Sienimetsällä

Kasvattimme Pilkku (Nenya Ax) on aiheuttanut hämmennystä värinsä takia. Vihdoin viimein saimme geenitestin tulokset Ruotsin maatalousyliopistolta viikkojen odottelun jälkeen ja Pilkku on juuri sen värinen mitä oletettiinkin: musta (rautiaan geeni piilossa Veranolta), eikä muuta. Eli testi näytti negatiivistä niin ruunikkoa, voikkoa kuin hopeageenistä kohtaan – nämä testattiin jotta saatiin poissuljettua ne vaihtoehdot, esim. hopeageeniähän ei esiinny shetlanninponeissa alkuperäisesti, joten tämä väri ei todellakaan olisi ollut toivottava! Testin tulos siitä että Pilkku on musta, tietysti lisää vain spekulaatiota siitä että se todella on musta, jossa shettisten oma erikoisväri, mushroom, näkyy. Vuoden tutkimusten ja penkomisten jälkeen voin kertoa että tiedossa on että Veranon isästä on mushroomeja ja Veranon emälinjan tammat yhdistettynä isälinjaan ovat jättäneet muitakin poikkeuksellisen vaaleita yksilöitä (joksi The Mushroomasiantuntija Beth Kellas studilta esim. Veranon luokittelee). Lisäksi Veranon kolmas emä on ollut musta, mutta silti enemmän ruskea.

Pilkun emän Jennieferin puolelta löytyy selvä paljon kulomustia ja muutamia hieman Pilkun tapaisia ”mustia” jättänyt linja ja se kulkee emänisän Dulexin ja tämän lähisukulaisten kautta. Emälinjalta on myös mushroomeja mutta sekoitettuna tunnettuihin mushroom linjoihin, joten varma ei voi olla mistä juuri ne yksilöt ovat värin perineet. Löysin myös Ruotsista nuoren ponin joka on täsmälleen Pilkun värinen ja mushroom-linjoja sekä Pilkun kanssa samoja sukulinjoja oleva.

Lisäksi tiedämme Suomesta yhden tamman, joka ei ole musta vaikka on sellaiseksi myös testattu ja jolla on mushroom täysveli, tämä tamma on tummempi kuin Pilkku mutta en yllättyisi vaikka Pilkku tummenisi nykyisestä samanlaiseksi kuin tämä toinen tamma on.

Asioiden penkominen saattoi minut tosiaan sähköpostivaihtoon Kellas Studin Bethin kanssa ja asiat loksahtelevat nyt paikoilleen sillä Bethiin otti nyt yhteyttä myös amerikkalaistutkija joka haluaa lopullisesti selvittää mistä geenistä mushroomista on kyse, niinpä meiltä tutkimukseen lähtee nyt myös näytteet Pilkusta, Veranosta sekä Mistystä ja Sissystä, Misty poikkeuksellisen vaalean keltaisen värityksen takia – vertailuksi. Autoin myös mushroomnäytteiden hankkimisessa ja niinpä Suomesta ja Ruotsista on lähtenyt USAan niput useammasta ”oikeasti” 🙂 mushroomista ponista.

Nyt ei voi kuin odotella ja toivoa että geeni löytyy, sille saadaan aikoinaan geenitesti ja poneja voisi alkaa testata ja että sitä kautta selviäisi myös onko Pilkussa todellakin kyse mushroomista vai jostain muusta!

Niin Pilkku! Ainoa kohta mikä Pilkun peitin karvassa on ollut koskaan mustaa on pieni peukalonpään kokoinen Pilkku vasemman kintereen yläpuolella, siitä lempinimi! 🙂 Alimmassa kuvassa sen näkee kun tarkasti katsoo – ja enäähän sekään ei ole musta vaan tummanruskea.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s