Koska tämä aihe on nyt ajankohtainen omalla kotipaikkakunnalla niin ajattelin kirjoittaa aiheesta muutaman sanan, tästä on sitten helppo jakaa linkkiä uusille aloittaville valjakoille, joita kiinnostaisi osallistua mutta sormi menee suuhun miettiessä mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Myös kisajärjestäjiä saattaa kiinnostaa valjakkoluokkien järjestäminen ja ehkäpä tämä madaltaa jossain muualla kynnystä lisätä ratsastuskilpailujen jatkoksi valjakkoluokkia.
Valjakkoajossa on aiempina vuosina lähdetty kisaamaan suoraan nykyisellä 2-tasolla mutta parin viime vuoden aikana myös 1-tason kisoja on alettu järjestää, joko omina valjakkokilpailuinaan (usein tarkkuuden kera) tai yhtenä luokkana kouluratsastuskilpailujen yhteydessä. Mielestäni tämä on erittäin hyvä suuntaus monestakin syystä, ensinnäkin on helpompaa aloittaa laji ”kotiseudulla” eikä heti tarvitse varautua neljän päivän reissuun valjakkokisoihin (Tampereen eteläpuolelle vielä, jos satut asumaan pohjoisemmassa), kokeneemmallekin valjakolle kisaaminen luo hyvän harjoituksen ja lisäksi muut harrastajat alueella näkevät mistä lajissa on kyse ja ehkä joku muukin innostuu lajista.
Myös tarkkuusluokkia olisi mahdollista järjestää samalla tai vaikkapa estekisojen yhteydessä, kilpailukartioita voi lainata Valjakkourheilun Tuki ry:ltä maksutta (helppoa lähinnä Etelä-Suomalaisille) lisäksi ainakin Pohjanmaalla on Suomen Shetlanninponiyhdistyksellä kartiot, joita voi vuokrata korvausta vastaan. Tarkkuuden järjestäminen on ehkä vähän vaikeampaa, joten keskitytään tässä jutussa pelkästään koulukokeeseen.
Mitä järjestäjän täytyy tehdä?
Koulukokeen eli kouluohjelman voisi valjakko ajaa periaatteessa I-tasolla minkä tahansa kouluratsastuskilpailun yhteydessä sillä tuomariksi kelpaa kouluratsastustuomari. Koulutuomarin ohjeistus on vuodelta 2010, mutta se lienee tuomarin hyvä lukea kuitenkin läpi ja soveltaa niiltä kohdin mitkä kuuluvat 1-tasolle. Valjakkoluokan järjestämiseen kysytään lupa Valjakkokomitealta – tai ainakin siitä hyvä ilmoittaa komitealle. Kutsu lisätään Kipaan järjestävän seuran puolesta lajina Valjakkoajo.
Kouluohjelman valintaan voi pyytää apua valjakkokomitealta ja jo kisanneet valjakot voivat ehdottaa sopivaa ohjelmaa. Valjakkoajon omat kouluohjelmat löytyvät valjakko.netin Kisapankista eli kouluohjelmat eivät ole samoja mitä ratsastaen suoritetaan. Luonnollisesti luokassa toimitaan SRL:n yleisten ja valjakkoajon lajisääntöjen mukaisesti mahdolliset 1-tason erityissäännökset huomioiden (Valjakkoajon sääntöjen liitteissä) eli päivitetyt tiedot voi tarkistaa SRL:n sääntöpankin ja valjakkoajon wikipedian www.valjakko.net sivuston kautta. Kannattaa aloittaa 1-tason erityismääräyksistä, sillä itse valjakkosäännöissä on paljon asiaa joka koskee vasta 2- ja sitä korkeammilla tasoilla kisattaessa, toki koulukokeen osalta on hyvä lukea kaikki läpi.
Lisäksi järjestäjän tulee ottaa huomioon että II-poneille eli alle 120-senttisille riittää 20×40 m kenttä, sitä isommille I-poneille ja hevosille pitää olla 40×80 m kenttä, II ponit kisaavat siis omissa luokissaan pienemmällä kentällä.
