ajatuksen voisiko suomenhevosissa (ja esimerkiksi russeissa, shetlanninponeissa) esiintyä tämä ”lievempi” nd1 hallakkogeeni, sillä suomenhevosissa tavataan em. kuvauksen mukaisia versioita rautiaista ja mustista.

Kirjoitin aiheesta blogiini kesällä ja jaoin juttua jonkin verran esimerkiksi Facebookissa. Haasteeseen tarttui väreistä kiinnostunut hämeenlinnalainen Piia Perälä ja hän testasi suomehevoset Elvariinan ja varsansa Suonsilmän Ainon, molemmat ovat väriltään perusrautiaita, joilla on selvä siima.

Molempien testitulokset tulivat takaisin nd1 positiivisena, emä muotoa nd1/nd2 (eli nd1 hallakko ja nd2 = ei-hallakko, yksi geeni molemmilta vanhemmilta) ja varsan tulos oli, että sillä on nd1 geeni jopa tuplana nd1/nd1 eli varsa on perinyt nd1 geenin molemmilta vanhemmiltaan, myös isältään Kiripassilta. Näin voidaan nyt todeta, että suomenhevosesta on löytynyt uusi värigeeni ja löydöstä voidaan mielestäni pitää yhtä merkittävänä kuin suomenkirjavuutta.

SuonsilmanAino.jpg

Piia Perälältä saatu kuva Suonsilmän Ainosta, varsalla näkyy selvärajainen siima ja se on nyt testattu nd1/nd1 hallakkogeeniseksi, eli on perinyt nd1 geenin molemmilta vanhemmiltaan.

Olisi hienoa, jos suomenhevosia testattaisiin vielä lisää ja erityisesti mustia, joissa nd1 geenin piirteet näkyvät selvimmin. On huomioitava myös että tummentuma selkärangan alueella esimerkiksi rautiaalla varsalla ei kuitenkaan välttämättä ole nd1 geenin aiheuttamia, vaan vain selvärajaisimmat siiman tunnusmerkin täyttävät todennäkisesti ovat, eli asia kannattaa varmistaa geenitestillä. Useampi testattu hevonen myös näyttäisi ja vahvistaisi meille miten nd1 geeni vaikuttaa väriin. Testi on tällä hetkellä tarjolla vain UC Davisillä ja testipaletista valitaan hallakkovärin eli Dun – testi.

Molemmat hallakkomuodot ovat ikiaikaisia hevosten alkuperäisiä geenimuotoja ja tutkijoiden mukaan kokonaan ei-hallakko väri on ilmaantunut hevoseen samoihin aikoihin kuin ihminen on astunut hevosen elämään, ja ei-hallakot ovat pikkuhiljaa myös lisääntyneet domestikoitumisen myötä eli mahdollisesti ja todennäköisesti ihmisen vaikutuksesta.  Ihmisten värimieltymykset ovat ohjanneet hevosten väripalettia siis yhteisen elämämme alusta asti, joten on hienoa että vähäeleinen nd1 geeni on säilynyt suomenhevosissa tähän päivään asti ilman että sitä on osattu jalostaa lisää tai poistaa.

Parin vuoden takaisesta hallakkotutkimuksesta voi lukea tästä.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Suomenhevosesta testattiin ja löydettiin uusi värigeeni

  1. Mielenkiintoista. Itselläni on trt (pikemminkin tprt) suokkitamma selvällä siimalla, minkä sekä 2-vuotiaalla että tänä kesänä syntyneellä varsalla on ihan selvästi erottuvat siimat. Myöskin tamman sekakarvaisuus näyttää periytyneen jälkikasvuun.
    Itse en ole edes ikinä olettanut noista ”taviksista” löytyvän mitään ihmeellistä väreihin liittyvää geeneistä. Osallistuin kaikkien hevosteni osalta tuohon Oulun yliopiston geenitutkimukseen ihan mielenkiinnosta, kun lähinnä eniten kiinnosti noiden jälkeläisten DMRT3-geeni, emä on testattu. Mutta käsittääkseni tässä tutkimuksessa myös tutkitaan väreihin liittyviä asioita.

    Tykkää

    • Kyllä, tutkijan mukaan he testaavat myös värit eli saanet tuloksen ehkä sitä kautta tietoosi. Kuulostaa potentiaalisilta nd1 jos/kun siima nimenomaan on selvä/selvärajainen 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s