Täydellinen hevonen dokumentti ja siitä sanomalehdissä jaettu ohjelmakuvaus

Ajattelin että ei jaksa aiheeseen tarttua mutta miten voi olla tarttumatta? Katsoin Yle Areenasta upean dokumentin Lipizzan hevosista, niistä upeista valkoisista hevosista joita käytetään espanjalaisessa ratsastuskoulussa Wienissä ja kasvatetaan Pieberissä keisarillista 400 vuotista perinnettä ylläpitäen. Dokumentti kuvasti hienosti Pieberin siittolan rakkautta hevosiin sekä näytti väläyksiä siitä miten modernit tavat ovat hiipimässä hevoskasvatukseen, jos ovat – rakennearvostelun pisteet pystytään yhdistämään geenikarttaan ja ääripäässä kärjistettynä esimerkkinä oli amerikkalainen nainen, joka oli kloonannut oman lipizzaorinsa sillä ”sen jälkeläinen olisi ollut vain puolet alkuperäisestä” (koko hevosala ei voi vastata yksittäisten ihmisten ongelmista luopua rakkaasta eläimestään, mainitaan se jo tässä…).

Mutta mitäpä toimittaja Johanna Jurkka kirjoitti jutussa, sen voi lukea kokonaisuudessaan tästä . Hän otsikoi juttunsa raflaavasti ”Totuus hevosten tehtailemisesta tekee kipeää – Illan dokumenttia ei voi suositella herkimmille”. Häntä sattuu heti jutun alussa, hänen mielestään jutussa ei söpöstellä (dokumentti on täynnä vapaana kirmaavia varsoja ja aikuisia miehiä jotka silittävät hellästi hevosia, arvostus ja kontakti välittyy myös TVstä). Ohjelmasta puuttuu myös ”ymmärtävä hevoskuiskailu” – ja samalla katsomme miten nuorta hevosta opetetaan täysin normaalisti sen ehdoilla ratsastajaan, miten miehet puikkelehtivat nuorten orien seassa luonnollisesti osana hevosten arkea ja ovatpa nuo 10 vuoden koulutuksen läpikäyneet ratsuttajatkin Wienissä ihan ammattilaisen ottein toimivia…

Toimittajalle jää jutusta kuvottava olo, koska hevoskasvatus on ”rankkaa puuhaa eikä eettinen pohdinta asiaa lievennä”.  Toimittajalle ehkä oli liikaa useamman minuutin pätkä oreista hommissa tai tammojen varsomiset, en tiedä, dokumentissa kuvattiin näitä ihan normaaleja toimintoja mitä meidänkin mäellä joka vuosi tapahtuu. Jos/kun hevosia halutaan maailmassa olevan, niitä myös pariutetaan niin että tanner tömisee, penis seisoo ja jossain vaiheessa tamma työntää varsan ulos peräpäästä, kyllähän se rankkaa on.

Normaalilla maalaisjärjellä ja vähän hevosista ymmärtävänä älyää ohjelmasta kyllä että Lipizzoja EI kloonattu, katselija sen sijaan pääsi siittolasta vastaavan henkilön mukana kurkistamaan siihen mitä kaikkea ihminen tänä päivänä keksii tavoitellessaan täydellisiä hevosia – tai muita eläimiä. Dokumentissa siittolan väki toi monta kertaa esille että hevosen kasvattajaa ei modernit tavat korvaa eikä kloonausta edes pidetty vaihtoehtona. Kerrotaan myös heti tällä kohtaa että kloonaaminen on hyvin harvinaista ylipäätään ja Suomessa sitä ei tietenkään tehdä. Toimittaja tietysti kommentoi asiaa vihjailevasti.

Pahaa oli myös se että hevosista käytettiin inhimillistävästi niiden nimiä x”D – voin vain kuvitella toimittajan mielipiteen jos niistä olisi puhuttu vaikka numeroina..! Toimittaja itsehän osaa kuitenkin selvästi olla inhimillistämättä…? Vai? Hän ei nähnyt söpöilyä mutta se oli liikaa että hevosia puhutellaan nimillä..?

70 tarkoin valittua ja vaalittua tammaa Pieberin siittolassa on toimittajalle hevostehdas, meille muille se on yksi arvostetuimmista siittoloista, joissa vaalitaan yhtä hienoimmista hevosroduista – dokumentista päätelleen vieläpä hyvin suurella intohimolla ja tarkalla jalostuksella, nuoret oriit esimerkiksi röntgen kuvattiin läpensä ennen kuin edes harkittiin onko niistä Wieniin asti – saati siitokseen – koko dokumentti antoi kuvan vastuullisesta kasvatuksesta, joka on niin kaukana tehtailusta kuin olla voi! Hevoset elivät laumoissa, lääniä oli vaikka muille jakaa, siittolatoiminta oli ammattimaista, hevoset olivat erittäin hienossa kunnossa jne… Hän myös kauhistelee että hevosia oikein keinosiemennetään ( 😀 ) siitäkin huolimatta että dokumentissa orit astuvat luonnollisesti, hmm… Keinosiemennys on parikymmentä vuotta ollut tavallisin tapa lisätä hevosia – ja muita eläimiä kuten nautoja – Suomessakin eli niin sanotusti meidän hevosihmisten arkipäivää sekin, hui kauheaa. Ehkä se onkin vielä rankempaa kuin astuminen?