Käytännössä: koulukenttä aidataan valjakoille sopivaksi, valjakot ajavat suorituksensa ja koulutuomari arvostelee suorituksen kouluratsastuksen tapaan valjakkoajon erityispiirteet mielessä ja that’s it.
Mitä kilpailijan täytyy tehdä?
Jos kyse on 1-tason kilpailusta on ajurin hankittava SRL:n E-kilpailulupa (10 e) tai D-lupa (1-2 tason kilpailut, kaikki lajit) ja olla tietysti ratsastusseuran jäsen. Lupa anotaan omalta ratsastusseuralta. eli yhteys jäsensihteeriin. Hevosesta ei tarvitse maksaa kilpailulisenssiä 1-tasolla, mutta sen on oltava Suomen Hippoksen tai Suomen Irlannin Cob yhdistyksen rekisterissä. Valjakolle tulee vielä hakea valjakkoajon kilpailunumero 1-tasolle, eli sivun http://www.valjakko.net kautta, se tapahtuu näin:
1. Mene sivulle Valjakkonumerot 2017
2. Klikkaa ”Lisää tästä uusi valjakko listaan”
3. Valitse alasvetovalikosta 1-tason listasta vapaana oleva kilpailunumero ja täytä lomakkeesta loput kohdat
4. Nimesi ja hevosen nimi ilmestyy Valjakkonumerot listaan josta sen voi kätevästi tulostaa linkin kautta A4:lle. Tämän kilpailunumeron voi laminoida tai päällystää muovilla ja se kiinnitetään vaunuihin kisoissa, esim. penkin selkänojaan niin että numero näkyy taaksepäin. Myös kilpailunumerolle tarkoitetun taskun (erilaisia, numerot vaihdetaan kuten päänumeroissa) voi ostaa vaunuun kiinnitettäväksi hevostarvikeliikkeistä.
1-tasolla vaatimukset eivät ole esimerkiksi vaunujen suhteen niin tiukat kuin myöhemmin vaativissa luokissa joten turvallinen, ehjä perusvaljastus vaikka koppakärryjen kanssa on sallittu, joten osallistuakseen ei todellakaan tarvitse omistaa hienoja valjakkovaunuja vielä tässä vaiheessa. Vaunussa on kuitenkin oltava heijastimet, valkoiset eteenpäin ja punainen taakse ja tähän käy hyvin vaikka Biltemasta ostetut polkupyörän heijastimet.
Ajurille siistit vaatteet (ratsastusvaatteethan eivät varsinaisesti kuulu ajurin asuksi mutta siistit housut ja vaikkapa henkkamaukalta tai kirpparilta ostettu 5 euron jakku käy hyvin takista) kypärä päähän, hanskat käteen, viltti tai ajoessu päälle ja ajopiiska käteen ja ei kun menoksi! Isoilla poneilla ja hevosilla pitää olla groomi eli vaunuavustaja mukana vaunussa (siististi pukeutunut), pikkuponeilla riittää kisapaikalla lähellä oleva maagroomi. Lapsilla groomin on oltava täysi-ikäinen ja vaunuissa mukana. Groomi ei saa puhua suorituksen aikana, eli koulukokeessa hän siis käytännössä on vain matkassa mukana, sillä ”se kuuluu asiaan” ja on tietysti turvallisuuden kannalta aina erittäin oleellinen, jos jostain syystä ajuri kaipaa apua vaikkapa valjastukseen tms.
Eli check list:
- Hevonen rekisterissä ja ajurilla seurajäsenyys ja seuralta myönnetty E-lupa. Groomi sovittu.
- Valjakkonumero hankittu valjakko.net kautta
- Ilmoittautuminen Kipaan
- Viime hetken harjoittelu
- Valjaiden ja vaunun siistiminen ja valjakkonumeron kiinnittäminen vaunuun, heijastimet vaunuun ellei niitä ole
- Jännittäminen
- Kisapaikalle, ilmoittautuminen, verkka ja suoritukseen
- Helpottunut huokaisu
- Palkintojen jako jos hyvin menee
- Tyytyväisenä ja kokemusta rikkaampana kotimatkalle
- Kiitos järjeställe
Siitä se lähtee!