Jälkeläissarvokirjain, siis mikä AB tai Valio?

Välillä minussa ilmenee tilastonikkarin vikaa, joten siitä kai tämäkin idea lähti. Ajattelin koota listan shettiksistä, jotka ovat saaneet Valio tai A jälkeläisarvokirjaimen. Yllättäen juttu paisuu, joten A:t jätän suosiolla väliin ja Valioita olikin vain kuusi, mutta tähän blogitekstiin tulikin sitten samalla lyhyesti selitettyä asiaa jälkeläisarvostelusta ylipäätään.

Poneille jaetaan jälkeläisarvokirjaimia sen mukaan minkälaisia niiden jälkeläisiä on esitetty Suomen Hippoksen virallisissa näyttelyissä eli nuorten ponien arvostelussa ja aikuisille poneille tarkoitetussa jalostusarvostelussa, lisäksi suoritukset voisivat vaikutta palkintoon mutta ehkä harvemmin tuloksia kertyy shettiksille sitä kautta.

Ensimmäinen jälkeläisarvokirjain on B ja sen esim. tamma saa jo yhdestä II tai I palkinnon varsasta, joten sen saavuttaa melko helposti. Tamma pitää luonnollisesti olla itse myös jalostusarvosteltu. Seuraava tavoite on AB, sitten A ja lopuksi erityisen hyvästä periyttämisestä voi saada Valion. Lisäksi AB, A ja Valio palkinnoista saa rahapalkinnon, joka jostain syystä on shettiksillä pienempi kuin isommilla poneilla ja hevosilla. Sekä tammat että orit palkitaan jälkeläisarvokirjaimin sitä mukaan kun tuloksia niille tulee, B:n Hippos jakaa automaattisesti mutta AB ja A ja Valio on anottava, ori saa Valion rotuyhdistyksen suosittelemana. Poni voi saada yhden kirjaimen per vuosi eli jos unohtaa hakea AB:tä ei A:takaan saa ennen kuin AB on hoidettu pois välistä. Lisäksi halutessaan voi Hippoksesta tilata plakaatin/mitalin muistoksi saavutuksesta.

Kulloinkin voimassa olevat vaatimukset siitä mitä tuloksia minkäkin jalostusarvoskirjaimen saamiseksi vaaditaan, löytyvät Hippoksen nettisivuilta, ponioriiden vaatimukset tästä ja tammojen tästä.

Jälkeläisarvostelu näyttelytulosten perusteella on tärkeä osa rotuponikasvatusta, sillä tulee itsekin patistettua Veranon jälkeläisiä näyttelyihin.  Jos näyttelyissä käy vain pieni osa varsoista tai näyttelyihin viedään valikoidusti näytille vain parhaat, jälkeläisarvostelu vääristyy, siksi on tärkeää että mahdollisimman moni näyttää varsan näyttelyssä, silläkin uhalla että joku saa joskus huonommankin palkinnon. Aikuisen ruunankin voi näyttää kerran, juurikin siksi että vanhemmat saavat siitäkin tuloksen jälkeläisarvosteluun. Lisäksi vasta kun jälkeläisiä on käynyt aikuisten ponien jalostusarvostelussa (ex kantakirjaus) riittävin tuloksin tai varsoilla on hyvät suoritukset jostakin lajista (kts. vaatimukset), on niiden tulosten perusteella mahdollista saada vanhemmille korkeimmat jalostusarvokirjaimet eli pelkillä nuorten ponien arvosteluilla ei korkeimpia jälkeläisarvokirjaimia voi saada. Tietty määrä ulkomaalaisia tuloksia voidaan laskea mukaan arvosteluun.

Kasvatuksessa tärkein mittari onkin juuri jälkeläisarvostelu, sillä vasta se kertoo minkälainen poniyksilö on ollut siitoksessa. Eli kuten ravihevosille indeksejä laskiessa, ajan myötä yksilön omien suoritusten merkitys indeksissä vähenee ja jälkeläisten suoritusten merkitys kasvaa, lisäksi jälkeläismäärän kasvaessa arvosteluvarmuus kasvaa, eli tiedetään yhä varmemmin minkälaista jälkeä vanhempi keskimäärin jättää. Ravureilla sanotaan että jo n. 100 varsaa kertoo melko luotettavasti millä tasolla orin jälkeläiset ovat, eli arvosteluvarmuus ei enää nouse kuin vähän varsamäärän kasvaessa. Ravihevosilla toki on suuri merkitys lisäksi ensimmäisillä ikäluokilla, minkälaisia tammoja ori saa ja mihin ne menevät valmennukseen, muutama hyvä yksilö ensimmäisiin ikäluokkiin voi vaikuttaa suuresti siihen minkälaisia tammoja ori jatkossa astuu – hyvien tammojen kanssa on onnistuminen jälleen todennäköisempää. Jälkeläisten tuloksiin vaikuttaa siis toki moni asia perimän lisäksi mutta perimä on se mihin jalostaessa keskitytään ja vaikutetaan.