Kuten arvata saattaa on hevosen lopettaminen kova isku, silmät vain pyörähtää päässä. Niin, me kaikki kuolemme, myös hevoset, edes ne eivät elä ikuisesti. Sen jälkeen hevosenkin voi syödä, sillä edelleen on ihmisiä joiden mielestä hyvää ruoaksi kelpaava lihaan ei vain kaiveta maahan. Jotta hevosen voi syödä täytyy se hevonenkin nylkeä, ei ehkä kauneinta katseltavaa mutta näin on. Kuolemaansa ennen ovat hevoset toimittajan mukaan kärsineet ”raipaniskuista” – niitä ei kyllä tässä dokumentissa nähty, mutta tätä on turha yrittää tässä edes selittää mikä tarkoitus raipalla on merkinantovälineenä ja mikä ero sillä ja piiskaamisella on.

Lopuksi hän toivoo että luonto potkaisi takaisin edes kerran. Typerämpää kommenttia on vaikea keksiä jos yhtään reflektoi hevosten käyttäytymistä dokumentissa eri tilanteissa mm.  kun hoitaja ruokki orilaumaa pihatossa. Vahingon toivomista toiselle ihmiselle ei voi selittää edes typeryydellä.

Totuus toimittajan välinpitämättömyydestä ottaa selvää asioista tekee kipeää mutta tähän on hevosalallakin valitettavasti varauduttava, yhä useampi on vieraantunut eläimistä ja luonnosta eikä heitä edes kiinnosta ottaa asioista selvää, pääasiana on draama ja raflaavat tekstit, silmien edessä olevasta totuudesta ei ole niin väliksi. Sananvapaus takaa jatkossakin sen että vastakin tulemme lukemaan yhtä typeriä tekstiä täysin asiaan perehtymättömiltä henkilöiltä, joten hevosala oletko valmis?

Eskimot

 

Advertisement

7 kommenttia artikkeliin ”Täydellinen hevonen dokumentti ja siitä sanomalehdissä jaettu ohjelmakuvaus

 1. Minullekin jäi kyllä kyseisestä dokkarista inha olo. Joten en ihan tajua pointtiasi. Sehän oli ihan selkeästi kantaaottava.

  Tykkää

 2. Näin systerin tallenteista dokkarin. Sen nähtyä tuli vain mieleen, että taisi osua hevoskasvattajaa arkaa paikkaan… Kyllähän se dokkari oli kovaa katsottavaa ja etiikkaakin pohdittiin – olihan siinä pääteemana sen kysyminen kuinka pitkälle ihminen voi tässä jalostushommassa ees mennä. Itse en olisi niin välittänyt näin naturalistista dokkaria ees kattoa. Pakkoko näyttää nylkemiset ja kaikki, hyi hemmetti.

  Tykkää

  • Kyllä, todella osuu arkaan paikkaan tuo ohjelmakuvaus, ei dokumentti. Dokumentti kertoo mitä jalostus on, terveyden tutkimista ja sopivien yksilöiden yhdistämistä -ja sen ymmärtämistä missä menee raja. Se myös kertoi mitä se voi olla joillekin (kloonaus). Toimittajan raflaava arvio niputtaa kaikki kasvattajat utopistisiksi kloonaajiksi asiavirheiden kera ja valitettavasti se mielikuva jää ihmisille mieleen toimittajan tekstin luettuaan, ei ne faktat mitä dokkarissa esitettiin tai se hyvää hevosmiestaitoa osoittava tapa millä Pieberissä lipizzoja kasvatetaan.

   Tykkää

 3. Moi, eksyin sivuillesi ihan muissa asioissa, mutta pakko kommentoida kun muistan tämän saman hämmästyksen lukiessani ohjelmakuvauksen ja sitten katsottuani dokumentin. Vielä useamman vuoden päästä.
  Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Ohjelmakuvaus meni niin metsään kuin olla ja voi. Toimittajalla ei ollut mitään hajua asiasta ja oli aivan väärillä vesillä. Tunsin suurta myötähäpeää.
  Sinulla on muuten erinomaiset sivustot ruokinnasta, kiitos näistä!
  Terv. Liisa Enkvist

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s