En ole ihan varma pitääkö Sukupostin hakutulos paikkansa, mutta sen mukaan Suomessa on 6 shettistammaa saavuttanut Valio luokkaan vaadittavat tulokset. Tammoista kolme on 1980-luvulla syntyneitä. Yhtään Valio palkittua oria ei löytynyt. Jos joku huomaa puutteita, voi asiasta mielellään vinkata niin muokkaan tekstin paikkansapitäväksi tämä tehty puhtaasti Sukupostin hakutulokseen pohjautuen.

Hollannista tuotu Rhapsodie v. Spuitsjedom tunnetaan mm. siitosori Bolero v. Spuitjesdomin emänä, lisäksi siitä on I palkinnon ktk tamma Cantate, II palk ktk tammat Voutilan Domina ja Sonata sekä varsanäyttelytulokset Partita II palk,  Ballade I palk ja Melisma II palk. Osa varsoista on syntynyt Hollannissa, joten tuloksia voi olla myös sieltä.  Rhapsodie itse on aikoinaan kantakirjattu I palkinnolla.

Ruotissa syntynyt niin ikään I palkinnon kantakirjatamma Cerana on kunnostautunut erityisesti jättämällä useampia jalostuksessa hyväksyttyjä poikia sillä se on emänä RP-Blackrockille I palk, RP-Gladiatorille II palk, RP-Hale Boppille II palk ja Hagelunds Unolle II palk! Lisäksi RP-Angelina on ktk III palkinnolla ja RP-Laqueena II palkinnolla,  varsanäyttelytulokset on varsoila RP-Eraza, RP-Odessa ja RP-Ricorock, RP-Ideal Rock II palk ja RP-Kashmir I palk.

Kolmas 1980-luvulla syntynyt Valio tamma on Ruotsista tuotu Furunäs Paulette, joka on myös I palkinnolla kantakirjattu. Paulettella on 10 Ruotsissa syntynyttä varsaa ja 4 Suomessa syntynyttä. Kaunisrannalla vaikuttaneet Pauletten tyttäret Pandora ja Pippilotta on kantakirjattu I palkinnolla ja Pauletta II palkinolla, ruuna Pumballa on varsanäyttelytulos II palk. Lisäksi Ruotsissa syntyneistä varsoista Humledals Pauline on tuotu Suomeen ja palkittu I palkinnolla sekä omaa jo A jälkeläisarvokirjaimenkin. Pauline on siis puolestaan kunnostautunut tyttärien kautta, hyväksyttyä poikaa sillä ei ole.

Kolme tammoista on syntynyt sitten 1990-luvun puolella. Flower v. Bunswaard on tuotu Suomeen Ruotsin kautta missä sillä on jalostukseen hyväksytty poika Humledals McRattan, lisäksi Hollannissa syntynyt tytär Klarijn v. Bunswaard on tuotu Suomeen ja palkittu I palkinnolla. Lisäksi Kaunisrannan Florence ja Anyan Raphael on varsanäyttelyissä I palkinolla ja Anyan Lupin II palkinnolla ja Anyan siittolan kasvatti Dandelion on palkittu jalostusarvostelussa I palkinnolla.  Osa varsoista on Hollannissa syntyneitä (7 kpl), josta voi myös olla tuloksia. Myös Flower itse on jalostusarvosteltu I palkinnolla.

Joukon ainoa Suomessa syntynyt on My Heartbeat joka on niin ikään jalostusarvosteltu I palkinnolla ja se on saavuttanut Valio tittelin vain kuudella varsalla. Mistral’s kasvattajatunnuksella syntyneet tyttäret Mystical, Mizzle ja Mayday ovat kaikki I palkinnolla jalostusarvosteltuja. Lisäksi Ajoksen Nasu ja Mistral’s Memory ovat saaneet II palkinnon varsanäyttelyssä, yhtä varsaa ei ole näytetty.

Viime vuonna Valio palkinnolla on vielä palkittu Hamras Bellona, joka on itse II palkinnon tamma. Kolme ensimmäistä varsaa on Ruotsissa syntyneitä ja niistä kaksi on siellä I palkinnolla jalostuarvosteltuja. Kolmas Hamras Kiwa on palkittu Suomessa varsanäyttelyssä II palkinnolla. Loput 8 varsaa ovat syntyneet Usvaniityn siittolassa. Hamilton on hyväksytty jalostukseen ilman palkintoa, nuorena se on saanut II palkinnon kuin myös Jokeri. Hamlet ja Johannes on ruunattu, eikä näytetty. Tammavarsoista Jessica ja Jasmiini on jalostusarvosteltu I palkinnolla ja Jillaroo on saanut varsanäyttelyssä I palkinnon.

Osa näistä saattaa vielä kerätä lisääkin tuloksia sillä muutama varsa on vielä nuoria.

Suvullisesti tammat eivät ole erityisen läheistä sukua toisilleen, My Heartbeat ja Ceranan isälinja menee Firth Brackeniin ja loput neljä ovat pääosin tyypillisiä shettissukuja Hollannista, pohjautuen Marshwood ja Transy-linjoihin, joten hyvin erisukuiset ponit voivat hyvin saavuttaa korkeimman jälkeläisarvostelun.

 

.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s